ŠTEDNJA NAKON KORONE

Fontane u Osijeku ovog ljeta ostaju suhe, nakon pandemije za njih više nema ni lipe u proračunu

Neće biti ni dekorativnog sađenja cvjetnih sadnica, ali zadržat će se program košnje i održavanja parkova, zelenih i javnih površina
Fontana na Trgu Ante Starčevića u centru Osijeka.
 Vlado Kos/Cropix

Zbog uštede nakon krize izazvane koronavirusom, ovog će ljeta sve fontane u Osijeku, njih 14, ostati suhe. Glas Slavonije javlja da su financijska sredstva koja su bila planirana za održavanje i servisiranje sada preusmjerena na pomoć osječkom gospodarstvu.

61,4 milijuna kuna je ove godine bilo u planu za održavanje komunalne infrastrukture, no sada se taj iznos smanjio na 53,7 milijuna kuna zbog posljedica pandemije.

Osim toga, Gradsko vijeće Osijeka je odlučilo i zakupce gradskih lokala na tri mjeseca osloboditi plaćanja komunalne naknade, umanjena su i planirana sredstva za održavanje komunalne infrastrukture po gradskim četvrtima i mjesnim odborima, manje je novca i za održavanje javnih zelenih površina, kao i za projekte i tehničku dokumentaciju. Ipak, za održavanje gradskih fontana sredstva nisu umanjena, već su svedena na nulu.

Početkom godine je sklopljen ugovor o održavanju fontana, a vrijednost radova je trebala biti 300 tisuća kuna. No nakon izmjena zbog krize izazvane pandemijom, došlo je do sporazumnog raskida tog ugovora.

- Kako je najveći dio sredstava koji je usmjeren u pomoć osječkom gospodarstvu preusmjeren iz izvora prihoda komunalne naknade, morali smo se nečega i odreći. Nećemo iz tih razloga stavljati u funkciju fontane, niti će biti zahvata poput dekorativnog sađenja cvjetnih sadnica. Ali, s druge strane, zadržat ćemo i realizirati program košnje i održavanja parkova, zelenih i javnih površina - rekao je za Glas Slavonije Siniša Gregoran, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:42