LECI PROTIV ZDRAVSTVENOG ODGOJA

Don Grubišić: 'Crkva pokazuje da ne poštuje suverenitet države!'

'Sad sam bio u shopping centru i ostao zatečen koliko je tamo bilo ljudi. Pomislio sam: eh, da ih toliko ima na misi'

Leci Crkve protiv zdravstvenog odgoja, koje su građani tijekom subote mogli dobiti na svakom Tiskovu kiosku i u Konzumovim trgovinama, u nedjelju ujutro više nisu bili dostupni.

Dok je Konzum distribuciju obustavio tijekom subotnjega popodneva, u Tisku se to dogodilo nešto kasnije. Još jučer letke se moglo dobiti na kioscima, ali samo ako ih se izričito zatražilo.

U kioske i trgovine

Zagrebačka biskupija potvrdila je da su se leci dijelili i izvan Crkve, što se nije spominjalo kao mogućnost prilikom najave njihova tiska. U dopisu koji su uputili medijima stoji kako je Crkva uvijek otvorena za dijalog o svim važnim temama za društvo.

“Vršeći svoju zadaću brige o dobru svojih vjernika, ali i o dobru svakog čovjeka, Crkva ima dužnost i pravo koristiti se sredstvima informiranja i distribucije informacija. Slijedom tog prava, sa željom da o važnim informacijama informira što veći broj vjernika, letak s informacijama o zdravstvenom odgoju distribuira se na više mjesta, primjerice u nekim trgovinama i kioscima”, stoji u priopćenju.

Iz Agrokora, koji je vlasnik Konzuma i Tiska, kratko su poručili kako su dobili službeni zahtjev za distribuciju, što su i obavili.

Podsjetimo, leci koje je Crkva napravila prvotno su trebali biti dijeljeni vjernicima na polnoćki. U njima se roditelje i vjernike poziva da izraze svoje neslaganje sa zdravstvenim odgojem školaraca. Ta je akcija Crkve iznenadila sociologa don Ivana Grubišića.

Čije su škole?

- Koliko se ja sjećam, u našoj se Crkvi nikad nisu radili leci takvog sadržaja, u kojima se legitimnim institucijama osporava pravo da rade. Mislim da to nije dobro, jer se nameće pitanje poštuje li Crkva suverenitet države? Škole su građanske, ne vjerske. Jasno, ne osporavam pravo Crkvi da ima svoj stav, ali mislim da se to ne bi trebalo raditi na ovaj način i nikako na Božić. Ovaj je blagdan vrijeme mira, ljubavi i razumijevanja, a ne skupljanja politikantskih poena - smatra Grubišić.

Odabir Konzuma i Tiska za distributere smatra pokušajem Crkve da dođe do što većeg broja ljudi. Praktičnih je vjernika, ističe, u našoj zemlji samo oko 15 posto.

- Sad sam bio u shopping centru i ostao zatečen koliko je tamo bilo ljudi. Pomislio sam: eh, da ih toliko ima na misi, bilo bi izvrsno. Nažalost, manjina deklariranih vjernika ide na misu, zbog čega su u Crkvi očito odlučili pronaći drugi kanal djelovanja - misli don Ivan Grubišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 03:34