PRIVATNI BIZNIS 2009.

EKSKLUZIVNO Sanader je nakon ostavke s Berlusconijem dogovarao prodaju Milana bogatim Židovima

Vrijednost posla bila je 300 milijuna eura, a Sanaderova provizija 10 posto - zarada 30 milijuna

Ivo Sanader je u ime Silvija Berlusconija dogovarao prodaju talijanskog nogometnog kluba - AC Milan!

Da. I to je radio. Sanaderova prošlost još može iznenaditi. Proljeće je 2010. Prošlo je deset mjeseci otkako je Sanader naprasno napustio vlast. S talijanskim premijerom nalazi se u rimskoj rezidenciji Palazzo Grazioli. I u njoj, među ostalim vilama koje posjeduje, bogati je talijanski poduzetnik, navodno, organizirao razuzdane partije. Ali tema susreta s bivšim hrvatskim premijerom nisu dame noći, nego prodaja jednog od najuspješnijih nogometnih klubova na svijetu. Sa Sanaderom je Steven Vatroslav Brkich, njegov nekadašnji savjetnik u Vladi i suvlasnik u zagrebačkim konzultantskim tvrtkama. Brkich, otkako je Sanader uhićen, za medije nije dao ni jednu izjavu. Zapravo ga otada rijetko viđaju u Hrvatskoj, a njegova obitelj u SAD-u odbija kontakte s novinarima. Hrvatski dvojac je s talijanskim premijerom, doznajemo, spojio Valentino Valentini, Berlusconijeva desna ruka, osoba od njegova najvećeg povjerenja. U rezidenciji se tog svibnja, prije dvije godine, moćna četvorka sastajala nekoliko puta. Pregovarali su. Dogovarali se.

Iznenađeni istražitelji

Istražitelji su se, doznajemo, začudili otkrivši da je bivši premijer i u tom poslu imao ulogu. Sanaderov stvarni život zaista bi bio dobra podloga za uzbudljiv kriminalistički roman, u slučaju da znamo gdje su nestali naši milijuni i da Hrvatskoj nije nanio toliku štetu. Poslije odlaska s vlasti Sanader je odlučio biti konzultant. Osnovao je tvrtke Alia savjetovanje d.o.o. i Perbujac d.o.o., podigao kredit u Zagrebačkoj banci u visini od 5,89 milijuna kuna i kupio ogromne poslovne prostore na zagrebačkoj Trešnjevci.

Svestrani biznismen

Budućnost, kakva ga je zadesila nedugo poslije, zapravo ga je zatekla. Nije mu bila ni u primisli. Planirao je znatno unosnije doba, iako mu, prema optužnicama, ni ono na vlasti nije bilo neisplativo. Ali Sanader je želio više. Skupo je cijenio vlastite savjete. U razdoblju malo duljem od godinu dana, kao konzultant, zaradio je više od pola milijuna eura. Uzimao je ogromne provizije.

A nema što nije radio. Marketinške usluge, istraživanje IT distribucije, savjetovao je banke, rješavao probleme s nekretninama, PR, obavljao je konzultantske usluge vezane uz razvoj kulture, posredovao je u financiranju solarnih projekata, bio je angažiran na projektu stvaranja kineskog Hollywooda, radio je analize tržišta, isporuku računala, sve do dogovaranja poslovnih susreta s čelnim ljudima pojedinih država... I za to, posljednje, tražio je, doznajemo, enormne iznose - i to po nekoliko stotina tisuća eura! Lobirao je kod Berlusconija, prvog čovjeka Srbije Borisa Tadića, najviše kod crnogorskih dužnosnika i drugih. Putovao je u Bruxelles, Beč, Rim, Zürich, Tiranu, Beograd, Podgoricu, Ameriku. Povremeno i unajmljenim avionom, koji je ponekad plaćao “poslodavac”, a ponekad Sanader. Da je skupo naplaćivao vlastiti rad, otkrili su istražitelji koji su pročešljali njegovo poslovanje. Otkrili su tada da je samo tri mjeseca nakon osnivanja tvrtke Sanader u prosincu 2009. preko tvrtke Alia savjetovanje zaključio prva dva unosna savjetnička ugovora, jedan s UniCreditom, a drugi s podružnicama M San grupe u zemljama bivše Jugoslavije. Prema ugovoru s UniCreditom S.p.A. Beč, Sanader je na tri godine postao viši savjetnik te bankarske grupacije s godišnjom plaćom od 120 tisuća eura, koja se mogla popeti i do 240 tisuća eura.

Dobri kontakti

Tako je i u poslu s Berlusconijem planirao lijepu zaradu - od čak deset posto vrijednosti ukupnog posla! Spomenimo da, inače, konzultanti za takve poslove u kojima imaju ulogu tzv. spajanja ubiru od dva do tri posto! A vrijednost posla, prodaje talijanskog nogometnog kluba, iznosila je, doznajemo, najmanje 300 milijuna eura!

Taj je novac trebala isplatiti bogata židovska obitelj iz Los Angelesa, gdje je Sanader stvorio dobre kontakte kao premijer, a u nekim vezama pomogao mu je svojedobno i nekadašnji veleposlanik u Americi Miomir Žužul, koji ga je i upoznao s Brkichem, čija je obitelj također imala dobre veze po Americi. Ali prodaja kluba nije uspjela. Posao je propao. Je li razlog tome bilo navodno Berlusconijevo nezadovoljstvo visinom Sanaderove provizije ili su se američki Židovi predomislili, istražitelji nisu utvrdili.

U godinu dana zaradio pola milijuna eura

Sanaderovi poslovi nakon odlaska iz Vlade:

1. Članice M San grupe - od prosinca 2009. do rujna 2010. godine

Kim Tec, Beograd - dobio 100.000 eura

Pakom Kompani, Skoplje - dobio 99.000 eura

Kim Tec, Vitez, BiH - dobio 100.000 eura

2. UniCredit S.p.A

Beč, Austrija, podružnica talijanske banke - od prosinca 2009. do studenoga 2010. dobio ukupno 180.000 eura

3. Geofoto, Zagreb

- ugovor 1. veljače 2010.

- plaćeno dva i pol mjeseca: 130.000 kuna

4. Louise Blouin

Media, SAD, izdavačka kuća

- plaća oko 8300 dolara mjesečno plus bonusi

- ugovor na dvije godine potpisan u rujnu 2009., ali ništa nije plaćeno

5. Foreign Policy and UN Association of Austria, konzultantska tvrtka UN-a - 2050 eura za predavanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:02