ANDREJ PLENKOVIĆ

'Financiranje će biti transparentno, a ja ću odgovarati za budućnost, a ne za prošlost'

Andrej Plenković
 Zeljko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Budući predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Osijeku se osvrnuo na najnoviji otkriveni slučaj financiranja bivše HDZ-ove izborne kampanje, odnosno plaćanje 2,6 milijuna kuna za usluge IFO Instituta.

- Kao europski zastupnik nisam imao uvida niti u način financiranja Zaklade Hrvatskoga državnog zavjeta. Čini mi se da je i ono zakonito, ali se opet otvara pitanje transparentnosti o čemu sam i ranije govorio u kontekstu ranijih pitanja vezano uz prihode stranke i kratkoročne pozajmice. Ja ću za HDZ i njegovo poslovanje odgovarati nakon unutarstranačkih izbora. Od tada ću se striktno voditi sa tri načina - kada je riječ o prihodovnoj strani da sve bude zakonito, da se odluke o financiranju donose transparentno, to jest da je s njima upoznato Predsjedništvo te da smo odgovorni u odabiru institucija od kojih tražimo kredite ili pozajmice. Na taj način dići ćemo standard financiranja jedne političke stranke u Hrvatskoj na razinu koja će biti dostupna javnosti i odgovorna prema nama koji ćemo voditi stranku. Očekujem da istu vrstu standarda poštuju i druge političke stranke u Hrvatskoj - rekao je Plenković, koji je upitan i da prokomentira je li sporno što iza tog financiranja navodno stoji ruski kapital te kako komentira što je GONG među sumnjive donatore HDZ-a svrstao i tvrtku Titan.

- HDZ je stranka koja je najviše pridonijela svih velikih nacionalnih zadaća RH. Činjenica da smo postali članovi EU i NATO-a za mene jasno određuju našu stratešku pripadnost zapadu i transatlantskoj zajednici. Kao budući predsjednik stranke vodit ću računa da tvrtke koje dolaze u obzir za financiranje i kreditiranje budu pomno odabrane bez ikakvih upitnih konotacija. Što se tiče tvrtke Titan to morate pitati GONG. S kolegama koje se bave financiranjem u stranci dogovorit ću način i modele financiranja. Političku odgovornost za ranije preuzeo je moj prethodnik. Ja ću odgovarati za budućnost, a ne za prošlost - kazao je Plenković.

Upitali smo ga i hoće li se ovi slučajevi negativno odraziti na izborni rezultat HDZ-a.

- Bit ćemo transparentni, objaviti sve relevantne podatke i voditi računa da je financiranje HDZ-a kontrolirao DIP i Državna revizija. Ono što je za mene bitno je da su svit i ugovori bili zakoniti. Svojim aktivizmom i programom želim predstaviti porgram koji će težiti boljitku hrvatskih građana i da HDZ ponovno zauzme stožernu ulogu na našoj političkoj sceni, definirana kao stranka desnog centra. Ja sam tu da pomognem HDZ-u da pobijedi na sljedećim izborima.

Što se tiče izbornih lista kazao je da želi „kvalitetne, politički dokazane i stručne ljude koji će pridobiti povjerenje birača.“

- Bit će to spoj mladosti i iskustva, političara na nacionalnoj razini kao i onih na razinama gradova i županija – rekao je Plenković, kojeg smo pitali i je li mu HDSSB potencijalno zanimljiv koalicijski partner.

- HDZ je otvoren za suradnju s članicama dosadašnje Domoljubne koalicije, ali kontaktira se i sa drugim strankama. Napravit ćemo kvalitetnu analizu i vidjeti na koji način i kjem formatu ići u izb ore, a na temelju programskih podudarnosti i svjetonazorski sličnosti težiti ka formiranju dogovora i koalicija nakon parlamentarnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:56