TAJNI PREGOVORI SDP-A i HNS-A

EKSKLUZIVNO: TAJNI PLAN ZA OBNOVU KUKURIKU KOALICIJE Otkrivamo detalje dogovora Vrdoljak-Bernardić i kako planiraju osvojiti izgubljene izbore

Što SDP traži za podršku Anki Mrak-Taritaš u utrci za Zagreb
 HANZA MEDIA

Hrvatska narodna stranka odlučila je ponuditi maksimalne koncesije SDP-u ako socijaldemokrati podrže Anku Mrak-Taritaš za gradonačelnicu Zagreba. U tom slučaju - ovih su dana prelomili Ivan Vrdoljak i vodstvo HNS-a - Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske spremni su ponuditi zajednički izlazak na lokalnim izborima u gotovo svim velikim gradovima i županijama, ali i dugoročnu stratešku suradnju. A to uključuje postizborni dogovor o zajedničkim programima i nastupima te, kao kruna, HNS-ovu podršku Davoru Bernardiću kao premijerskom kandidatu opozicije.

Drugim riječima, dođe li u idućim tjednima do dogovora Bernardić - Vrdoljak, u HNS-u su spremni ponovno uspostaviti suradnju kakvu su godinama imali sa Zoranom Milanovićem, pa i priznati pravo prednosti SDP-a. Ali uz navedeni uvjet, a to je socijaldemokratska potpora Anki Mrak-Taritaš u utrci protiv Milana Bandića i Sandre Švaljek, ispričao je ovoga četvrtka visoki izvor iz HNS-a u opširnom razgovoru koji smo vodili za Magazin. Pritom nije bio jedini jer vrlo slične stavove iznijelo je još nekoliko važnih političara iz ove dvije stranke i za nekoga tko nije upućen u sve što se nedavno događalo, izgledalo bi kao da još prije nekoliko tjedana odnosi između HNS-a i SDP-a nisu bili na najnižoj razini zadnjih godina. Onda je ovih dana stigla Bernardićeva izjava da je u Zagrebu najvažnije pobijediti, pri čemu prvi put nije uvjetovao da SDP mora imati vlastitog kandidata, što su u HNS-u pročitali kao spremnost na kompromis novog socijaldemokratskog vodstva.

Snažni pritisci

Osim toga, Bernardić se u zadnje vrijeme i u vlastitoj stranci našao pod snažnim pritiscima da sklopi dogovor s HNS-om. Vođa pobune je Mirando Mrsić, nekadašnji ministar rada i mirovinskog sustava u Kukuriku Vladi, koji zastupa stajalište da SDP-u ionako ne prestaje drugo nego podržati Anku Mrak-Taritaš, uz, kako se može doznati, argument da je najvažniji zadatak “smjena mafijaške klike koja vodi Zagreb”. Mrsić je tvrdio kako je prekasno da SDP istakne svog kandidata, a podrška Sandri Švaljek također bi potpuno kompromitirala stranku jer se radi o bivšoj Bandićevoj suradnici, koja je u dva navrata bila savjetnica HDZ-ovih vlada. Uskoro je ideja da se podrži Anku Mrak-Taritaš počela dobivati sve veći zamah unutar SDP-a, i u najužem vodstvu zastupaju je Bojan Glavašević, Peđa Grbin, Fred Matić, Mihael Zmajlović, Siniša Hajdaš-Dončić i još neki članovi Predsjedništva. Među njima je i Rajko Ostojić, koji je jedan od najbližih Bernardićevih suradnika.

Na suprotnoj strani nalazi se dio dugogodišnjih Bernardićevih suradnika iz Predsjedništva SDP-a Zagreba, koji su nepoznati u široj javnosti, ali bliski sa šefom SDP-a. Oni su nagovarali “Beru” na kandidaturu za gradonačelnika, makar je bilo jasno da bi on loše prošao na izborima i na taj način doveo u pitanje ne samo položaj predsjednika SDP-a, nego i političku karijeru. Jednostavno, Davor Bernardić se još nije etablirao kao neupitni vođa za većinu lijevo-liberalnih birača, a ankete su pokazale da bi i u slučaju njegove kandidature mnogi među njima, ipak, glasali za kandidatkinju HNS-a ili Sandru Švaljek, pa čak i kandidate Mosta i Živog zida.

Apel za ujedinjenje

I onda je uslijedio njegov apel za ujedinjenje opozicije, koji je naišao na dobar prijem u Hrvatskoj narodnoj stranci. Bilo je to ono što je Vrdoljak želio čuti i ubrzo je u HNS-u formulirana ponuda koja podrazumijeva izbornu, a i postizbornu, stratešku suradnju. Nije čudno da sada u HNS-u imaju komplimente za SDP-ova predvodnika.

“Bernardić je mlad i iskren političar, ali vrijeme je da se postavi kao lider. Međutim, razumijem da je preuzeo SDP koji se nalazi u problemima i treba vremena da riješi unutarstranačka pitanja kako bi se mogao potpuno posvetiti nacionalnoj politici”, pojasnio je sugovornik iz HNS-a.

