IZLAZAK IZ KRIZE

'FLEKSIBILIZIRAJTE TRŽIŠTE RADA AKO ŽELITE NOVA RADNA MJESTA!' Europska komisija predlaže Vladi

Treba preispitati efikasnosti, održivosti i primjerenosti sredstava rezerviranih za socijalu i mirovine, smatra EK
 AP Photo/Yves Logghe

Europska komisija danas je preporučila državama članicama da se sada, nakon dugogodišnjih mjera štednje, fokusiraju na reforme tržišta rada. No, iako ih je upozorila da deficit moraju dovesti na dopuštenu razinu, dala je dodatni rok onim državama koje krše taj uvjet Europske Unije.

Dodatno vrijeme da svoj deficit dovedu na dopustivu razinu ispod tri posto bruto nacionalnog dohotka dobili su Francuska, Španjolska, Nizozemska, Poljska, Portugal i Slovenija. Njima je time produljen rok za ispunjavanje uvjeta predviđenih kako bi se pojačala fiskalna disciplina. Usto, u Bruxellesu su danas objavljeni i specifični izvještaji Komisije za sve države članice, kojima su predložene dalje mjere za fiskalnu stabilizaciju.

Od Belgije, koja sustavno krši pravila dopuštenog deficita, Komisija je pak odlučila zatražiti da još ove godine smanji deficit na 2,7 posto BDP-a.

Njemačkoj, kojoj u vrijeme krize u drugim državama EU ide izuzetno dobro, preporučuje se da poveća plaće, uz povećanje gospodarske aktivnosti, kako bi se povećala i potražnja. Pohvale su dobile Italija, Latvija, Mađarska i Rumunjska jer su oštrim mjerama uspjele svoj deficit dovesti na razini koju dopušta EU.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik Olli Rehn poručili su kako bi države članice trebale iskoristiti dodatno vrijeme da provedu gospodarske reforme, hitno potrebne za gosporadski rast i stvaranje novih radnih mjesta. Posebno za Francusku, gdje je nezaposlenost prešla 10 posto.

- Sada je vrijeme ubrzati temeljne gospodarske reforme koje će osigurati rast i radna mjesta, što naši građani, posebno mladi, nestrpljivo očekuju. To je jedini način za suočavanje s dva preostala izazova krize, ozbiljnim gubitkom konkurentnosti u mnogim državama članicama te nezaposlenošću s velikim socijalnim posjedicama - rekao je Jose Manuel Barroso.

- Preporuke koje je dala Europska komisija danas su dio sveobuhvatne strategije da Europa prevlada krizu. Ovi prijedlozi su konkretni, realni i prilagođeni situaciji u svakoj državi članici - izjavio je Barroso. Dodao je da su reforme potrebne hitno jer bi cijena inflacije bila prevelika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:02