HRVATSKA POD VODOM

ESKTREMNE POPLAVE 'Situacija u cijeloj Hrvatskoj bit će kritična 8 dana, u Sisku će najteže biti u utorak'

 Bruno Konjević / CROPIX

>>> NOVO 15:06 Vrh vodenog vala Kupe koji je noćas prošao Karlovac na području Letovanića očekuje se sutra, a u Sisku prekosutra, ali ima dovoljno vremena za pripremu obrane na kritičnim mjestima, pri čemu zasad nema potrebe za evakuacijom.

Zagrebom je noćas prošao vrh vodenog vala Save, a sutra se očekuje u Sisku. Iako se vrhovi kupskog i savskog vodnog vala u Sisku neće spojiti u isto vrijeme, u utorak se očekuje najteža situacija, s obzirom da se radi o dosad nezabilježeno velikoj količini vode, istaknuto je na konferenciji za novinare u sjedištu sisačke gradske uprave.

Gradska uprava je priopćila kako su konferenciji nazočili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanja Jadran Perinić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, rukovoditelj centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković, general Hrvatske vojske Ivan Jurić, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, načelnik sisačkog Stožera za zaštitu i spašavanje Marko Krička i drugi.

Naglašeno je kako se radi o ekstremnim prilikama na sisačkom području i u drugim dijelovima Hrvatske, da su nadmašeni stogodišnji prosjeci, ali kako ovog puta, za razliku od sličnih situacija ove godine, ima dovoljno vremena da se pripremi obrana na kritičnim mjestima. Sve nadležne državne službe su kontinuirano na terenu i neprestano komuniciraju sa stožerima gradova i županija, dovoljno je mehanizacije, materijala za obranu i ljudstva, a vojska žurno izlazi na terene kojima je potrebna dodatna pomoć.

Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić rekao je kako se neće ostvariti najave da će savski sliv u značajnoj mjeri dodatno opteretiti vode iz susjedne BiH, jer je stanje danas bolje, ali da se sljedećih šest do osam dana predviđa kritična situacija u cijeloj Hrvatskoj. Procjenjuje se da će Sava u Crncu doseći između 780 i 800 centimetara, a najviši ovogodišnji vodostaj bio je 794 centimetra.

Prema riječima Zorana Đurokovića, vodotok Save se rasterećuje puštanjem vode u Lonjsko polje u kojem su već sada značajne količine vode, te će se i dalje nastaviti puniti do maksimuma. Procjenjuje se i da će zbog velike količine vode Kupa krenuti uzvodno, pa se očekuje porast vode u Odranskom polju od 70 do 80 centimetara.

Ministar Ostojić naglasio je kako je situacija pod kontrolom te da se jednaka pažnja u obrani od poplava poklanja svim naseljima bez obzira na broj stanovnika.

Na sisačkom području za sada nema potrebe za evakuacijom, a kako je rekla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sve je spremno i za tu situaciju.

Ministar Ranko Ostojić i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček obišli su potom Staro Praćno gdje mještani, zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske, od jučer neumorno pune vreće s pijeskom i nadvisuju tamošnji nasip, stoji u priopćenju.

FOTOGALERIJA: Mještani Letovanića i Žažine kod Siska strepe od vodenog vala koji je jučer prošao kroz Karlovac. Vojska i mještani pojačavaju nasipe i grade nove kako prometnice ne bi bile potopljene. Ugroženo područje posjetio je i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

-------------------------------

14:11 Građani na širem sisačkom području i dalje strahuju od sve viših vodostaja i gigantskih vodenih valova čije je spajanje najavljeno za nedjelju navečer. Tijekom dana ih je posjetio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je rekao da smo, zahvaljujući dobroj suradnji i koordinaciji i točnim informacijama iz Hrvatskih voda, u prednosti i neke stvari se ne odrađuju u zadnji čas.

