NASUKAN TRUNE U LUCI

DRAMA HRVATSKIH MORNARA U KANADI Bivša posada tvrdi: 'Navi Wind uopće nije smio ploviti'

'Po cijeli dan smo radili, da bi tek navečer dobili obrok. Nije bilo struje ni vode, nuždu smo obavljali u vrećice'

Brod Navi Wind, koji je prije deset dana stradao u oluji pa sada s hrvatskim pomorcima nasukan trune u kanadskoj luci Argentiji, odavno je u lošem stanju, tvrdi bivša posada koja smatra da uopće nije smio ploviti.

Dio ljudi s njega je otišao još lani i svjedočio o nedostatku osnovnih uvjeta za život, poput struje i vode.

Pomorac Željko Lenac, krajem listopada vratio se u Hrvatsku s broda Navi Wind koji je zapeo u kanadskom zaljevu Placentiji i na kojem se i dalje nalaze hrvatski pomorci.

Nakon što je 2. listopada ove godine s drugim oficirom Marijom Budimirom došao na 'Navi Wind', Željko Lenac, mehaničar na brodu, kaže da se zgrozio uvjetima koje su ondje zatekli.

- Po cijeli dan smo radili, nekad i do ponoći, da bi tek navečer dobili obrok. Nije bilo struje ni vode, nuždu smo obavljali u vrećice - ispričao je Lenac za Dnevnik.hr .

Među problemima s kojima se suočavao brod bilo je i kontaminiranje balastne vode s gorivom iz plovila. Lenac se u Hrvatsku vratio 23. listopada.

- U svom životu goru situaciju nisam vidio - zaključio je Lenac. Drugi oficir Budumir na brodu je ostao, a zadnji put se s njim čuo kada je prije desetak dana došlo do proboja vode u stroj.

Nekoliko dana nakon što je Lenac stigao na brod, kapetan je pitao tko želi ići kući, ali ovaj mehaničar kaže da se tada nije javio jer mu to financijska situacija nije dopuštala. Međutim, napominje, bilo mu je jasno da taj brod zbog stanja u kojem se nalazi, preko Atlantika neće moći.

Navi Wind je godinu dana bio usidren u luci pod drugim imenom - Lady Remington III, nakon toga je, iako u lošem stanju, za egipatskog vlasnika prevozio staro željezo, a sada je opet nasukan u luci. Hrvatima vlasnik duguje 70 tisuća dolara plaće, a sada im nestaje i hrane i vode, te s nepomičnog broda ne mogu nigdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:35