Veće iznenađenje predstavljalo je eksplicitno priznanje ovog poznatog HNS-ova političara kako je nerealno razmišljati da bi njegova stranka mogla preuzeti vodstvo u opoziciji. Ovo, dakako, ne znači da u HNS-u nemaju ambiciju popraviti sadašnji rejting, no istraživanja koja su naručili pokazala su da u svim varijantama imaju manji broj potencijalnih birača nego socijaldemokrati.

“Čak i u fokus grupama u kojima stojimo najbolje, a to su veliki gradovi i obrazovani birači, podrška HNS-u ne prelazi 15 posto, dok SDP dobiva 40 posto. Usto, među biračima koji imaju samo osnovnu školu HNS dobiva od 0,2 do 0,4 posto, dakle, na razini statističke pogreške. Stvar je jasna, HNS je liberalna stranka, a to znači da barem idućih deset godina nije realno da ćemo postati najjača stranka na lijevom centru. To je mjesto rezervirano za SDP koji mora ostati iznad 20-posto podrške, a naš cilj je sedam-osam posto, što znači da zajedno sa srodnim strankama pobjeđujemo HDZ. Nikome nije u interesu pad SDP-a, zamislimo da se oni spuste na 10 posto, a HNS skoči na 12 posto. U redu, postali bismo prva stranka lijevog centra, koji bi u stvarnosti bio upropašten. Snažan SDP, i kvalitetna koalicija s HNS-om, uvjet su za normalnu i demokratsku Hrvatsku”, drži sugovornik Magazina.

Prvi pokušaj približavanja HNS-a i SDP-a dogodio se prije nekih mjesec dana i nije bio uspješan. Bila je to večera na kojoj su se našli Vrdoljak i Srećko Ferenčak s Davorom Bernardićem i Zvanom Brumnićem, koja je, prema riječima jednog od sudionika, završila prilično slabo, a razlog su zagrebački izbori. Vrdoljak je bio spreman ponuditi različite koncesije u zamjenu da SDP podrži Anku Mrak-Taritaš, ali stvar je pukla kad je Bernardić rekao da i dalje razmišlja o kandidaturi za zagrebačkog gradonačelnika. Od spomenute večere u HNS-u su SDP počeli tretirati kao političku konkurenciju, a tek zatim i kao potencijalnog saveznika.

Ivan Vrdoljak je poslije s nevjericom prepričavao Bernardićevu reakciju, koja ga je prilično šokirala. Jednostavno, mislio je kako Bernardić ili ne razumije da nema nikakve šanse kao gradonačelnički kandidat (a može sebi jako naštetiti bude li tek četvrti u prvom krugu) ili je neiskren pa testira sugovornike u HNS-u.

Makar treba povući kočnicu u medijski često ponavljanoj tezi o nekakvim jako lošim odnosima između ove dvije stranke. Takve ocjene su prilično nategnute jer, što će potvrditi bliski Vrdoljakovi suradnici, šef HNS-a i Bernardić zadnjih tjedana redovito komuniciraju, dogovaraju opozicijske poteze u Saboru, a u nekim slučajevima pripremaju i koalicije za iduće lokalne izbore.

Da se otvara mogućnost nove suradnje, koja podrazumijeva da će SDP stati iza Anke Mrak-Taritaš, jučer je neslužbeno potvrdio i pripadnik užeg kruga Davora Bernardića. Nakon prvobitne opaske kako će se uskoro vidjeti da se isplatilo svojevrsno odugovlačenje s odlukom koga će SDP podržati kao kandidata za gradonačelnika u Zagrebu, dao je do znanja da bi mogli uslijediti važni događaji.

Prijelomna faza

“Mislim da se nalazimo u prijelomnoj fazi, kada je u pitanju suradnja s HNS-om. Naravno da je primarni cilj pobijediti Bandića i dovesti normalnu vlast u Zagrebu. Bandić je svjestan da je u lošoj situaciji i zato zadnjih dana traži da sve stranke istaknu kandidate jer ako bi imao puno protivnika, u drugi krug bi ušao s većom prednosti i na taj način povećao izglede za pobjedu. To nećemo napraviti jer 70 posto građana kaže da žele nekog drugoga i zato smo blizu potpore Anki Mrak-Taritaš. A glede strateške suradnje, prostor je otvoren jer SDP je pozicioniran malo više lijevo, a HNS je stranka centra i zajedno možemo ostvariti priličnu sinergiju”, ispričao je član Predsjedništva SDP-a.

Nekoliko je događaja iniciralo ponovno zbližavanje SDP-a i HNS-a.

Problematični Split

Prije nekoliko dana Davor Bernardić je dobio rezultate istraživanja javnog mnijenja u Zagrebu koje je pokazalo da zajednički nastup lijevog centra gotovo sigurno skida s vlasti Milana Bandića. U istraživanju je sudjelovalo tisuću ispitanika i najveću podršku među strankama i dalje ima SDP s oko 26 posto, Bandićev MB365 podržava 17, a HDZ 16 posto zagrebačkih birača. S HNS-om i nekim drugim manjim strankama SDP ima većinu u Skupštini. U gradonačelničkoj utrci još vodi Bandić s oko 25 posto glasova, međutim blizu su Sandra Švaljek i A. Mrak-Taritaš. Glavni adut s kojim računaju u SDP-u je to što je istraživanje pokazalo da gotovo 70 posto Zagrepčana želi odlazak Milana Bandića.