'Nitko ne može obećati da voda neće prodrijeti, ali možemo obećati da ćemo svim silama nastojati izbjeći opću katastrofu', rekao je Ostojić, čije riječi prenosi HRT .

Zahvalio je i medijima na korektnom izvještavanju. Dodao je i da ni jedna evakuacija nije poduzeta, a da za nju nisu postojali stvarni razlozi.

Ministar je pohvalio napore tamošnjeg stanovništva. Letovanić i Žažina brane se kao da je tamo tisuću ljudi, istaknuo je.

-------------------------------

12:57 Dio naselja na karlovačkom području danas ima maksimalni vodostaj jer se noćašnji vodni val Korane spustio nizvodno i dodatno razlio, a to je uzrokovalo i poplavu na karlovačkom pročistaču otpadnih voda te je on izvan funcije, pa ga otpadne vode zaobilaze i idu izravno u Kupu kao i prije gradnje pročistača.

Nakon sjednice gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje, karlovački gradonačelnik Damir Jelić rekao je kako je u objektima pročistača sada 50 do 60 centimetara vode, zbog čega će i štete biti velike. "Ako štete budu minimalne iznosit će milijun kuna, a moguće je da će iznositi i milijun eura", kazao je Jelić.

Kao razlog plavljenja pročistača naveo je nezavršen nasip, koji je svojim izgrađenim dijelom uzrokovao stvaranje jezera čija je razina viša od razine rijeke u koju bi voda trebala oticati. Ipak, pozdravio je jučerašnji dogovor s Hrvatskim vodama da prokopaju na par mjesta krunu nasipa. Riječ je o desnoobalnom nasipu Kupe koji će se sniziti radi osiguranja odvodnje poplavnih vode Korane u Kupu, a što će se učiniti tijekom dana.

"Skidanjem krune nasipa za oko pola metra pročistač će biti oslobođen, kao i Gornje Mekušje jer je razina zaobalnih voda (Korane) osjetno viša od Kupe, kamo će se preliti višak vode", pojasnio je Jelić.

Dodao je da su sadašnji vodostaji "takvi kakve ne bilježe ni knjige koje se o zbivanjima u gradu bilježe pet stotina godina", ali i istakno kako su sve poduzete akcije pomoći i spašavanja bile vrlo dobro organizirane. Opća opasnost i dalje je na snazi jer je čitav prostor od Logorišta do Mostanja pod vodom.

"Nudili smo evakuaciju stanovništva, ljudi su je uglavnom odbijali, a val ide nizvodno i sada Pokupska dolina zahtijeva puni angažman naših snaga. Treba reći da u ovom trenutku potrebe za volonterima nema", rekao je Jelić i zahvalio svim mnogobrojnim volonterima koji su se jučer odazvali jučer na njegov poziv za gradnjom zečjih nasipa.

Za posljedice poplave kazao je kako će biti dugotrajne, a procesi obnove i izgradnja sustava obrane od poplave trajat će možda i desetak godina. Izvijestio je i kako se najavio ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini na razgovor vezano za ministrove najave EU projekta vrijednog 400 milijuna kuna za gradnju karlovačkog sustava obrane od poplava.

Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković rekao je novinarima kako je, s obzirom da je vrh vodenog vala prošao kroz Karlovac i urbani dio obranjen, na Stožeru dogovoreno da se sve snage usmjere na pomaganje poplavljenom stanovništvu u ruralnim djelovima Karlovca, nizvodno od grada.

Izvanredne mjere obrane od poplave i dalje su na snazi, jer će tijekom dana najveći vodostaji biti na prostoru Pokupske doline, od Donjeg Mekušja i Graca do Šišljavića, pa će tamo interventne službe biti dostupne građanima na svaki njihov poziv u pomoć.

