VELIKA ŠKRTICA

Došao platiti plin pa se šokirao: ‘Pa pogledajte samo koliko je naknada u Pošti viša od one na pumpi!‘

Kako je moguće da jedna državna tvrtka, kojoj je to primarni posao, svoje usluge u digitalno doba naplaćuje toliko više od blagajnika na benzinskoj postaji

Ilustrativna fotografija

 Josko Ponos/Cropix/Cropix

Imate prijedlog za veliku škrticu?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača I saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute.


Eto, ne zvuči baš logično, ali jedan me čitatelj upozorio na to da mu se plaćanje računa na šalteru Hrvatske pošte, ironično, pokazalo 23 puta skupljim od plaćanja istog računa na benzinskoj postaji.

Da, točno tako.

Kaže, poštarica mu je donijela račun od Gradske plinare na iznos od 180,06 eura i ponudila da joj plati na licu mjesta, no naš je čitatelj odustao kada ga je obavijestila da naknada iznosi 5,97 eura.

"To mi se činilo previše, pa sam otišao na benzinsku pumpu i platio naknadu samo 26 centi", upozorio nas je te se zapitao kako je moguće da jedna državna tvrtka, kojoj je to primarni posao, svoje usluge u digitalno doba naplaćuje toliko više od blagajnika na benzinskoj postaji.

I zbilja je tako - prema uvjetima HP-a, za plaćanje računa davatelja usluga s kojima Pošta nema potpisan posebni ugovor - a tu spada i Gradska plinara - naknada iznosi 3,32 posto iznosa računa, dok potrošač isti taj račun na kiosku Tiska može podmiriti uz naknadu od 53 centa, a na postaji Petrola za samo 26.

Pojašnjenje Pošte je još zanimljivije - naime, ispada da je za visoki iznos naknade kriva njihova razgranata mreža maloprodaje.

"Hrvatska pošta obavlja platni promet u ime i za račun Hrvatske poštanske banke. Usluga naplate računa obavlja se u 1016 poštanskih ureda u više od 800 mjesta diljem Hrvatske. Budući da imamo rasprostranjenu, odnosno najveću maloprodajnu mrežu u Hrvatskoj, koja obuhvaća otoke i ruralna područja, troškovi prijevoza i osiguranja gotovine znatno su veći u odnosu na druge pružatelje platnih usluga", pojasnili su iz ove kompanije.

Čini se da su potrošači većinom shvatili kako imaju puno povoljnijih mjesta za plaćanje računa, pa danas ovaj namet čini samo osam posto ukupnih prihoda Pošte.

Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da HP ima oko 350 ugovorenih partnera za plaćanje prema kojima ne postoji naknada, ali među njima nije velik broj komunalnih društava prema kojima potrošači najčešće plaćaju račune, a posebno nam je u oči upalo da na popisu nedostaje Zagrebački holding.

I Poštu i Holding pitali smo zašto je to tako, no čini se da ovi posljednji za to nisu imali interes.

"Zagrebački holding upravlja najvećim dijelom komunalnih tvrtki u Gradu Zagrebu. S navedenim tvrtkama do sada smo održali nekoliko sastanka vezanih uz mogućnost sklapanja poslovne suradnje za uslugu naplate računa, no suradnja za sada nije realizirana. Činjenica je da Zagrebački holding korisnicima nudi vlastitu mrežu poslovnica za plaćanje računa bez naknade", pojasnili su nam ih HP-a.

Dapače, osim što ugovor nisu sklopili s Poštom, Zagrebački holding suradnju nije ostvario ni s drugim pružateljima takvih usluga. Sve, naravno, na štetu građana, odnosno potrošača.

"Društvo Zagrebački holding nema ugovorenog vanjskog partnera putem kojeg korisnici mogu plaćati račune bez dodatne naknade. Bez naknade platnog prometa računi Holdinga i Plinare Zagreb, kao i ostali računi grupe za potrošnju vode ili grobnu naknadu, mogu se platiti u poslovnicama Holding centra na adresi Ulica grada Vukovara 41 i Dubečka 2 te u mobilnoj poslovnici koja tri tjedna u mjesecu obilazi unaprijed definirane lokacije. Također, računi se mogu, bez naknade platnog prometa, platiti i u knjižarama AGM-a - Teslina 7 i u Importanne centru. Računi potrošnje plina mogu se bez naknade platiti i u Plinari na adresi Radnička cesta 1", poručili su iz ove gradske tvrtke.

Zašto potrošačima, od kojih su mnogi stariji i teško pokretni, nisu omogućili da račune mogu plaćati što jednostavnije i bliže domu, ne pojašnjavaju, pa većini njih, a posebno onima koji ne koriste internet bankarstvo, ne preostaje drugo nego otići do sjedišta Holdinga.

Ili obližnje pumpe, kad je već Hrvatska pošta tako neisplativa.


image

Velika škrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:23