KAKO JE DOGOVARAN POSAO OKO OTPADA?

EKSKLUZIVNO: DETALJI IZ DOKAZNIH SNIMKI Bandić je Pripuza zvao Kondor, a Pripuz mu se obraćao s Leoparde

Snimke otkrivaju da su svi znali da ih se prisluškuje pa su oprezno komunicirali
 CROPIX

Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću zvoni mobitel. Stalno mu zvoni. Isti broj koristi godinama. Ponekad se javlja, ali češće mobitel samo zvoni, bez odgovora.

Utorak je, oko deset sati ujutro, prosinac 2013. godine.

Bandić se ovaj put odmah javlja na mobitel, znajući tko ga zove:

- Molim, Kondore?

S druge strane linije je poduzetnik ‘kralj otpada’ Petar Pripuz.

- Gdje si Leoparde? - uzvraća gradonačelniku Bandiću.

Gradonačelnik uzvraća pitanjem:

- Kondore, gdje si?

- Vraćam se iz Varaždina - odgovara mu Pripuz.

Bandić sve odlučivao

Iz tog razgovora u prosincu 2013., kao i ostalih telefonskih razgovora između osumnjičenika iz afere Agram, očito je da su zagrebački gradonačelnik Bandić, poduzetnik Pripuz te donedavni šef Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić puno više nego poslovni suradnici.

Međusobno se oslovljavaju nadimcima, nalaze se na ručkovima, vode neformalne razgovore, iznimno su bliski. Istažitelji upravo snimkama žele potkrijepiti prvu točku optužnice u kojoj ih terete za nelegalno sklapanje posla s Pripuzovom tvrtkom.

Iz tih razgovora nadalje je očito i kako je zagrebačka vlast uopće funkcionirala: Bandić naredi, a ostali samo odrađuju.

No, kad se netko i pobuni, kao primjerice Ivan Tolić, član uprave Holdinga u jednom razgovoru na temu odvoza smeća, Bandić ne odustaje.

Provocira ga.

- Toliću, objasni mi, da naučim nešto od tebe - izaziva ga u tom razgovoru vođenom 10. prosinca 2013. godine.

- Ne može to tako... prate nam svaki kamion - objašnjava mu Tolić, ali gradonačelnik Bandić je ljut jer:

- Danas sam polagao vijence na Tuđmanov grob i sreo Ljerku Čosić (direktoricu Gradskih groblja), ona je gore zatrpana u smeću, ne vidim razloga zašto je zatrpana - pita ga Bandić te ljutito dodaje:

- Ljerka me danas vukla za rukav, pored svih njih...

Tolić odgovara da će to riješiti, ali Bandić ne odustaje, ljuti se jer sad na tu temu razgovaraju već 12 minuta.

‘Tajno vozite otpad’

Traži od Tolića da se otpad, koji se ne bi smio odvoziti na Jakuševac, odvozi u tajnosti:

- Tko gleda u kamion od pet ili osam kubika, što je unutra kad se istrese, jedan kamion dolazi, drugi, pa ga zatrpava i doviđenja. U čemu je problem? - naređuje Bandić.

Bandić i Pripuz u razgovoru s početka priče dogovaraju susret u restoranu Zdenka Anutnovića. Taj je razgovor uslijedio nakon što je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović u studenom 2013. godine zabranio zagrebačkoj Čistoći odlaganje na Jakuševac svih vrsta otpada osim miješanog komunalnog. Upravo su tom periodu zagrebački vlastodršci započeli dogovore o tome kako taj posao, sumnjiče ih istražitelji, dodijeliti upravo tvrtki Petra Pripuza, Ce-Za-Ru.

Tvrtka je preuzela je posao prikupljanja glomaznog otpada na zagrebačakim ulicama, a radilo se o poslu vrijednom 7,5 milijuna kuna, zbog kojeg su se ove godine glavni akteri našli u pritvoru.

Pripuz je prekjučer izašao iz pritvora nakon što je uplatio jamčevinu od 7,8 milijuna kuna. Uskoro bi mogao iz pritvora izaći i Slobodan Ljubičić, koji je podnio ostavku na mjesto šefa Holdinga. No, zanimljivo je da je još u zimu prošle godine, kad su snimani ovi razgovori, Ljubičić znao da ih se prisluškuje, i to zato što ga se povezivalo s Pripuzom.

‘Oprezni Ljubičić’

- Udba vjerojatno prisluškuje, pa sam ja usput naletio - govori Ljubičić u jednom telefonskom razgovoru...

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:50