Kupa je sinoć za maksimalnog vodostaja bila na 844 centimetara, a danas u 11 sati je na 832 centimetra. Korana je s maksimalnih 845 pala na 836 centimetra. No, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Železnjak rekla je za Hinu da to što je vrh vodnog vala prošao ne znači da je najgore prošlo, jer su današnji vodostaji još uvijek viši i od onih koji su u veljači izazvali ogromne štete zbog poplave.

"Problemi koje smo imali sinoć prisutni su i jednako traju i sada, jer su to izrazito visoki vodostaji i iziskuju oprez i poptuni angažman svih uključenih u sustav obrane od poplave i štetnih djelovanja voda", poručila je Železnjak.

-------------------------------

12:32 Trenutno su na udaru velikih poplava tri hrvatske županije: Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Požeško-slavonska. Vodeni val Kupe krenuo je prema Sisku, brane se mjesta na toj ruti. Još je kritično i u naseljima oko Karlovca te u mjestima uz Kupu u toj županiji koja su pod vodom, javlja HRT .

Velike probleme stvorila je noćas i Ilova, pritok Lonje - probila je nasip i poplavila mjesto Ilova u okolici Kutine. Voda je prodrla do obližnjih kuća. Cijelu su noć mještani proveli boreći se s vodom. U tijeku je evakuacija starog i bolesnog stanovništva.

U Letovaniću je nekoliko gospodarskih objekata poplavljeno. Hrvatske vode su postavile pumpu kojom izvlače zaobalne vode i vraćaju u korito Kupe. Riječ je pumpi koja može povući tri stotine litara vode po satu. Kupa raste tri centimetra na sat, a vodeni val se tek očekuje. Na glavnoj cesti sagrađen je zečji nasip u duljini od 800 metara, a bude li potrebe poslijepodne gradit će se još jedan u samom Letovaniću.

Na području Siska očekuje se da će se za desetak sati susresti vodeni val Kupom iz Karlovca i Savom iz Zagreba. Koliko će vode donijeti nitko ne može prognozirati. U pomoć je stiglo oko 450 pripadnika Hrvatske vojske. Pune se vreće s pijeskom. Iza Siščana je neprospavana noć.

Stanovništu pomaže i Hrvatska vojska. Angažirano je ukupno 700 pripadnika Oružanih snaga.

Zbog izlijevanja rijeke Kupe od 12,20 zatvorena je državna cesta Stari Farkašić-Stari Brod. U tom je području poplavljeno nekoliko vikendica.

Raste vodostaj Une. U Hrvatskoj Kostajnici na snazi je izvanredno stanje. Stanovnici se boje da Sava na ušću ne prima Unu i da će vodostaj još rasti. Nekim ljudima iz ulice Kavrlja ulazi voda lagano ulazi kroz zidove.

Zbog nadolazećeg vodenog vala Save i Kupe pojačan je nadzor na pruzi Zagreb Glavni kolodvor-Sisak-Novska, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica. Obilne kiše izazvale su nekoliko odrona, što mjestimice uzrokuje poremećaj u prometovanju vlakova.

Obustavljen je promet koridorskom prugom Dugo Selo-Novska te na pruzi Karlovac-Kamanje-državna granica. U Slavoniji je zbog izlijevanja rijeke Orljave za promet zatvorena pruga Pleternica-Požega.

-------------------------------

10:54 Gradac u Karlovačkoj županiji je zaboravljen, kažu jutros za Radio Mrežnicu tamošnji mještani.

Odsječeni smo od svijeta, Kupa nam je u kućama, priča gospođa iz Kapeličke 7 koja moli i apelira za pomoć.

- Sve su kuće odsječene, ne možemo van, sve je pod vodom. Vojska mi je jučer jedva bacila par vreća, svi idu za Donje Mekušje, nitko ne spominje Gradac. Od Selca mi smo odsječeni. Grozno nam je. Svi uz Kupu smo odsječeni. Ne možemo doći ni jedni do drugih. Da bi došli k meni morate imati velike čizme, a cestom ide čamac. Onda znate kako je, meni je Kupa spojena "pravo" u dvorište, kaže gospođa.

