TVRTKA PRED BANKROTOM

EKSKLUZIVNO Ivan Čermak kupuje Dioki od posrnulog riječkog tajkuna Roberta Ježića

Plan Crodux plina o restrukturiranju prihvatili su i vlast i oporba, pa i sam Robert Ježić
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Umirovljeni general Ivan Čermak uskoro bi mogao preuzeti tvrtku Dioki, posrnulog riječkog tajkuna Roberta Ježića, doznaje Jutarnji list. U sklopu programa restrukturiranja te tvrtke dio vjerovnika, prije svih Zagrebačka banka, predlaže da Čermak dođe na čelo Diokija.

HEP-ova blokada

General Čermak jučer nam je potvrdio tu informaciju:

- Točno je da moja tvrtka Crodux plin namjerava preuzeti Dioki. Za to smo dobili suglasnost svih strana - i vlasti i oporbe, vjerovnika, pa i samog gospodina Ježića. Napravili smo plan restrukturiranja i sad je na vjerovnicima da odobre ili odbiju taj plan - istaknuo je Čermak. Prema tom planu, tvrtka Crodux plin postala bi manjinski vlasnik Diokija i radila na proizvodnom i financijskom restrukturiranju tvrtke.

- Čeka nas veliki posao, a namjera nam je da očuvamo radna mjesta i petrokemijsku industriju - tvrdi Čermak. Prema njegovim riječima, vjerovnici bi konačnu odluku o njegovu planu trebali donijeti ovog tjedna.

Dioki je u ovom trenutku pred kolapsom. Račun mu je u blokadi. Prije nekoliko dana Hrvatska elektroprivreda toj je tvrtki blokirala račun zbog 180 milijuna duga. Ini se dug popeo na 97,5 milijuna kuna, kreditne obveze dostižu milijardu kuna, proizvodnja u pogonu DINA na Krku praktički je zaustavljena, a PVC pogon, također na Krku, još nije dovršen.

‘Uprava je nesposobna’

HEP-ova blokada računa prošlog tjedna izazvala je medijski obračun između Roberta Ježića, vlasnika Diokija, i Ministarstva gospodarstva. Preko Novog lista, čiji je Ježić vlasnik, iz Diokija su poručili da Ministarstvo, odnosno država, žele uništiti njihovu tvrtku.

Ministarstvo gospodarstva promptno je odgovorilo da za “stanje u Diokiju odgovornost snose njegov vlasnik i Uprava” te kako je “zbog višegodišnjeg nesposobnog vođenja većinskog vlasnika i Uprave, Dioki Grupa dovedena u stanje da više ne može uredno podmirivati svoje tekuće obveze”.

Vladi u svakom slučaju nije interesu prije izbora dopustiti stečaj tvrtke u kojoj je zaposleno 1125 radnika i ugasiti najveću petrokemijsku industriju u zemlji.

Stoga je napravljen plan restrukturiranja, koji je 28. srpnja predstavljen Robertu Ježiću. Plan u najgrubljim crtama predviđa da suvlasnici Diokija postanu vjerovnici i banke, a da Ježiću ostane najviše deset posto vlasništva.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:30