STANJE U JUGOISTOČNOJ EUROPI

FEDERICA MOGHERINI U HRVATSKOJ Visoka dužnosnica EU u prvom službenom posjetu Zagrebu, nakon Banskih dvora otišla na razgovor na Pantovčak

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Izgradnja zajedničke europske vanjske, sigurnosne i obrambene politike dodatno osnažiti značaj Europske unije kao globalnoga aktera, suglasili su se u četvrtak u Zagrebu hrvatski premijer Andrej Plenković i visoka dužnosnica EU-a Federica Mogherini.

Plenković se u Banskim dvorima sastao s predstavnicom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Mogherini kojoj je ovo prvi službeni posjet Zagrebu.

Razgovarali su o vanjskopolitičkim i sigurnosnim izazovima koji stoje pred Europskom unijom, o njezinom proširenju na jugoistok Europe i migracijama, priopćila je vlada.

Hrvatski premijer je u razgovoru s potpredsjednicom Komisije naglasio kako je za stabilnost i sigurnost jugoistoka Europe važno isticanje jasne europske perspektive svih država u tom području, ali i individualnoga pristupa u ispunjavanju uvjeta i temeljnih europskih vrijednosti.

Ponovio je da će Hrvatska svima pružiti političku podršku i konkretnu tehničku pomoć u reformama koje moraju provesti na svom europskome putu, navodi se u priopćenju.

Susret predsjednice i Mogherini

Zagreb, 200717.
Ured predsjednice, Pantovcak.
Predsjednica Republike primila je Fredericu Mogherini, visoku predstavnicu EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicu Europske komisije.
Na fotografiji: Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic i Federica Mogherini.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je visoku predstavnicu Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicu Europske komisije Federicu Mogherini koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Prilikom susreta najviše se razgovaralo o trenutačnim izazovima u jugoistočnoj Europi, s naglaskom na sigurnost i stabilnost tog područja te značaj nastavka proširenja Europske unije, osvrnuvši se pri tome na ostvareni napredak i izglede daljnje dinamike pojedinih država, posebice na stanje u Bosni i Hercegovini.

U tom smislu, sugovornice su se složile kako nije riječ o proširenju Europske unije nego o konsolidaciji, odnosno ujedinjenju europskog prostora, čime će se pridonijeti jačanju otpornosti cjelokupne Europske unije. Zaključeno je kako postoje pozitivni pomaci u svim državama, a predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako će se Hrvatska i dalje aktivno zalagati za europsku budućnost svih država jugoistočne Europe te će im na tome putu uvijek pružati sveukupnu pomoć. Visoka predstavnica ocijenila je kako je upravo Republika Hrvatska najsnažniji saveznik državama svojeg jugoistočnog susjedstva u tom poduhvatu.

Predsjednica Grabar-Kitarović upoznala je visoku predstavnicu Europske unije Mogherini s ciljevima i budućim koracima u okviru Inicijative triju mora, te naglasila kako je ona prije svega kohezijski projekt s ciljem stvaranja konkurentnijeg i povezanijeg prostora među srednjoeuropskim državama članicama Europske unije čime pridonosi Uniji u cjelini.

Hrvatska Predsjednica još je jednom ponovila hrvatsko stajalište u pogledu arbitraže sa Slovenijom te kazala kako postoji interes Hrvatske da se otvoreno granično pitanje riješi kroz dijalog sa Slovenijom. Potpredsjednica Europske komisije ocijenila je ohrabrujućim dijalog između čelništva dviju država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 03:39