BRDO SRĐ

Dubrovnik: Gradske parcele nisu za golf terene

Kusalić tvrdi kako se radi o parcelama koje uopće nisu obuhvaćene ni županijskim ili gradskim generalnim urbanističkim planom kao područje budućeg golf parka na Srđu

DUBROVNIK - Tvrtka Razvoj golf od grada Dubrovnika zemljište na Srđu kupila je temeljem najpovoljnije ponude na javnom natječaju raspisanom u prosincu 2008. godine, u transparentnom i postupku sukladnom zakonu punih pet mjeseci prije lokalnih izbora. Imali smo najpovoljniju ponudu za dio ponuđenih nekretnina koje su nas zanimale na tom natječaju, a ponudu smo podnijeli u duploj, zapečaćenoj kuverti, što je standard javnih natječaja. Ponudili smo najveći iznos koji je prihvaćen kao najbolja ponuda. Sve se dogodilo daleko prije izbora, kad smo uplatili većinu iznosa, dok smo krajem svibnja uplatili preostalih 15 posto cijene te smo od grada tražili tabularnu odnosno izjavu da smo cijenu u potpuno platili kako bismo se mogli knjižiti kao vlasnici. Datum se poklopio s izborima iako je posao zaključen pet mjeseci prije - ističe prokurist zagrebačke tvrtke Razvoj golf Ivan Kusalić nakon burnih reakcija medija i dijela javnosti o spornoj kupnji parcela ukupne površine 47.041 četvorni metar za 2,603 milijuna kuna ili po prosječnoj cijeni od 55 kuna po “kvadratu”.

Međutim, Kusalić tvrdi kako se radi o parcelama koje uopće nisu obuhvaćene ni županijskim ili gradskim generalnim urbanističkim planom kao područje budućeg golf parka na Srđu. On ističe da je riječ o zemljištu na kojem “neće biti bilo kakve gradnje jer je kupljeno da bi se ozelenilo i pošumilo te tako oplemenilo okoliš golf terena te bilo ukras a ne ruglo. - Niti jedna od grada kupljena parcela neće biti u funkciji golf terena ili za gradnju pratećih objekata.

Parcele za golf terene kupili smo od privatnih vlasnika po prosječnoj cijeni od 10 do 20 eura, a naglašavam kako je naša tvrka kao porez za promet nekretnina već platila oko 15 milijuna kuna - dodaje prokurist Kusalić.

No, pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali ističu kako je bivša gradska vlast “prodajom parcela za nepunih 8 eura po metru četvornome sama sebi izbila argumente i novac iz ruku jer je znala da tereni gube na vrijednosti ako nemaju kvalitetno uređen okoliš” te su mogli navesti bitno veću minimalnu cijenu, ali i prodaju uvjetovati rješenjem nekih za grad bitnih komunalnih problema kao što su tereni za sport i rekreaciju uopće, uz koje bi golf tereni također znatnije dobili na vrijednosti. Ovako, ističu naši sugovornici koji žele ostati anonimni, grad ne samo da više nema čime trgovati kako bi dobio barem jedan valjani rekreacijski teren, nego je bivša gradonačelnica u praksi sama sebe demantirala.

Naime, Dubravka Šuica je konstantno isticala kako je “prostor najveća vrijednost Dubrovnika”. Jer, ako su privatni vlasnici prije 3-5 godina dobili 10-20 eura, grad je sada mogao izvući znatno veći iznos, što je šansa koja se nikad više neće pružiti. Na kraju, može se zaključiti kako su novi vlasnici ispunili sve zakonske obveze, ali da će bivšu vlast, ako i “prođe lišo” odnosno bez kaznene odgovornosti, doživotno pratiti nedoraslost i neispunjena moralna odgovornost te pričinjeni propusti s parcelama kao “obiteljskim srebrom Dubrovnika”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:30