PROJEKT MINISTARSTVA UPRAVE

DRŽAVA BEZ PAPIRA: USKORO VELIKE PROMJENE Pojeftinjuju razne dozvole, više nećemo morati imati kojekakve izvode, evo kada sve počinje

Ilustrativna fotografija
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Iako ministar uprave i Mostov potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić gotovo da ne komunicira s medijima, osim kad najavi pa povuče ostavku, njegovo ministarstvo ipak je pokrenulo neke procese u pozitivnom smjeru, pa je tako na današnjoj sjednici Vlade doneseno nekoliko dobrih odluka iz njegova resora.

Država bez papira jedan je od njih, a konkretno znači da tijela javne vlasti od 1. listopada od građana neće više morati tražiti isprave iz državnih matica (matica rođenih, vjenčanih i umrlih, registra životnog partnerstva te evidencije o državljanstvu) jer su ih dužni pribavljati po službenoj dužnosti.

Od 1. svibnja aplikaciju “Uvid u osobna stanja građana” morat će imati uredi državne uprave u županijama, a ostala tijela do 1. listopada.

Tako će se tijela javne uprave povezati te će razmjenjivati podatke o građanima, što znači da se više neće morati vaditi neki dokumenti, a u roku od 15 dana od dana donošenja zaključka, sva javna tijela morat će Ministarstvu uprave dostaviti popis propisa i odredbi koje obvezuju građane na pribavljanje isprava iz državnih matica za ostvarivanje prava. Dinamika pristupa aplikaciji provodit će se u nekoliko faza. Prva će pristupati tijela državne uprave koja neposredno rješavaju zahtjeve provodeći prvostupanjski upravni postupak ili u svojem radu trebaju podatke iz državnih matica (primjerice, uredi državne uprave u županijama, ispostave ureda za katastar, centri za socijalnu skrb i ostala tijela državne uprave), zatim tijela jedinica lokalne, područne (regionalne) samouprave te pravne osobe koje imaju javne ovlasti, odnosno ostala tijela koja temeljem zakona zatraže pristup podacima.

Vlada je usvojila i novu Uredbu o Tarifi upravnih pristojbi, također iz resora ministra uprave, što znači da znatno pojeftinjuju građevinske dozvole.

Uredbom se smanjuje minimalni iznos upravne pristojbe za izdavanje dozvole za građevine za koje se prema posebnim propisima posebni uvjeti utvrđuju u postupku procjene utjecaja na okoliš i u postupku ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu sa 14.000 kuna na 12.000 kuna. Smanjuje se i iznos pristojbe za izdavanje lokacijske dozvole za zgradu do 600 četvornih metara sa 10.000 na 800 kuna te za zgradu veću od 600 kvadrata na čestici do 2000 četvornih metara sa 10.000 na 2500 kuna.

Vlada je i izmijenila Zakon o državnim službenicima tako da se olakšava zapošljavanje u radu s fondovima EU, ali i općenito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:02