'GREŠKA ILI KAZNENO DJELO?'

DRŽAVNA REVIZIJA OTKRILA SUMNJIVE ISPLATE U UREDU BIVŠEG PREMIJERA ZORANA MILANOVIĆA: Bez dokumentacije isplaćeno 307.785 kuna za dnevnice

 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX / CROPIX

Državna revizija je u Uredu bivšeg predsjednika Vlade Zorana Milanovića utvrdila da je tijekom 2015. godine za dnevnice za službena putovanja u inozmestvo za tri posebna savjetnika predsjednika Vlade izdvojieno čak 307.785 kuna kn. Riječ je o posebnim savjetnicima za znanost, europsko pravo i kulturu - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu - koji su imenovani u siječnju 2012., te su svoje poslove savjetovanja obavljali bez naknade.


U nalazu revizije navodi se slijedeće: "Rashodi za dnevnice tri posebna savjetnika, evidentirani su na temelju 57 naloga za službena putovanja u inozemstvo, prema kojima im je za 2015. isplaćeno ukupno 532 dnevnice. Za dvojicu savjetnika je isplaćeno po 186 dnevnica, a za jednog 160 dnevnica. Rashodi za prijevoz i smještaj prema navedenim putnim nalozima nisu ostvareni. Prema podacima iz putnih naloga, svrha putovanja su odlasci u radni posjet u vezi s održavanjem međunarodnih konferencija, simpozija i drugih zbivanja, za sva putovanja u odlasku i povratku se koristi organizirani prijevoz, troškove puta i smještaja plaća organizator, a pojedino putovanje je trajalo od 9 do 12 dana".


Prema toj računici ispada da su dvojica savjetnika na službenom putu boravili gotovo pola godine.


Jedan od posebnih savjetnika Neven Budak kaže da tijekom 2015. godine nije bio ni na jednom službenom putovanju, a kamoli da mu je isplaćeno toliko dnevnica.


- U četiri godine bio sam samo na jednom putu, i to 2014. godine u Australiji. To su jedine dnevnice koje su mi isplaćene, 2015. godine nije mi bila isplaćena ni jedna dnevnica niti sam putovao - izjavio je Budak.


Putne naloge i dnevnice odobravo je tadašnji predstojnik premijerova Ureda Tomislav Saucha, koji jučer izjavio da nije potpisivao nikakve dnevnice savjetnicima.


- Ovdje se radi o gruboj grešci, ili o podmetanju, ili o teškom kaznenom djelu. U ponedjeljak idem to prijaviti DORH-u - rekao je Saucha.


Revizija spominje i posebnog savjetnika za kulturu, koji je bio Slavko Goldstein koji je za HRT izjavio:


- Niti 2015. niti bilo koje druge godine, a bio sam četiri godine savjetnik, nikad nisam putovao u inozemstvo. Nikad nisam dobio dnevnice nikakove niti za inozemstvo niti za zemlju.


Revizija je, naime, utvrdila da putnim nalozima nije bilo priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno, a prema "Odredbama članka 14. stavka 2. propisano je koje podatke i dokumentaciju treba sadržavati uredan i vjerodostojan putni nalog, a između ostalog treba sadržavati i izvješće s puta". Nadalje se u dokumentu Države revizije navodi "da je


za službena putovanja izdvojeno 2.917.236 kuna, a na Ured predsjednika odnosi se iznos od 846.858 kuna i Direkciju iznos od 538.173 kuna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:01