KONTEJNERI ZA STRADALE

Europska investicijska banka zbrinula 30 obitelji na Banovini: ‘Odmah smo Vladi ponudili pomoć‘

S 255 tisuća eura donacije EIB-a i zaposlenika banke, na Baniji je osigurano 30 privremenih domova, u kojima danas, godinu dana nakon potresa, živi 78 osoba

Predstavnici Europske investicijske banke posjetili su obitelji u Petrinji kojima su donirali kontejnere za stanovanje.
Na fotografiji: Anton Kovačev
 

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Voditelj zagrebačkog ureda Europske investicijske banke (EIB) Anton Kovačev, s državnim tajnicima Ministarstva financija Stipom Županom i Zdravkom Zrinušićem, obišao je nekoliko obitelji iz Lekenika i Petrinje koje su nakon razornog potresa u prosincu prošle godine smještene u stambene kontejnere, donaciju EIB-a. S 255 tisuća eura donacije EIB-a i zaposlenika banke, na Baniji je osigurano 30 privremenih domova, u kojima danas, godinu dana nakon potresa, živi 78 osoba.

- EIB je Vladi odmah ponudio pomoć u financiranju obnove i infrastrukture, kao i pružanje besplatne tehničke i pravne pomoći, kako bi se ovaj kraj što prije obnovio - rekao je Antun Kovačev. Dodao je kako je svjestan da smještaj u kontejnerima nije najprimjereniji i da oni jedva čekaju vratiti se u svoje kuće.

image

Anton Kovačev

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Za posjeta Banovini, gosti su kratko razgovarali i s gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes, kojom prilikom su joj se stavili na raspolaganje za potrebnu pomoć u obnovi, ali i potporu investitorima.

- Ostanak na Baniji nije uvjetovan samo obnovom domova, nego i investicijama u gospodarstvo, kako bi se stvorila radna mjesta - zaključio je Kovačev.

Državni tajnik Zdravko Zrinušić istaknuo je dobru suradnju s EIB-om, važnom za poticanje ekonomske aktivnosti.

image

Anton Kovačev

Zeljko Hajdinjak/Cropix

I potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwinska, ponudila je hrvatskoj Vladi pomoć banke pri obnovi porušenih domova i zgrada financiranjem obnove, tehničkom i savjetodavnom pomoći, kako bi se što brže vratili u normalan život svi građani Hrvatske koji su pretrpjeli štetu na svojim objektima i domovima.

Zahvalnost Europskoj investicijskoj banci istaknuo je i ministar financija Zdravko Marić.

- Ova donacija pokazuje predanost EIB-a kao banke Europske unije jačanju solidarnosti unutar Unije.

Domaćini, koje su obišla trojica dužnosnika, zahvalili su na privremenom domu kad je bilo najpotrebnije.

- Teško je ovako živjeti, uoči Božića se sve čini još i težim. Samo da nam je vratiti se u naš dom - rekla je Barica Pavleković iz Petrinje. Njezin sugrađanin Božo Križić, čija obitelj ima petero članova, kaže: "Nek' je toplo, sad kad je zima, i dobro je".

Građevinac po struci, na kontejner je nadogradio montažni dio jednake kvadrature. "Snalazimo se. Sad čekamo obnovu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:24