- Pomozite nam kako god znate, svinje su nam otpeljali jučer u selo, kokoši su mi u vodi, no mi smo odsječeni, vapaj je za pomoć s Gradca. - Nitko ne pita za ovaj kraj.

-------------------------------

Za nešto više od 24 sata, danas popodne ili uvečer, u Sisku će se spojiti dva ogromna vodena vala koji Savom stižu iz Zagreba, odnosno Slovenije, a Kupom iz Karlovca. Rekordni vodostaj Kupe u Sisku iz veljače ove godine bit će premašen za oko pola metra.

SISKU PRIJETI APOKALIPSA Stižu dva ogromna vodena vala: Sve je spremno za evakuaciju

Rečeno je to na izvanrednoj sjednici Županijskog stožera za spašavanje u Sisku.

Puni se Lonjsko polje

Zoran Đuroković, voditelj glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, istaknuo je kako će zbog visokih vodostaja i vrlo velikih količina oborina retencije Lonjsko i Odransko polje biti uskoro pune, te da dodatnu opasnost predstavljaju nabujale rijeke Glina, Una, Lonja, Odra, koje će dodatno opteretiti rijeke Kupu i Savu.

FOTO, VIDEO: HRVATSKA POD VODOM Cijeloj zemlji prijeti potop, svugdje se grade zečji nasipi

Zbog velike opasnosti od poplava, na sisačkom području od subote je više stotina pripadnika Hrvatske vojske koji s mještanima učvršćuju nasipe i grade zečje nasipe u Žažini i Sunjskom Selištu.

Planovi evakuacije

- Pozvali smo u pomoć još 220 vojnika, u Letovanić će biti raspoređeno još 100 te po 50 u Petrinju i Staro Pračno - rekao je dožupan Zdenko Vahovec, koji ističe da su pripremljeni planovi za evakuaciju ljudi i stoke, ako do toga dođe. Vreća za pijesak i pijeska za sada ima dovoljno, a Hrvatske vode dopremile su u Sisak još ljudi, pumpi i strojeva iz ostatka Hrvatske.

Kritično u Žažini. Nasip nije dovršen

Djelatnici Hrvatskih voda nadvisili su nasip u Odranskom polju, djelomično je nadvišen i nasip u Starom Pračnu u dužini od 600 metara. Vrlo je kritično u Žažini, gdje nisu dovršeni radovi na nasipu pa ogorčeni mještani s pripadnicima Hrvatske vojske vode nadljudsku borbu da zaštite svoje kuće od vodene bujice. Nije dovršen ni nasip na retenciji Lonjsko polje kod Gušća i Svinjičkog.

Zbog nabujale Une u noćnim je satima proglašeno izvanredno stanje za područje Hrvatske Kostajnice.

Karlovac je uspješno obranjen, vodostaji u blagom padu

Noć velikog vala je prošla, Karlovac je ostao spašen. Iako su visine vodostaja Kupe i Korane i dalje rekordne, one ipak vrlo polako, ali sigurno opadaju. Vrhunac je zabilježen oko ponoći, tada je Korana bila na 845 cm, a Kupa na centimetar manje.

Do 7 sati Kupa je bila na 739 cm, a u sljedećih sat, do 8 sati pala je za još 2 cm. U osam sati Korana se zaustavila na 840.

Procjena je da će vodostaji i dalje opadati, premda svega nekoliko centimetara po satu. Svi nasipi koji su izgrađeni kako bi obranili grad od rekordnih vodostaja su izdržali, ali to ne znači i da je u potpunosti prošla opasnost od poplava. Stanovnici prigradskih naselja još uvijek ne mogu u svoje domove, za tako nešto morat će pričekati nekoliko dana da vodostaji padnu u većoj mjeri.

Krizni stožer kaže da je situacija na cijelom karlovačkom području pod kontrolom. (Mario Pušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 09:44