SUPROTNI EFEKT

Fijasko mjere HZZ-a koja je trebala pomoći turizmu: Status stalnog sezonca koristi tek 5,7% radnika

Ilustracija
 Ivo Ravlić / Hanza Media

Baš kao što su prije nekoliko godina upozoravali hotelijeri, mjera Zavoda za zapošljavanje (HZZ) “stalni sezonac”, koja je sezonskim radnicima trebala omogućiti prihode i u vremenima između posla, pokazala se neefikasnom.

Prema službenim podacima koje je Jutarnji list dobio od HZZ-a, u 2015. godini mjeru je koristila 1361 osoba, a ove godine njih 1445, što je neznatan postotak u odnosu na prosječan broj godišnjih sezonskih radnika.

Točnije, riječ je o 5,7 posto sezonaca od njih ukupno 25 tisuća koji su uspjeli zadovoljiti uvjete za tu mjeru zapošljavanja.

Slab interes

Glavni problem, pojasnili su u HZZ-u, nije bio slab interes sezonskih radnika - jer interesa je bilo - nego činjenica da je za korištenje mjere potrebno ispuniti posebne uvjete koji se odnose na potpore za zapošljavanje te očuvanje radnih mjesta, a ti uvjeti su se i poslodavcima i kandidatima pokazali prezahtjevnima.

- Osim radnika, za korištenje mjere stalni sezonac posebne zakonske uvjete trebaju ispuniti i poslodavci. Između ostaloga, uvjeti propisuju da je kandidat prethodno radio najmanje tri sezone odnosno tri godine te da je radio najmanje šest mjeseci tijekom jedne sezone. Za kandidate koji ne ispunjavaju uvjet od tri prethodne godine rada u sezoni poslodavac mora preuzeti obavezu osiguranja ugovora o radu u statusu stalnog sezonca na određeno u naredne tri sezone - pojašnjavaju u HZZ-u.

Upravo ovaj model “tri plus tri” te činjenica da poslodavci u vrijeme korištenja mjere ne smiju otpustiti niti tehnološkim viškom proglasiti nijednog stalnog radnika, pokazala se najvećom preprekom u konzumiranju mjere stalnog sezonca.

Rano upozorenje

- Mjera je izrađena u vrijeme bivšeg ministra rada Miranda Mrsića, a već tada su hotelijeri upozoravali kako su uvjeti prestrogi te da se boje kako mjera neće dati rezultate. Ona se danas najviše koristi u Istri, najviše u hotelskim kućama Valamar Rivijera, Istraturistu i u Arenaturistu. Mislim da je posebno prestrog uvjet koji poslodavcima zabranjuje otpuštanje radnika jer je to nešto što se regulira Zakonom o radu - rekao je predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić.

Dvije godine nakon upozorenja hotelijera i država je shvatila da je mjera neučinkovita, pa iz HZZ-a najavljuju izradu novih uvjeta i kriterija kojima će se omogućiti jednostavnije korištenje mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:24