POZIV VJEROVNICIMA

DUGOVI BIVŠEG PREMIJERA U istom danu dvije stečajne odluke za tvrtke holdinga Nikice Valentića

Nikica Valentić
 Goran Mehkek / CROPIX

Trgovački sudovi u Bjelovaru i Zagrebu u srijedu su pozvali vjerovnike Nive konzaltinga i Nive servisa, tvrtki u sklopu Niva holdinga kojim je upravljao bivši premijer Nikica Valentić, da u zakonski predviđenim rokovima predlože otvaranje stečaja, odnosno plate predujam za otvaranje stečaja.

Sud u Bjelovaru pozvao je sve zainteresirane za provedbu stečaja Nive konzaltinga da u roku od 15 dana plate 15.000 kuna predujma za plaćanje prethodnog otvorenog stečaja te tvrtke s posljednje utvrđenim dugom od oko 777.000 kuna.

Ne uplati li se zatraženi predujam, sud će donijeti odluku o istovremenom otvaranju i zaključivanju te tvrtke registrirane za projektiranje i građenje sa sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici.

Na istoj adresi registriran je i Niva servis d.o.o, tvrtka u skraćenom stečaju, za koju je zagrebački sud objavio oglas kojim se pozivaju vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečaja zbog evidentiranog duga od nešto manje od 93.000 kuna.

Iako registrirane za srodne djelatnosti - projektiranje i gradnju, odnosno upravljanje i održavanje nekretnina, temeljni kapital navedenih tvrtki bitno je drugačiji. U slučaju Nive konzultinga on iznosi 2,45 milijuna kuna, a Nive servisa samo 20.000 kuna.

Kao jedan od osnivača Nive konzaltinga naveden je Ivan Valentić, sin bivšeg premijera Nikice Valentića, a osnivač Nive servisa je Niva inženjering koja je u stečaju od lipnja 2017.

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna, a osnivač joj je Niva d.d., krovna tvrtka holdinga.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011. godine, a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:56