AMERIČKI VELEPOSLANIK NA KRAJU MANDATA

Foley: 'Moram biti iskren i reći investitorima iz SAD-a da je tu ulagačka klima loša'

U oproštajnom razgovoru s hrvatskim novinarima Foley se osvrnuo na političku situaciju u Hrvatskoj i regiji.
Zagreb, 130712.Tuskanac 80.Americki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley odrzao je pred odlazak iz Hrvatske, odnosno kraj svog mandata, oprostajnu konferenciju za novinare u rezidenciji na Tuskancu 80. Na slici: James Foley - americki veleposlanik.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Krajem ljeta u američkom veleposlanstvu u Zagrebu najavljena je smjena - veleposlaniku Jamesu Foleyu završava mandat, a zamijenit će ga Kenneth Merten, sada ambasador u Haitiju. Foley se šali da je od brojnih oproštaja ovog tjedna gotovo ostao bez glasa, no za vrijeme u Hrvatskoj posve ozbiljno tvrdi da je bilo "vrlo posebno iskustvo". Došao je u vrijeme slovenske blokade pregovora s EU, a sada se vraća u Washington. Gdje ga čeka novi mandat u inozemstvu još ne zna. U oproštajnom razgovoru s hrvatskim novinarima u petak se osvrnuo na političku situaciju u Hrvatskoj i regiji.

* O mogućim komplikacijama s ratifikacijom pristupnog ugovora Hrvatske i EU

- Nadam se da neće biti problema ni sa slovenskom ratifikacijom niti s ratifikacijom bilo gdje u Europi. Ohrabruje nas što su dva ministra vanjskih poslova prošli tjedan dogovorila imenovanje financijskih stručnjaka koji će se baviti tim pitanjem. Očekujemo da će Hrvatska biti iduća članica EU na vrijeme, 1. srpnja iduće godine.

* O ukidanju viza

- Nažalost, nemam novosti. Hrvatska je ispunila sve uvjete koji joj omogućuju da uđe u program ukidanja viza, jednom kada broj odbijenih zahtjeva za vize padne ispod razine (od tri posto) koju propisuju američki zakoni. Sada jednostavno čekamo da se ti brojevi promijene.

* O borbi protiv kriminala i korupcije

Naša suradnja je izvanredna. Zajedno s Hrvatskom spremni smo obučavati suce, tužitelje i policajce iz regije. Naš je plan uspostaviti centar za obuku ovdje u Zagrebu gdje bi američki i hrvatski profesionalci pomogli proširiti takve kapacitete i na susjedne zemlje.

* O investicijskoj klimi

- Ja prema američkim investitorima moram biti iskren i moramo im reći da je investicijska klima u Hrvatskoj predstavlja velik izazov. Ne bih im rekao da ne dođu, ali bih im rekao da budu spremni na kašnjenja, komplikacije i birokratske kompleksnosti i moj je posao biti prema njima otvoren i iskren.

* O novoj vladi u Hrvatskoj

Vrlo sam zadovoljan suradnjom. Državna tajnica Clinton i ministrica Pusić razvile su iznimnu kemiju, već surađuju i sastale su se na međunarodnim forumima, kao i bilateralno. Tako da je naše prijateljstvo s novom vladom sjajno počelo, što uključuje premijera Milanovića i njegove ministre.

* O kupovini američkih vojnih zrakoplova

Mi smo ponudili takvu mogućnost bez da smo zagovarali takvu kupovinu. Nas brinu troškovi kupovine bilo kakvih vojnih zrakoplova, američkih ili drugih, s obzirom na današnju ekonomsku situaciju. U slučaju Hrvatske najvažnija je njezina dugačka obala i činjenica da će to uskoro postati granica EU i da će privlačiti potencijalne nove probleme. Mi se nadamo da se Hrvatska može koncentrirati tu morsku komponentu, a što se tiče njezinog zrakoplovstva, njezini su se helikopterski kapaciteti pokazali ključnima za NATO-ve operacije, primjerice na Kosovu. Prednost helikoptera je što se mogu koristiti i u civilne svrhe - u gašenju požara, akcijama spašavanja, hitnim situacijama. Ali na kraju, to su suverene odluke Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:46