PRVI ZNAKOVI GLOBALNOG OPORAVKA

Economist: Izbjegnut je financijski kolaps i kreditni slom. Krenuli novi poslovi u SAD-u, u eurozoni slabi recesija

Očekuju se bolja domaća potrošnja i pad cijene energije i hrane

ZAGREB - Britanski list Economist prepoznao je prve znakove koji upućuju na oporavak globalne ekonomije : tvrtke u SAD-u zapošljavaju sve više ljudi, recesija u eurozoni je slabija nego se očekivalo, a restrukturiranje grčkog duga, prvog bankrota neke razvijene ekonomije u 60 godina, prošlo je bez zastoja.

Vrijeme za reforme

“Ohrabrena znakovima oporavka i rasterećena jer je izbjegnuta katastrofa, osobito u Europi koja je do kraja prošle godine bila na rubu propasti razmjera Lehman brothersa, financijska tržišta stabilno rastu. Globalni burzovni indeks MSCI porastao je devet posto od početka godine i 20 posto od najniže razine u listopadu prošle godine”, piše zadnji Economist.

Globalni će rast ove godine ipak biti sporiji nego lani zbog zastoja na tržištima u nastajanju, kao i recesije u Europi. Amerika će vjerojatno rasti po stopi od 2,5 posto, znatno sporije nego što bi bilo za očekivati nakon recesije. Takva stopa rasta neće brzo dovesti do smanjenja nezaposlenosti, ali će biti bolje nego lani, a to bi moglo označiti prvi korak prema oporavku. Pred Europom je još uvijek dug put izlaska iz recesije.

Zahvaljujući snažnom ulijevanju likvidnosti ECB-a, izbjegnuti su financijski kolaps i kreditni slom. Rezultat je blaga recesija, koju bi Njemačka mogla izbjeći. Za druge, međutim, još nije jasno otkud će doći rast. Većina zemalja s periferije Europe provodi štednju, a da bi reforme dale rezultate trebat će još vremena.

Bolji izvoz zbog eura

Ekonomisti ECB-a očekuju da će do ljeta prevladavati negativni faktori, ali u drugoj polovici može se očekivati lagani oporavak, uz pretpostavku da se ne zaoštri kriza. Poticaj oporavku trebao bi doći od bolje domaće potražnje, zbog očekivanog pada cijene energije i hrane te nižih kamatnih stopa, ali i boljeg izvoza zahvaljujući slabijem euru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 02:29