ODSUKALI GA

Evo zašto se vjerojatno nasukao ratni brod na Kornatima; Oštećen je, ali nitko nije ozlijeđen

U trenutku nasukavanja na brodu se nalazilo 18 članova posade te 21 kadet i tri instruktora Hrvatskog vojnog učilišt

Desantni brod DBM-81 Cetina

 MORH

Desantni brod minopolagač DBM-82 Krka u poslijepodnevnim satima izvukao je desantni brod minopolagač DBM-81 Cetinu iz sastava Flotile HRM-a koji se jutros u jutarnjim satima nasukao u akvatoriju Kornata.

Utvrđeno je kako je brod u plovnom stanju da su svi brodski sustavi ispravni.

Riječ je o materijalnoj šteti koja će biti sanirana u remontnom brodogradilištu “ISKRA” u Šibeniku.

Podsjećamo, brod DBM-81 nalazio se na zadaći potpore Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u provedbi Plovidbene prakse 3. naraštaja kadeta studija Vojno pomorstvo i plovio je od Dugog otoka prema luci Lora.

U trenutku nasukavanja na brodu se nalazilo 18 članova posade te 21 kadet i tri instruktora Hrvatskog vojnog učilišta, ističu u MORH-u.

Napominjemo da smo pobliže o mjestu nasukavanja saznali iz drugih izvora. MORH to nije naveo u priopćenju, osim široke formulacije "u arhipelagu Kornata".

image

Nasukani ratni brod kod Kornata

image

Nasukani ratni brod kod Kornata

- Budući da brod nije u upisniku trgovačkih plovila, Lučka kapetanija Šibenik nije mjerodavna za istragu ove pomorske nezgode. To će interno provesti MORH, a mi bismo intervenirali jedino u slučaju zagađenja. Srećom, do toga nije došlo, što su nam potvrdili iz NP Kornati - kazao je Robert Baljkas, kapetan Lučke kapetanije Šibenik.

Dodao je da mu nije poznato je li do nasukavanja došlo zbog nautičke pogreške pri plovidbi, ili je uzrok kvar na pogonskom stroju minopolagača DBM – 81 Cetina.

Brod Cetina je desantni brod - minopolagač, sagrađen je u brodogradilištu Brodosplit, a u more je porinut 1992. godine. Dugačak je 49,69 metara, a širok 10,2 metara.

Od naoružanja ima dva dvocijevna topa AK-320 kalibra 30 mm te četverostruki lanser MTU-4 za protuzračne projektile Strela- 2M. U sastav flote HRM-a ušao je godinu dana kasnije.

Također, može nositi i do 100 mina. Brod na pramcu i krmi ima izlazno-ulaznu rampu te je prvenstveno namijenjen za transport oružja i opreme te vojnika.

Uz to može izvoditi i minopolagačke zadaće. Posada broda broji ukupno 33 člana, a može prevesti i do 300 vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:13