OZBILJNA SITUACIJA

ESKALACIJA NA FILOZOFSKOM, ŠTO SLIJEDI? Rektor još ne razmišlja o smjeni dekana, nezadovoljnici: Previšić ne zna voditi fakultet i uveo je autokraciju

 Damjan Tadić / CROPIX

- Očito je situacija vrlo ozbiljna. Fakultetsko vijeće jasno je reklo da ne podržava dekana. No, blokada fakulteta koju studenti najavljuju nije rješenje. Problem je ozbiljan i na taj ga način treba rješavati - izjavio je u četvrtak rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, komentirajući krizu upravljanja i funkcioniranja na najvećem fakultetu u državi.

Kriza je eskalirala odlukom Senata o raspuštanju Studentskoga zbora Filozofskog fakulteta (bez studentskih predstavnika Fakultetsko vijeće postalo je krnje tijelo), dekanovim angažiranjem zaštitarske službe u prostorima fakulteta (što studenti smatraju nedopustivom represivnom mjerom), podizanjem tužbi; ukratko, ozbiljno poljuljanim odnosima i turobnom atmosferom koja posljednjih mjeseci vlada fakultetom.

Sa studentskim ultimatumom o ostavci dekana Vlatka Previšića s rokom do 3. listopada solidarizirao se veći dio članova Fakultetskog vijeća. Smatraju da je jedino rješenje krize “elegantna ostavka Vlatka Previšića” i to zbog, sumarno, lošeg upravljanja fakultetom. S druge strane, Previšić je uvjeren da je riječ o namjernom i agresivnom opstruiranju rada fakulteta s ciljem stvaranja paralelnog sustava vlasti.

Pod pritiskom

Upitan razmišlja li o opciji razrješenja dekana, rektor Boras kaže da ne radi pod pritiskom.

- Ne razmišljam još o takvoj odluci, no pokrenuo sam postupke dubljeg upoznavanja s problematikom, što vjerujem da će biti zgotovljeno početkom idućeg tjedna. Sustav mora funkcionirati smireno, a sva izvaninstitucionalna djelovanja su neprihvatljiva - kaže. Iako navodi da je odluka o dovođenju zaštitarske službe na fakultet stvar dekanove procjene, dodaje da angažman takvih službi na Sveučilištu nisu neuobičajene. Desetak dugogodišnjih profesora FF-a s kojima smo u četvrtak razgovarali smatraju da je situacija na fakultetu potpuno izmakla kontroli.

Ispraviti pogrešku

- Sukob je eskalirao, a kad se to dogodi, ne vide se rješenja. Čini se da Fakultetsko vijeće kao najviše tijelo nema legitimitet za odlučivanje nakon što je ustanovljeno da studentska delegacija u njemu nema dovoljan broj članova. Po meni, bolje je bilo ispraviti grešku nego raspustiti Studentski zbor. Na taj bi se način vratilo legitimitet svim odlukama Vijeća dosad - kaže Dean Ajduković, profesor s Katedre za socijalnu psihologiju.

S obzirom na to da je Senat proglasio poništavanje izbora studentskih predstavnika u Vijeće, u pitanje je dovedena legitimnost svih odluka o kojima se dosad glasalo. - To je uvelo do uznemirenja i na ostalim fakultetima, jer se profesori koji su stekli izbor u zvanje na našemu fakultetu pitaju hoće li im se poništiti izbori u zvanje - pojašnjava Ajduković. Situacija je, zaključuje, apsurdna, no osobno nije pristalica blokade fakulteta jer je takva mjera odraz krajnjeg nefunkcioniranja institucije.

Snaga i pamet

Da u akademskoj zajednici sva otvorena pitanja treba rješavati razgovorom i dogovorom, smatra i profesor filozofije Gvozden Flego, koji se ne sjeća da je na fakultetu ikad uredovala zaštitarska tvrtka. Profesor povijesti Neven Budak atmosferu na fakultetu pak opisuje mučnom, no uvjeren je da je treba riješiti unutar institucije.

- Nadam se da će za to biti volje, snage i pameti. Kriza je posljedica dugogodišnjeg načina upravljanja fakultetom, zbog čega je najbolje rješenje dekanova ostavka - kaže Budak.

Dekan Previšić u najmanju ruku pokazao je velike slabosti u vođenju institucije, što je dovelo do pokretanja postupka za njegovo razrješenje - smatra Nadežda Čačinović s Odsjeka za filozofiju, protiv koje je dekan podnio kaznenu prijavu pod optužbom da je sudjelovala u stvaranju paralelnog sustava vlasti na fakultetu, što ona demantira. Njezino je mišljenje da je Previšić autokratski vodio sjednice, zbog čega su narušeni odnosi vijeća i dekana. - Nitko ne želi preuzeti vlast nad fakultetom, riječ je o nezadovoljnim ljudima koji žele spasiti dignitet fakulteta - objašnjava Čačinović.

Dean Duda s Katedre za teoriju književnosti i kulture današnju atmosferu na fakultetu opisao je na sljedeći način: na ulazu stoje trojica zaštitara i snimaju nas kamerom. Ne znam zašto to rade, ovakve eskalacije i nelagode ovdje nikad nije bilo. Dekan surađuje sa svoja tri prodekana, a ako misli da na taj način može upravljati fakultetom, onda je riječ o autokraciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:22