VLADA SE RJEŠAVA STANOVA

EKSKLUZIVNO: OBIŠLI SMO ADRESE IZ OGLASA ZA PRODAJU DRŽAVNIH STANOVA Biste li platili 1100 eura po kvadratu za ovo?

 Marko Todorov / Hanza Media

Stan površine 29,68 kvadrata na Botićevom trgu 4 u Zagrebu nalazi se u prizemlju dvorišne zgrade te je na popisu državnih stanova za prodaju. Stambeni objekt sastoji se od jedne sobe, kuhinje, kupaonice, WC-a i predsoblja, a cijena kvadrata iznosi 977 eura po kvadratnom metru.

Na stranici Ministarstva državne imovine ne stoji da uz ovaj stan dobivate i urušeni krov, derutnu fasadu, stare drvene prozore i veliku količinu obraslog korova. Dakle, sve to za početnu cijenu od 29.000 eura, plus naravno jamčevina od 2900 eura da biste uopće imali mogućnost sudjelovanja na licitaciji.

Zagreb, 090317.
Drzavni stanovi koji se nalaze na listi stanova za prodaju.
Na fotografiji: Kneza Mislava.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Javni poziv

Taj stan i još 20 sličnih stanova u Zagrebu nalazi se na popisu Javnog poziva za podnošenje ponuda za kupnju stanova u vlasništvu Republike Hrvatske 1/17. Posjetili smo te stanove i sami se uvjerili kako se radi o neuseljivim stanovima, koji jedva mogu koristiti taj naziv.

Na Botićevom trgu nalazi se još jedan stan koji se prodaje, a stanje je isto kao i kod ranije navedenog. Jednaka je i cijena od 1109 eura po kvadratnome metru. Za usporedbu, prema Burzi nekretnina, prosječna realizirana cijena kvadrata u Zagrebu u periodu siječanj/veljača 2017. iznosila je 1380 eura. Dakle, stan bez cijelog krova i s derutnim prozorima je za samo 500 eura jeftiniji od prosječnog stana u koji se može odmah useliti. Ipak, još gora situacija je na Novoj Vesi 41, gdje se prodaju četiri stana. Nismo ih uspjeli osobno vidjeti, ali su nam situaciju opisali susjedi.

- Jedna kuća se drži na metalnim potpornjima i samo što se ne sruši. To se ne može ni nazvati stanom, već šupom - rekla je jedna od susjeda. Ujedno su nam ispričali da su se u tim prostorijama nalazili alkoholičari te da je sve bilo puno štetočina. Stanje se poboljšalo kada je jedan od vlasnika odlučio pozvati službu za deratizaciju, ali i dalje nije bajno. Kada padne kiša, stan koji se nalazi u podrumu biva cijeli poplavljen, a jedan od stanova je zapravo bivši poljski WC.

- Ne znam tko bi htio živjeti tamo - ispričao je susjed. Unatoč tome, na stranici Ministarstva stoji kako se ti objekti sastoje od jedne sobe i zajedničkog WC-a, dok jedan stan čak ima i kuhinju te predsoblje. Sukladno tome cijene po kvadratu se kreću od 770 do 1067 eura.

Zagreb, 090317.
Drzavni stanovi koji se nalaze na listi stanova za prodaju.
Na fotografiji: Nova ves 41.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Stan od 7 kvadrata?

Slična situacija je u Ilici 261 na Črnomercu. Na jednoj adresi se prodaju četiri stana, dva od 35 kvadrata i dva od 7, odnosno 9 kvadrata po cijeni od oko 783 eura po metru kvadratnom. Melita Bestvina, predsjednica Hrvatskog društva sudskih vještaka, kaže da se prostori tako male kvadrature ne mogu nazvati stanom.

- To je obična prostorija, a ne stan. Stan mora imati sanitarni čvor i barem jednu prostoriju. Ne razumijem zašto su taj prostor nazvali stanom - rekla je Bestvina. Cijela ta kuća je podijeljena na četiri dijela, a prema onome što smo mi vidjeli, ne postoji nikakav sanitarni čvor, a sama sigurnost zgrade je isto tako upitna. Prozori su razbijeni ili ih uopće nema, jedan dio zgrade se urušio, zidovi su popucani, a oko kuće je razbacano smeće te cijelu površinu prati neugodan miris. Ipak, Bestvina ističe da je moguće to sve okrenuti na dobru stranu, ali je zato potrebno uložiti mnogo više od početne cijene.

- Prvo kupac mora kupiti sve četiri jedinice kuće, iako ne znam zašto je podijeljena na četiri dijela. Sve to bi po minimalnoj početnoj cijeni koštalo oko 70.000 eura, a prema vizualnom pregledu rekla bih kako je potrebno minimalno 50.000 eura da se cijela kuća uredi - kaže Bestvina. Osim potencijalnoj obitelji, ova lokacija bi bila atraktivna i poslovnim ljudima koji bi na toj lokaciji sagradili zgradu s više katova. Bestvina ističe da je samo zemljište razlog tako visoke cijene, ali upitno je kolika je sigurnost samih temelja.

- Nije cilj uložiti u gornji dio zgrade, pa da se sve uruši zbog donjeg djela - ističe Bestvina.

Iz Ministarstva državne imovine do zaključenja broja nisu poslali odgovor na upit, ali smo neslužbeno od izvora bliskih Ministarstvu doznali kako izgleda postupak procjene. Naime, postoje dva načina procjene, jedan je namijenjen za korisnike koji su već živjeli u tim stanovima.

Zagreb, 090317.
Drzavni stanovi koji se nalaze na listi stanova za prodaju.
Na fotografiji: Nova ves 33.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Parametri za izračun

- Izračuna se duljina boravka u stanu te se sukladno tome prilagodi cijena za korisnike za otkup - rekao nam je izvor. Druga kategorija je za komercijalnu upotrebu, odnosno za naš konkretni slučaj, gdje se cijena formira u skladu sa Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina, odnosno uzmu se tri nekretnine sa sličnim karakteristikama te se po njima formira cijena.

- Stanovi koji su na prodaji ne mogu se nazvati stanovima, ali ih prijašnji vlasnici nisu htjeli otkupiti pa su ostali državi - rekao nam je izvor. Rok za podnošenje prijava je do 24. travnja do 14 sati, s napomenom da se svi stanovi kupuju u zatečenom stanju “viđeno - kupljeno” kako kažu na stranici Ministarstva.

Zagreb, 090317.
Drzavni stanovi koji se nalaze na listi stanova za prodaju.
Na fotografiji: Ilica 261.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:26