Iako su, uz Bernardića, rezultate ove ankete vidjeli još samo Zvane Brumnić i Rajko Ostojić, u srijedu je u HNS stigla informacija prema kojoj spomenuto istraživanje pokazuje da Anka Mrak-Taritaš s podrškom SDP-a pobjeđuje Bandića u drugom izbornom krugu. U tom trenutku u HNS-u su odlučili povisiti ponudu u slučaju da Bernardić podrži njihovu kandidatkinju u Gradu Zagrebu. Ukratko, spremni su na stvaranje širokog oporbenog bloka u koji spadaju i IDS, HSS, HSU i neke manje stranke. U velikom broju županija i većih gradova išlo bi se zajedno na lokalne izbore, iako ne posvuda, recimo u Istri HNS će koalirati s IDS-om, a SDP i HSU imaju svoje predstavnike.

Problematičan je i Split u kojem je SDP kao gradonačelničku kandidatkinju izabrao Aidu Batarelo, dok HNS podržava Srđana Gjurkovića, potpredsjednika stranke i inicijatora Zakona o sportu. U Rijeci će HNS nastupiti s listom koju će voditi Pero Lučin i Sanja Barić, ali s obzirom na to koliko je ovaj grad važan za SDP, Ivan Vrdoljak se idući tjedan planira sastati s Vojkom Obersnelom. Problematična je i Zagrebačka županija, međutim, u HNS-u su uvjereni da će rezultat u Zagrebu odlučiti tko je pobijedio na lokalnim izborima.

“Po svemu sudeći, HDZ će dobiti u Splitu, ali nama je važno pobijediti u Zagrebu, Osijeku i Rijeci, uz prilično sigurne trijumfe u Istri, Primorju i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ali u konačnici sve se svodi na Zagreb i pobjedu Anke Mrak-Taritaš i koalicije SDP-HNS. U tom slučaju otvara se prostor za rast HNS-a, kao i promociju Bernardića kao kandidata za idućeg premijera”, pojašnjava visoki član HNS-a.

Premda, realno gledano, HNS je daleko od najboljih dana kao u kolovozu 2011., kada je imao podršku 7,1 posto birača i bio uvjerljivo treća politička stranka u zemlji. Uostalom, na temelju takvog rejtinga Radimir Čačić je dogovorio odličan status za svoju ekipu na listama Kukuriku koalicije, tako da je HNS dobio 4 ministra i 14 zastupnika u parlamentu. Na zadnjim lokalnim izborima u svibnju 2013. HNS je dobio 11 gradonačelnika, 19 njihovih zamjenika i 3 župana te 6 zamjenika i potvrdio poziciju treće političke snage u državi. Na parlamentarnim izborima 2015. godine Hrvatska raste je najbolje rezultate postigla na sjeverozapadu Hrvatske, gdje je baza HNS-a; u Varaždinu 48, a u Čakovcu čak 62 posto glasova, a slični rezultati ostvareni su i prošle godine. Međutim, danas je HNS-ov rejting oko tri posto, prilično iza Mosta i Živog zida, i budućnost stranke uvelike ovisi o predstojećim lokalnim izborima. A taj rezultat ovisi o suradnji sa SDP-om, zbog čega Vrdoljak više ne hvali Plenkovića, kao prije parlamentarnih izbora, kada je u Globusu rekao: “Mislim da je dolazak Plenkovića na čelo HDZ-a veliki iskorak za tu stranku, ali za ozbiljan posao koji ga čeka u HDZ-u treba mu puno više vremena od pola godine. Treba mu dati šansu da restrukturira HDZ, a to je najbolje raditi u opoziciji. Plenković, sigurno, u tih nekoliko godina može od HDZ-a napraviti modernu konzervativnu stranku. Tada ni velika koalicija nije nemoguća”.

Tjedan odluke

Upravo suprotno, HNS-ovci su smislili termin “Titanik Vlada” kao opis Plenkovićeve koalicije, u Saboru žestoko napadaju HDZ, a Vrdoljak je prije dva dana u našem kratkom razgovoru s indignacijom reagirao na šovinistički istup HDZ-ovca Steve Culeja prema Željku Jovanoviću:

“Ne vidim kako netko može pomisliti da bi HNS surađivao s ljudima poput Culeja, Brune Esih ili Zlatka Hasanbegovića? Uostalom, koga podržavamo, a koga ne vidi se po tome da Bernardića nikada nisam kritizirao, a Plenkovića često napadam zbog politike njegove Vlade i HDZ-a”.

Najkasnije za tjedan dana bit će jasno što će biti od strateškog saveza SDP-HNS. Izbori su za točno tri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:35