DALI PISMENU SUGLASNOST

EK: 'Hrvatska neće više blokirati Srbiju, Kovač je potvrdio!' MVEP: 'To je čista propaganda!'

REUTERS/Marko Djurica
 REUTERS / REUTERS

BRUXELLES - Povjerenik za proširenje EU Johannes Hahn potvrdio je danas novinarima kako je postignut dogovor s Hrvatskom oko Poglavlja 23. Hahn je rekao kako je pronađeno rješenje oko kojeg se osobno dogovorio s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačom.

Prema neslužbenim izvorima iz Europske komisije, pronađena je formulacija dokumenta s kojim se Hrvatska slaže.

Odluka će biti formalno usvojena sljedeći tjedan.

S druge strane, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova demantiralo je u četvrtak da je Hrvatska dala pismenu suglasnost Srbiji za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 u pregovorima sa Europskom unijom, priopćivši da se radi o propagandi u svrhu dezinformiranja javnosti.

- Riječ je o čistoj propagandi u svrhu dezinformiranja javnosti, doznaje se u MVEP-u.

Srbijanska televizija RTS i drugi mediji izvijestili su u četvrtak da je Hrvatska dala pismenu suglasnost Srbiji za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 u pregovorima sa Europskom unijom.

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Europske unije koja nije dala zeleno svjetlo da se poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava - otvori u lipnju, objavio je RTS podsjetivši na sastanak u Bruxellesu početkom svibnja.

Predsjedajuća EU Nizozemska je pokušala potaknuti konsenzus zemalja članica podižući pitanje hrvatske blokade na višu razinu, ali je predstavnik Hrvatske ponovio da Zagreb nije suglasan s otvaranjem poglavlja 23 inzistirajući na tri sporne točke - regionalnu jurisdikciju srpskog suda za ratne zločine, suradnju s Haškim tribunalom, te zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:20