PROGOVORIO ZA JUTARNJI

EKSKLUZIVNO Branko Šegon:'Ja i moji sinovi nismo lopovi,hvala Liniću jer je bio uz mene'

Mene mogu tući koliko žele, ali najgore mi je što diraju u moju obitelj. Čak i trogodišnji unuk osjeća da se događa nešto loše
 Tomislav Kristo / CROPIX;

ZAGREB - Svoj prvi neradni dan bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon , smijenjen po nalogu premijera Zorana Milanovića zbog sumnjivog kredita HBOR-a, proveo je u pizzeriji Da Vinci, u vlasništvu njegova sina Tonija.

RIječ je o manjem restoranu na zagrebačkom Črnomercu otvorenom prije sedam godina, a u koji uglavnom zalaze stanovnici naselja i djelatnici obližnjih privatnih poliklinika, stomatoloških ordinacija i laboratorija.

'Obitelj nije kriva'

Šegon je sjedio u desnom kutu pizzerije, za stolom najbližem šanku i malenom uredu iz kojeg poslovima upravlja sin Toni. Obojica su ispred sebe imali bočicu vode, a Toni bi povremeno ustao, otišao iza šanka ili telefonirati u ured. Za stol im je u nekoliko navrata došla žena u bijeloj kuti, pretpostavljamo djelatnica laboratorija, te Šegonu predala neke lijekove.

Kada smo mu pristupili i zamolili ga za razgovor, djelovao je iznenađeno. Dotad je mislio da smo tek obični gosti pizzerije. No, primio nas je za svoj stol i odmah nas upozorio kako od konkretnijeg razgovora o slučaju HBOR-ovog kredita neće biti ništa.

- Do odluke Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa ne želim komentirati taj slučaj. Mislim da to ne bi bilo korektno od mene. Uostalom, tek sam jučer primio pismenu odluku o razrješenju tako da mi je ovo zapravo prvi neradni dan. Moram doći k sebi, sabrati se i vidjeti što ću i kako dalje - rekao nam je.

Zanimalo nas je kako je doživio odluku o smjeni.

- Teško mi je, naravno da mi je teško. Mene mogu tući koliko god žele, navikao sam, ali najgore mi je što diraju u moju obitelj, razvlače cijeli moj život, sinove koji su sve stekli svojim radom. Čak i moj unuk od tri godine osjeća da se nešto loše događa, osjeća tu nervozu, iako uopće ne zna o čemu je riječ. Žao mi je moje obitelji koji su se u tome našli ni krivi ni dužni - rekao nam je. Tijekom razgovora vidjelo se da je bivši pomoćnik ministra Branko Šegon uznemiren zbog svega što se događa. Kako je vrijeme prolazilo, više nije mogao hiniti mirnoću. Lupkao je nogom, kršio ruke, trljao prste, mijenjao položaje u stolici.

Uskoro u penziju

Sin Toni Šegon nije htio razgovarati. Najveći dio našeg vremena provedenog u njegovoj pizzeriji bio je u uredu, zauzet telefoniranjem.

Šegon je zato spremno govorio.

- Imam 57 godina. Još mi malo nedostaje do mirovine. Nemam mrlje u karijeri. Nije mi jasno zašto se sada sve ovo događa - rekao nam je.

S ministrom financija je, kaže, u kontaktu. Razgovarali su nekoliko puta otkako je Milanović naredio da ga se smijeni. Ništa mu, kaže, ne zamjera.

- Drago mi je što je Linić iza mene cijelo vrijeme prijateljski stajao - kaže i dodaje:

- Gledajte, mene je Slavko Linić doveo u Ministarstvo financija i sasvim sigurno ne bi stajao iza mene da nije zadovoljan onime što sam učinio. Surađivali smo vrlo kvalitetno, radio sam što sam više mogao. Gotovo da nisam koristio godišnji odmor, jedva deset dana tijekom ljeta.

Pitali smo ga i je li mu, nakon svega što se dogodilo, žao što je postao dužnosnik.

- Nije. Zapravo mi je drago, jer smo nešto uspjeli napraviti, pokrenuti neke stvari. Jasno mi je da sam ja, kao pomoćnik ministra financija, bio javna osoba i očekivao sam kojekakve udarce, no možda baš ne ovakav medijski linč kojeg predvodi portal koji je pred stečajem. No, ako oni umiru, to ne znači da moraju ubiti svakoga oko sebe. Napadaju tvrtke koje najnormalnije i po svim zakonskim propisima koriste zakonski institut predstečajne nagodbe - rekao je Branko Šegon.

Uvjeren da je nevin

Kaže kako se osjeća loše.

- Gledajte, ja sam prešao pedesetu i normalno je da čovjek u tim godinama osjeća određene zdravstvene poteškoće. Moj je tlak 230 kroz 140. Na tabletama sam svakodnevno, sada su mi ih opet donijeli. Supruzi mi je nedavno otkriven dijabetes. Vjerujte, nije nam lako. Znam da se moram smiriti, ali ne mogu - rekao je.

Slučaja HBOR-ovog kredita dotaknuo se tek kada je rekao kako su propisi o sukobu interesa dvoznačni:

- Mogu se tumačiti i na ovaj i na onaj način. U svakom slučaju, ja sam uvjeren da je sve što sam radio zakonito!

Šegonu je sada krivo što se svi poslovi njegove obitelji gledaju kao kriminal, nepotizam i sukob interesa.

- Može se reći da ovaj objekt u kojem sjedimo sada vrijedi toliko i toliko milijuna. No, to ne znači da moj sin ima toliko novaca. Nitko ne gleda troškove, plaće zaposlenika, kredite, ulaganja - rekao je i dodao: “Dao sam mu da vodi tvrtku godinu dana prije fakulteta jer sam htio da se nauči odgovornosti. Moji su sinovi uspješni ljudi, a ja se uopće ne miješam u njegove poslove. Mogao sam ući u suvlasništvo ove pizzerije, no nisam htio jer sam imao povjerenja u Tonija, neka se on time bavi”.

