JUTARNJI ANALIZIRA

EKSKLUZIVNO: SMRTONOSNA VODA Poplave u Slavoniji donijele uzročnike sepse i teških upala

Najopasnija nađena bakterija je Pseudomonas aeruginosa, a analizirani nalaz najbolje govori zašto je nužno pridržavati se svih predviđenih mjera za sprečavanje širenja epidemija
 Emica Elvedji/CROPIX

Crijevni enterokoki, opaka Escherichia coli, ali i vrlo opasna Pseudomonas aeruginosa, bakterije su, bacili i mikroorganizmi koji se nalaze u vodi na poplavljenom području u Slavoniji.

Reporter Jutarnjeg lista Mario Pušić 22. svibnja uzeo je u Posavskim Podgajcima nekoliko litara prljave poplavne vode koju smo zatim dostavili na analizu ovlaštenom laboratoriju tvrtke Euroinspekt Croatiakontrola.

Ozbiljna prijetnja

Stručnjaci su proveli mikrobiološko ispitivanje te kemijsku analizu na teške metale i nemetale. Rezultati koji su nam jučer dostavljeni dokazuju kako je cijelo poplavljeno područje zaraženo velikim količinama mikroorganizama koji mogu imati vrlo ozbiljne posljedice za ljudsko zdravlje. To se moglo i očekivati jer je razorna vodena bujica izlila sadržaj septičkih jama, a u poplavnoj vodi su i lešine uginulih životinja. Visoke temperature prošlih dana dodatno su pogodovale razvoju mikroorganizama. Analitičari su u vodi koju smo im donijeli na 22 Celzijeva stupnja uspjeli uzgojiti koloniju od čak 240 mikroorganizma po mililitru, a kada su vodu stavili na temperaturu čovjekova organizma od 37 stupnjeva, rezultat je bio čak 1000 mikroorganizama po mililitru.

Mikrobiološki, voda je testirana na brojne mikroorganizme, uzročnike oboljenja kod ljudi. Analiza je pokazala da je u vodi visoka količina crijevnih enterokoka, 200 jedinica po mililitru vode. Crijevni enterokoki fekalnog su porijekla, odnosno nalaze se u izmetu ljudi i životinja. Mogu uzrokovati želučane probleme ako ih se unese u organizam, a još veće probleme, pa čak i gangrenu, dođu li u kontakt s otvorenom ranom.

Bolnička bakterija

Escherichia coli još je opasnija, a te je bakterije pronađeno 150 jedinica po mililitru.

Neki njeni oblici mogu izazvati različite bolesti, najčešće crijevne te infekcije mokraćnih i spolnih organa. Najčešće infekcije mokraćnog sustava su cistitisi (upala mokraćnog mjehura), a njihov česti uzročnik je E. coli.

Treća važna komponenta prvljave vode jest pojava Pseudomonas aeruginosa, u koncentraciji od 50/ml. Riječ je o opasnom bacilu koji često uzrokuje bolničke infekcije. Često ga se nalazi u bolničkim umivaonicima, antiseptičkim otopinama i vrećicama za urin.

Štoviše, drugi je po učestalosti uzročnik infekcija u jedinicama intenzivne skrbi te pneumonija u bolesnika na respiratoru. Infekcije mogu zahvatiti potkožno tkivo, kosti, uši i oči, a kod bolesnika s opeklinama mogu se razviti i smrtonosne komplikacije. Zabilježeni su slučajevi smrti nerođene djece zbog infekcije tim bacilom preko majčine posteljice.

Prijeteći metali

Za pojašnjenje rezultata zamolili smo Željka Dadića,Voditelja Odjela za kemiju voda i mineralne vode Službe za zdravstvenu ekologiju HZJZ, koji je rekao kako mikrobiološka analiza ukazuje na svježe fekalno onečišćenje. Izmjerene vrijednosti očekivane su u područjima pogođenima poplavom. No, iznenadili su ga rezultati na prisutnost teških metala, naročito podatak da je u vodi pronađeno 0,25 miligrama kobalta po litri.

- Vrijednosti svih izmjerenih pokazatelja unutar su očekivanja, osim vrijednosti za kobalt u koju uistinu sumnjamo. Naime, izmjerena vrijednost po našem je mišljenju visoka i vjerujemo da je došlo do pogreške kod interpretacije (mjerne jedinice). Zbog toga predlažemo ponoviti mjerenje u nekom (ili u više) drugih analitičkih ustanova. Napominjemo da za kobalt ni hrvatsko (Zakon o vodi za ljudsku potrošnju sa svojim podzakonima) ni europsko (Direktive o vodi za ljudsku potrošnju) zakonodavstvo niti Svjetska zdravstvena organizacija (u Preporukama o kvaliteti vode za piće) ne propisuje maksimalno dopuštenu koncentraciju - rekao je Dadić.

Već danima, odlukom ministra zdravlja Rajka Ostojića, na poplavljenim područjima na snazi je stanje opasnosti od epidemije. Nasreću, dosad nije došlo do epidemije ni pojave većeg broja oboljelih.

Pripadnici Gorske službe spašavanja i drugi volonteri na vrijeme su cijepljeni odgovarajućim koktelom cjepiva, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je niz preporuka kojih se treba pridržavati kako ne bi došlo do oboljenja.

Osnovne mjere zaštite zdravlja uključuju korištenje maski, gumenih rukavica, zaštitnih odijela, pregača i gumenih čizama. Tijekom rada na poplavljenom području ne smije se pušiti ni dodirivati oči, usta ili nos rukama.

Ruke je nužno nakon rada prati sapunom i zdravstveno ispravnom vodom, a ako takve vode nema, može se upotrijebiti prokuhana ili dezinficirana voda (preparati kao Izosan, natrijev hipoklorit ili čak pola čajne žličice varikine na 12 litara vode).

Nikako se smije koristiti hrana koja je bila u doticaju s poplavnom vodom i muljem, niti jesti voće i povrće koje je bilo poplavljeno. Može se jesti isključivo voće dozrelo izvan vode, ali i ono uz oprez i dobro pranje prije jela. Smeće i otpad, rekli su u HZJZ-u, mogu privlačiti životinje poput glodavaca koji mogu prenositi različite zarazne bolesti pa treba biti na oprezu u kontaktima sa životinjama.

Obavezno liječniku!

Liječničku pomoć valja potražiti hitno ako neka stara rana ili oštećenje kože pocrveni, otekne ili se pojavi iscjedak te ako se ozlijedite pri radu ili vas ugrize životinja. Promjena izgleda i boje stolice i urina, boje kože ili bjeloočnica, te ako se javi kožni osip razlozi su za to da se zatraži hitna liječnička pomoć, čak i ako se ne osjećate bolesno.

HZJZ je naputke objavio i na svojim web stranicama www.hzjz.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:06