JUTARNJI DOBIO POTVRDU NADLEŽNIH

DORH: Manolić, Boljkovac i Bulat nisu pod istragom

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Josip Manolić, Josip Boljkovac i Rade Bulat, bivši oficiri Ozne i načelnik štaba Druge operativne zone NOV-a i PO-a Hrvatske, još uvijek nisu pod istragom, potvrđeno je Jutarnjem listu iz ravnateljstva policije i DORH-a.

Štoviše, Manolić, Boljkovac i Bulat još nisu ni saslušani zbog sumnji da su naredili ili osobno sudjelovali u likvidacijama zarobljenika i civila tijekom 1943. i 1945. godine. Iz DORH-a nismo mogli dobili odgovor hoće li uskoro biti saslušani. Državno je odvjetništvo još krajem prošle godine zaprimilo rezultate kriminalističke obrade koju je ravnateljstvo policije provelo na području Zagreba, Karlovca i Bjelovara.

Osobno likvidirao?

Riječ je o većem broju iskaza svjedoka koji su teretili Manolića, Boljkovca i Bulata za likvidacije zarobljenika, ranjenika i civila 1943. i 1945. godine. Svjedoci najteže terete Josipa Boljkovca sumnjičeći ga da je tijekom 1945. osobno likvidirao nekoliko zarobljenika i civila, među kojima i jednu maloljetnu djevojku.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu od policije je više puta zatražilo dodatne provjere i nadopune kriminalističkih istraga, a u tijeku je i zahtjev za iskopavanjem ostataka jedne od osoba koje je, navodno, Boljkovac osobno likvidirao. Zahtjev za iskopavanjem ostataka u postupku je već nekoliko tjedana, a problem su, navodno, troškovi ekshumacije.

Smaknuća kod Krašića

Svjedoci s kojima je policija obavila obavijesni razgovor terete i Radu Bulata da je kao načelnik štaba Druge operativne zone NOV-a i PO-a Hrvatske postupao protivno odredbama Ženevske konvencije za zaštitu ratnih zarobljenika, jer su postrojbe pod njegovim zapovjedništvom tijekom 1942. i 1943. likvidirale pripadnike Seljačke zaštite, te zarobljenike i civile na području Krašića, a sumnjiče ga i zbog zapovjedne odgovornosti za strijeljanje 200 zarobljenika kod Sošica.

Neki Bulata optužuju i za osobno sudjelovanje u likvidacijama. Josip Boljkovac i Rade Bulat u medijima su već demantirali sve optužbe.

Josipa Manolića, koji je 1945. bio šef Drugog odjeljenja partizanske tajne službe Ozna na području Bjelovara , svjedoci terete da je naredio zlostavljanja i mučenja stotinjak zarobljenika u šumi Lug, te osobno sudjelovao u likvidaciji bjelovarskog gvardijana. Manolić je sve optužbe, također, demantirao. Manolić i Boljkovac bili su utemeljitelji i istaknuti članovi HDZ-a, te osnivački hrvatskih tajnih službi 1991. Boljkovac je bio i prvi ministar unutarnjih poslova u HDZ-ovoj vladi 1991.

Karamarko: Zašto nitko nije osuđen?

• Je li u tijeku istraga protiv Manolića, Boljkovca i Bulata?

- Ne mogu govoriti o pojedinačnim predmetima. Policija provodi kriminalističku obradu po nekoliko kaznenih prijava koje se tiču zločina koje su počinile partizanske postrojbe. Saznanja do kojih su došli djelatnici policije proslijedili su nadležnom državnom odvjetništvu.

• Dakle, istrage nema?

- Još traju provjere podataka i istraga nije pokrenuta.

• U javnosti se čuju prigovori da je policija politizirala ovaj slučaj?

- Policija samo ispunjava svoju zakonsku obvezu i provjerava navode o počinjenim zločinima. Neshvatljivo je da netko unaprijed daje alibi mogućim počiniteljima masovnih egzekucija ili da minorizira same razmjere zločina. Ovdje ne govorimo o par likvidacija, već o sustavnoj retorziji ili teroru koji je rezultirao desecima tisuća mrtvih, i to ne samo Hrvata. Pri tome naglašavamo da ni u kojem slučaju ne umanjujemo zločinački karakter ustaškog režima, niti želimo relativizirati važnost antifašističkog pokreta. No, ustaška je vlada gotovo cijela pobijena, likvidirane su, što uz suđenje, a što bez suda, i stotine dužnosnika NDH, Andriji Artukoviću sudilo se i nakon 40 godina. S druge strane zločini koje su počinili komunisti do danas su ostali neistraženi i nekažnjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:36