TEŠKO KAZNENO DJELO

Dvojici pilota palih MIG-ova prijeti 10 godina zatvora!

Piloti su prekršili svu propisanu proceduru - nisu međusobno komunicirali niti su obavještavali o promjenama u letu. Posljedica: pad oba aviona i nastradala mještanka, ozlijeđena od jedne ispaljene rakete
 Slavko Midžor/CROPIX

KARLOVAC - Nakon što je Povjerenstvo MORH-a dvojicu svojih pilota, satnika Igora Trošelja i natporučnika Marijana Kudliku, okrivilo za prošlogodišnji pad dva MIG-a, jučer je protiv njih dvojice ŽDO Karlovac Županijskom sudu u Karlovcu podnio istražni zahtjev.

Još nije poznato kako će vojne strukture sankcionirati dvojicu pilota , ali civilne su vrlo konkretne. ŽDO ih sumnjiči za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, s obzirom da je pritom došlo do materijalne štete velikih razmjera, a jedna osoba, mještanka općine Plaški Marija Klipa teško je ozlijeđena od jedne ispaljene rakete, prijete ima kazne zatvora u trajanju od jedne do deset godina zatvora.

- Osnovano se sumnja da su 23. rujna 2010. od 12,30 do 12,48 sati na području vojnog poligona "Eugen Kvaternik Slunj" tijekom provođenja "Glavnog obučnog događaja HRZ i PZO 2010./2011., prvoosumnjičenik kao vođa grupe četiri borbena aviona MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga Republike Hrvatske i drugoosumnjičenik kao prvi pratitelj upravljali avionima protivno čl. 1. st. 3. i čl. 22. st. 7. Pravilnika o letenju zrakoplova u svezi čl. 389., 391. i 393. Pravila o letenju oružanih snaga.

Postupajući suprotno navedenim odredbama pristali su da dovedu u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, jer je prvoosumnjičenik letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima, pa kako je istovremeno manevar bez izvješćivanja izvodio i drugoosumnjičenik, iako nije vidio vođu grupe, tako uslijed ovih manevara dolazi do sudara aviona i do lansiranja raketa iz lansera desnog krila drugoosumnjičenikova aviona - priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo iz Karlovca navodeći da su "dijelovi tih raketa u mjestu Donja Šupica ranili mještanku M.K. koja je uz niz lakih tjelesnih ozljeda zadobila i tešku tjelesnu ozljedu odnosno otvoreni prijelom lijeve nadlaktice s prekidom živca lijeve ruke.

Podsjetimo,pukovnik Goran Strmečki, Predsjednik Povjerenstva za istragu uzroka pada dvaju aviona objavio je tijekom prezentacije MORH-ove istrage da su se dva miga srušila nakon sudara u zraku. Jedan avion približio se previše drugom, ušao u njegovu struju zraka i kabinom udario o podvozje aviona. Strmečki je otkrio da su piloti prekršili svu propisanu proceduru - nisu međusobno komunicirali, nisu obavještavali o promjenama smjera niti neispaljivanju bombi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:54