Šegon nastupa kao da je on nevin i kao da nije uzeo kredit od HBOR-a od 31 milijun kuna da spasi svoje posrnule privatne tvrtke.

- Ja i sinovi radimo pošteno. Ali, u nas je državni dužnosnik kriv čim nešto ima, a ako nema ništa ispada nesposoban. Pogotovo je smiješno kada spominju moje udjele u propalom ronilačkom centru Trident, koji nikada nije bio ni zamišljen kao nekakv veliki biznis, nego kao maleni ronilački centar - kaže.

Njegov kredit trenutno istražuje ne samo Povjerenstvo za sukob interesa nego i USKOK. Povjerenstvo je već utvrdilo da je Šegon dobio kredit na netransparentan način. Sada se još čeka konačna presuda. Unatoč tim činjenicama Šegon stalno pokušava uvjeriti kako ni za što nije kriv.

O kritici premijera

- Uostalom, da sam se htio baviti bilo kakvim kriminalom ili sukobom interesa, sigurno ne bih poslove prebacio na svoju djecu. Mogao sam ih prebaciti na bilo koga. No, nisam htio tako raditi, nego pošteno i sada mi nije jasno zašto mi se sve ovo događa. U ministarstvo sam došao samo kako bih pomogao Liniću - rekao je Šegon.

Zanimalo nas je i kako gleda na kritiku premijera Milanovića koji ga je prozvao jer nije smatrao potrebnim - kao ni u ovom razgovoru - objasniti kako mu je uopće palo na pamet uzeti kredit od državne banke za privatni biznis.

- Uistinu ne vidim zašto bih morao komentirati kredit dok Povjerenstvo ne donese odluku. Čekao sam i još uvijek čekam da vidim što će reći, tek tada ću moći išta komentirati - rekao nam je.

‘Poduzet ću sve pravne korake’

Branko Šegon dobio je kredit od HBOR-a, državne banke u čijem nadzornom odboru sjedi njegov prijatelj i šef Slavko Linić. Kredit od 31 milijuna kuna uzeo je za svoju privatnu tvrtku. Slučaj istražuje USKOK i Povjerenstvo za sukob interesa. Šegon ne želi o tome govoriti.

- Što god bih rekao, ne bi bilo korektno. Pričekat ću odluku povjerenstva, a onda povući sve pravne poteze. Ono što mi nije jasno jest zašto je taj kredit sada zanimljiv, kada je javnost za njega saznala još prije godinu dana. Pa evo, baš Jutarnji je pisao o tome prije godinu dana. Što god da se dogodi, a ne očekujem ništa, poduzet ću sve potrebne pravne korake da se zaštitim - najavio je.

SVE NEKRETNINE MAME, TATE I SINOVA ŠEGON Popis imovine i vrijednost

Slučaj Šegon: Kako do imovine od 60 milijuna kn

Imovina obitelji Šegon vrijedi, kako je Jutarnji pisao prije godinu dana, šezdeset milijuna kuna. Jučer je zastupnica Laburista u Saboru javnosti predstavila tablicu s popisom imovine koja Šegona svrstava u red najimućnijih državnih dužnosnika. Prema toj kartici, obitelj Šegon u posjedu je vrijednih nekretnina diljem Hrvatske.

Toni Šegon:

Polovica stana od 56,65 kvadrata na Jarunu u Zagrebu u vrijednosti 370.863 kune

Atelje u prizemlju i spremište od 121,27 kvadrata u Jarunskoj ulici vrijedni 1,519. 442,37 kuna

Građevinsko zemljište u industrijskoj zoni Vela Luka ukupne površine 1225 četvornih metara, vrijedno 138.700 kn

Građevinsko zemljište od 302 kvadrata u Veloj Luci vrijedno 219.000 kuna

Stan u Zagrebu, Vinogradi 78, od 230 kvadrata, vrijedan 2,915.520 kuna.

Facta vera:

Stan u Veloj Luci, 115 kvadrata, vrijedan 1,935.050 kuna

Rohbau atelje u prizemlju, Jarunska bb, 43,47 kvadrata, vrijedan 545.917 kuna

Poslovni prostor površine 63,93 četvorna metra na Jarunu, rohbau, vrijedan 922.509,90 kuna

Stan od 53,22 kvadrata u Jarunskoj, vijedan 661.976 kuna

Garaža, 15,20 m2, Jarunska ulica, vrijedna 81.100,21kn

Građevinsko zemljište u Veloj Luci, 162 m2, vrijedno 30.340 kuna

Tempore d.o.o:

Poslovni prostor (pizzeria) u Ilici 191, površine 165 kvadrata, vrijedan 3,806.975,22 kuna

Ivna Šegon:

Četverosobni stan u Zagrebu, 117 kvadrata, na Vinogradima, vrijedan 1,124.604 kn 1Stan u Splitu, nepoznate kvadrature i vrijednosti, stečen po ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju

Kuća s okućnicom u Veloj Luci, po ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju, nepoznate kvadrature, vrijedna 183.280 kuna

Naslijeđeno poljoprivredno zemljište u Splitu, nepoznati detalji

12177 kuna i 6750 kuna mjesečne najamnine za stanove u Vinogradima koje unajmljuje hokejaški klub Medveščak

Ivo Šegon:

Na dar dobio stan u Omišu, nepoznate vrijednosti

Branko Šegon:

Pola stana od 56,65 kvadrata na Jarunu, 370.863 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 00:52