MISTERIOZNE TRANSAKCIJE

DOKUMENTI HSBC-A OTKRILI RAZMETLJIVOG BOGATAŠA S BALKANA 'Ušetao je u banku s 20 milijuna eura u koferu'

 AFP

BEOGRAD - Među tajnim računima švicarske podružnice britanske banke HSBC, koja se ovih dana nalazi u središtu skandala ‘Swissleaks,’ nalaze se i računi s novcem sumnjivog podrijetla osoba iz Srbije, javlja Blic.

Prema jednom od objavljenih dokumenata, službenik HSBC opisao je situaciju kada je banku posjetio srpski državljanin koji je htjeo položiti 20 milijuna eura na račun.

LINIĆ O SWISS LEAKSU 'Ako netko iz Hrvatske nije platio porez, to je direktna krađa i kazneno djelo!'

- Zamolili smo ga da se pri budućim posjetima banci ponaša manje upadljivo. Rekli smo mu da se dosad nismo miješali u njegove transakcije, ali da bismo više cijenili kada bi se iznosi koje donosi smanjili. Odgovorio je da razumije našu zabrinutost i rekao kako će ubuduće koristiti manje iznose, stoji u jednoj od bilježaka službenika zaduženog za misterioznog srpskog državljana.

U dokumentima se sve skupa spominje 38 klijenata povezanih sa Srbijom, od kojih najmanje pet ima srpsku putovnicu. Kroz račune povezane sa Srbijom prošlo je ukupno 46 milijuna dolara, a najveći iznos povezan direktno sa Srbijom je 11.1 milijun.

GLOBALNI POREZNI SKANDAL 'Iz Hrvatske su novac u moćnoj banci sakrili nogometaš, filmski producent...'

Razlog zašto nema više ‘srpskih novaca’ na tajnim računima u Švicarskoj navodno nije u malom interesu, već u procjeni švicarskih bankara da bi im klijenti iz Srbije mogli pokvariti znatno ozbiljnije poslove svojim neopreznim ponašanjem.

Prema tvrdnjama dobro informiranih sugovornika beogradskog Blica, Švicarska ipak nije omiljena destinacija srpskih bogotaša, koji puno radije koriste Kajmansko otočje i druge egzotične lokacije.

- Tamo postoje agencije koje uz simbolične provizije kriju identitet ulagača prljavog novca, za čije podrijetlo nitko ne pita, objašnjava izvor za Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 01:28