PREDISTRAGA

DORH POSLUŠAO APEL SUDA 'Provjeravamo tvrdnje o mitu Ustavnom sudu'

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda RH
 Dragan Matić / CROPIX

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) “odazvao” se pozivu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića i započeo s provođenjem određenih radnji s ciljem provjere javno iznesenih optužbi na račun sudaca Ustavnog suda da su primili mito kako bi ukinuli pravomoćnu osuđujuću presudu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u predmetu Ina-MOL.

Potvrđeno nam je to u odgovoru na naš upit iz Državnog odvjetništva RH.

Naime, u ponedjeljak je Ustavni sud izdao priopćenje za javnost, koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, “povodom učestalih medijskih napisa i komentara” u vezi sa spomenutom odlukom Ustavnog suda. U priopćenju se “opetovano kategorički negira klevetničke, zlonamjerne i neprihvatljive informacije” da su suci Ustavnog suda primili mito u predmetu Sanader - Ina-MOL.

“Ustavni sud poziva nadležna tijela RH da se očituju o naprijed iznijetim tvrdnjama, te u skladu sa zakonom poduzmu odgovarajuće mjere i o njima izvijeste hrvatsku javnost”, navedeno je, uz ostalo, u priopćenju Ustavnog suda. S obzirom na takav poziv Ustavnog suda, upitali smo nadležne u DORH-u je li USKOK, kao nadležni ured DORH-a za istragu i procesuiranje mogućih kaznenih djela primanja i davanja mita, poduzeo odgovarajuće mjere i radnje u ovom slučaju. I dobili smo potvrdan odgovor.

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u mogućnosti je odgovoriti kako nadležno državno odvjetništvo provodi potrebne provjere o rezultatima kojih će pravovremeno izvijestiti javnost”, navela je glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin. Koje se provjere poduzimaju, nismo mogli doznati jer je predstražni postupak tajan. Hoće li službene provjere na koncu rezultirati potvrđivanjem sumnji o podmićivanju ustavnih sudac, koje su u javnosti iznošene mahom pozivanjem na anonimne izvore, tek će se vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:26