SPECIJALNI IZVJEŠTAJ

Dok su SDP-ovci u kafiću nazdravljali Timiju, HDZ-ovci su najavljivali obračun s Karamarkom

 Damjan Tadić / CROPIX

- Za Timija - nazdravljalo je društvo SDP-ovaca u jednom kafiću nedaleko od Sabora dok su trajale rasprave o opozivu premijera Tihomira Oreškovića, koji je za to vrijeme sjedio u dvorani u istoj fotelji iz koje je prije samo 147 dana građanima poručio: “Stay hungry”.

Došaptavao se s Božom Petrovom, potpredsjednikom Vlade, a ponekad je nešto zapisivao, pa malo gledao u mobitel. Povijesni dan u Saboru, kad je prvi put od osnutka hrvatske države vladajuća većina srušila vlastitog premijera, protekao je prilično živo. Na svakom kraju saborskog hodnika smjestila se kamera neke od brojnih televizija, a zastupnici su se izmjenjivali u kadru.

- Ima više novinara nego ovih u Saboru - dobacio je u prolazu jedan konobar, a drugi zaključio da su “ovi u saborskim klupama objesni”.

- Dao bih im ja moju plaću pa bi se brže dogovorili - dodao je. Na saborskim hodnicima komentirao se i novi red u Saboru, prema kojem novinari ne smiju u Sabor dolaziti u kratkim hlačama, suknjama, japankama...

- Nema više minica - dobacivali su neki zastupnici novinarkama.

Karamarko nije došao

Karamarko se nije ni pojavio jer više nije prvi potpredsjednik Vlade. Kao i niti jedan HDZ-ov ministar. Premijer Orešković održao je govor te saslušao raspravu i na kraju svima zahvalio, a šef SDP-a Zoran Milanović otišao je odmah nakon što je održao govor.

- Orešković će sigurno s Mostom na nove izbore, nosit će im listu u Zagrebu - komentirao je tijekom višesatne rasprave jedan SDP-ovac u obližnjem lokalu. Dobro raspoloženo društvo se složilo.

- Sad ima direktna avionska linija za Toronto - dobacio je drugi ispijajući pivo. Komentirali su da bi bilo dobro da se Sabor što prije raspusti te prognozirali da bi se izbori mogli održati 17. srpnja.

- Svi su ionako već u kampanji, a nitko nema novca pa bolje što prije - dobacio je treći, a na pitanje jesu li se Laburisti oteli kontroli jer je šef SDP-a Milanović Nansi Tireli uhvatio za ruku dok je napuštala govornicu, s koje je poručila da će oni biti protiv opoziva premijera Oreškovića, odgovorili su da ih to nije iznenadilo.

- I Tireli je u kampanji, očito žele biti malo drugačiji, ali nije to nitko doživio tragično, pa Petrov je odavno u kampanji - dodao je drugi za stolom.

Tim za pregovore

Veselo društvo šalilo se i na račun HDZ-ovaca, a riječi hvale nisu imali ni za mostovce.

- Što njih povezuje - dobacio je jedan, drugi je ustvrdio da se Karamarku mora priznati da je ustrajan u svom naumu te da “ide do kraja”.

Pratili su na mobitelima što se događa u sabornici i komentirali.

- Peđa je rekao da imamo više od 80 glasova za raspuštanje Sabora - otkrio je jedan, a drugi se nasmijali.

- Mislili smo da ćemo se malo odmoriti, a sad nas opet čeka kampanja - komentirali su. HDZ-ovci na koje smo naišli na hodnicima Sabora djelovali su jučer znatno zabrinutije, nisu baš bili sigurni što ih dalje čeka. Jedni su samouvjereno odgovarali da imaju i više od 76 ruku za preslagivanje, a drugi su se sumnjičavo smijali.

- Tko je u timu za pregovore s novim partnerima? - pitali su kao da i ne znaju što se događa, neki su i cinično komentirali govor Ivana Šukera.

- Prilično ekstenzivno je on to objasnio - rekao je jedan. Drugi se, pak, čudio napisima da je prekjučer na Klubu zastupnika HDZ-a bila žestoka rasprava.

- General Glasnović jako glasno govori pa su možda zato novinari koji su stajali ispred vrata pomislili da je bilo burno - pokušavao ih je obraniti.

Imidž HSP-ovaca

No, vjeru u Karamarka jučer su još imala dva zastupnika HSP-a dr. Ante Starčević, Pero Ćorić i Ivan Tepeš. Uvjereni su bili da će Karamarko uspjeti presložiti Vladu. Ali brinulo ih je zašto se njih u javnosti percipira kao rigidne desničare.

- Što vi mislite o nama? - pitali su nas te nastavili:

- Mi želimo da se smanje te ideološke rasprave, ali uvijek ispadne da ih zagovaramo.

Smatraju da problem nije u tome što nemaju osobu zaduženu za PR u stranci jer to, kako je rekao Ćorić, drže bespotrebnim trošenjem novca.

- Sami smo sve osmislili, i kampanju, i logo, pa i osobne imidže. Evo, primjerice, ja nosim brkove, Tepeš bradu i po tome smo prepoznatljivi - izjavio je Ćorić.

I Tepeš se složio. Uvjereni su da ako i dođe do izbora, da će ih HDZ zadržati u koaliciji jer su se dokazali. Međutim, u redovima HDZ-a ipak su se mogle čuti kritike da će u stranci ubrzo nakon svega krenuti “obračun” s predsjednikom Tomislavom Karamarkom.

- Uskoro će to krenuti - dobacio je jedan HDZ-ovac. Za to vrijeme Boris Lalovac, bivši SDP-ov ministar, sjedio je u kafiću te raspravu pratio na televiziji, a trojka iz Mosta, koja je ipak odlučila ostati uz HDZ, Juro Martinović, Ivan Lovrinović i Ivica Mišić, zajedno su se kretali saborskim hodnicima: otišli na kavu pa na ručak. SDP-ovac Davor Bernardić je pak jurio iz Gradske skupštine u Sabor, pa opet u Skupštinu, a HDSSB-ovac Branimir Glavaš slikovito je u raspravi Oreškoviću rekao: “Nema dileme, vi ste pokojni”, i tako je jučer okončana jedna premijerska karijera od 147 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:06