AFERA GEODEZIJA

EPPO konačno razjasnio misterij: Sve se promijenilo 31. prosinca. A istraga je bila debelo u tijeku...

Europsko tužiteljstvo danas je proširilo istragu i na Davora Trupkovića

Andrej Plenković i Nina Obuljen Koržinek

 Niksa Stipanicev/Cropix

Ured europskog javnog tužitelja u svom je priopćenju napokon do kraja razjasnio situaciju oko toga potječu li sredstva ili dio njih, kojima je Ministarstvo kulture i medija izvršilo plaćanje Geodetskom fakultetu u ukupnom iznosu od preko 2,5 milijuna eura, iz Fonda solidarnosti EU ili, pak, kako su tvrdili hrvatski dužnosnici, iz Državnog proračuna RH.

"U 2021. godini, od tih 2,5 milijuna eura, iznos oko 800.000 eura knjižen je na teret Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU)", navodi EPPO, a zatim pojašnjava da je kasnije došlo do promjene: " ...zbog neprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabave, dana 31. prosinca 2023., taj je iznos preknjižen na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske."

Stoga su, iako su na početku istrage navodili da se radi o šteti za Fonda solidarnosti EU, zbog spomenutog preknjiženja, sada su naveli kako se "smatra da je preplaćivanjem radova zbog prenapuhanih cijena nanesena šteta Državnom proračunu Republike Hrvatske od preko milijun eura".

image

Andrej Plenković i Nina Obuljen Koržinek

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Dakle, sredstva više nisu iz Fonda solidarnosti iako su tako bila knjižena sve do posljednjeg dana prošle godine, odnosno kad je istraga EPPO-a već debelo bila u tijeku.

Sada se pokazuje da je objava portala Telegram, koji je izvukao podatke iz izvješću o izvršenju Državnog proračuna za 2021. iz kojeg je proizlazilo da su sporna sredstva knjižena kao europski novac, bila posve točna. Unatoč tvrdnjama ministrice kulture Nine Koržinek Obuljen, samog ministarstva kao i premijera Andreja Plenkovića, da se ne radi o europskom nego o "hrvatskom novcu". Zanimljivo je da su sve te izjave i priopćenja davane prije 31. prosinca 2023. godine (naravno, i nakon toga op.a.), dakle u trenutku dok su bila uknjižena kao "europski novac".

Treba napomenuti da je ovakvo preknjižavanje posve legitimno i nije iznimka, ali zbog činjenice da su sredstva početno knjižena kao novac iz Fonda solidarnosti EU, nadležnost EPPO-a, koju naš premijer osporava, teško će se moći dovesti u pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:46