KRIZA NA FAKULTETU

Drugi plenum TTF-a održan u prostoru fakulteta, dogovorili nove akcije na fakultetu, ali i pred ministarstvom i rektoratom

 Goran Mehkek / CROPIX

Inicijativa studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF) danas je održala drugi plenum na kojemu je usvojeno da će 31. listopada blokirati sjednicu fakultetskog vijeća jer fakultetska uprava, na čelu s dekanicom Sandrom Bischof, odbija odstupiti s pozicije unatoč argumentiranim optužbama o nelegalnom poslovanju. Dogovoreno je da će 25. listopada na fakultetu dijeliti informativne letke, a u suradnji s Filozofskim fakultetom planiraju akciju pred rektoratom i pred nadležnim ministarstvom.

- Mnoge stvari koje su donesene na prošlom plenumu nisu izvršene, a i dekanica nije dala konkretne odgovore. Mi idemo dalje prema tome da uspijemo u tome što smo naumili, da se promijeni sustav kako bi se dalje mogli normalno školovati, ako ne mi onda barem generacije poslije nas - poručila je jedna od organizatorica plenuma.

Ovaj plenum je sedamdesetak studenata održalo u prostorijama fakulteta, za razliku od prošlog kada su se okupljeni studenti na kiši i hladnoći borili za svoja prava.

- Dekanica nam je rekla da su prostorije faksa uvijek otvorene za studente, pa smo to protumačili kao dozvolu za održavanje plenuma u kasnim večernjim satima, nakon završetka svih predavanja - poručili su studenti na samom početku plenuma. Kažu da su slali molbu dekanici, a ona je odgovorila sastankom u 17 sati s par studenata. Sastanak je navodno napustila odmah nakon održane uvodne riječi, stoga ponovno nije uspostavljen dijalog. Dekanica je zabranila snimanje bez dozvole unutar fakulteta, stoga je kamermanima i fotografima ulazak zabranjen. Zbog toga je Inicijativa uvrstila novu točku na dnevni red plenuma - snimanje plenuma, a usvojeno je da se plenum neometano može snimati i fotografirati. Ipak, 30-ak minuta nakon početka plenuma moderatori su okupljenima priopćili da su dobili informaciju da je skup prijavljen policiji. Dogovoreno je da će u slučaju dolaska policije svi ostati sjediti na mjestima, pružajući miran otpor. Do toga ipak nije došlo.

Studenti su na prvom plenumu, održanom prije tjedan dana, zatražili ostavke dekanice Sandre Bischof i njezinih prodekana zbog toga što fakultet, kako kažu, ne sluša njihove zahtjeve i odbija suradnju sa studentima. Navode da problemi sežu još od lipnja, štoviše od 2012. godine, kada je započeo mandat sadašnje dekanice, utvrđeno je da se na fakultetu posluje ilegalno, kršeći Statut Sveučilišta i Statut fakulteta, tvrde studenti. No, uprava je odbila odstupiti s pozicije i negira probleme, stoga su studenti na plenumu usvojili da blokirati sjednicu fakultetskog vijeća koja se, prema planu, treba održati 31. listopada u jutarnjim satima. No, do tada neće mirovati.

Dogovoreno je da će 25. listopada transparentno dijeliti informativne letke studentima kako bi ih informirali o problemima i funkcioniranju pojedinih tijela fakulteta, budući da je to studentima najveća nepoznanica.

Iz Inicijative navode da svakim danom raste podrška drugih studentskih udruga i fakulteta, a najveću podršku pružio im je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

- Kolege s Filozofskog su nam neizmjerno pomogle oko nekih tehničkih stvari oko samog organiziranja plenuma, jer ovo nam je tek drugi plenum. Dobivamo i brojna pisma podrške, a i nekolicina profesora s TTF-a neslužbeno nam je pružila podršku jer se boje izići u javnost - rekao je član Inicijative TTF-a.

A nadaju se suradnji s kolegama s Filozofskog fakulteta, koji će sutra održati plenum, te zajednički planiraju 25. listopada akciju "čestitanja" rođendana Damiru Borasu, rektoru zagrebačkog Sveučilišta kojem žele poručiti: "Sretna penzija!" te akciju prilikom primopredaje nadležnog ministarstva novom ministru. O kulminirajućoj situaciji zatražili su i očitovanje rektora Borasa.

Studenti TTF-a nemaju podršku fakultetskog Studentskog zbora i na prošlom plenumu su zatražili da se on raspusti jer kažu da ne zastupa interese studenata, a smatraju upitnim i kako su ljudi u zboru došli na svoje pozicije. Sada su Studentskom zboru dali rok do podneva ovog petka da se izjasni o svom razrješenju.

Na vapaj studenata se oglasila i bivša vlasnica Internet caffea Jasna Marjanović koji je poslovao u sklopu TTF-a koja navodi kako je dekanica Bischof vrlo upitnim metodama zatvorila objekt, a potom otuđila imovinu u vrijednosti 200 000 kuna te kako sve navode može i dokazati.

- Dekanica i sadašnja uprava Fakulteta bavi se kafićem od kojeg žive tri obitelji, a ne znanstvenim radom i poboljšanjem istog - navodi Marjanović.

Podsjetimo, kao probleme Inicijativa TTF-a navodi ranije selektivno upisivanje kolegija, upitnu evidenciju troškova studija, upisivanje u apsolventsku godinu koja navodno prema bolonjskom sustavu više ne postoji, neisplata honorara, te iznimno niska prolaznost na kolegijima prodekanice za financije i profesorice Edite Vujasinović za koju vjeruju da ih "ruši" kako bi fakultetu priskrbila novac.

Također, među brojnim neisplaćenim honorarima nalazi se i račun tiskare iz listopada 2015. godine koja je tiskala materijale za modno natjecanje Modni ormar. Inicijativa navodi da račun do danas nije plaćen iako su sponzori uplatili budžet za tu manifestaciju na račun fakulteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:53