SVEČANOSTI U ALJMAŠU, SINJU, TRSATU...

FOTO BLAGDAN VELIKE GOSPE: U SVETIŠTIMA DESECI TISUĆA Misu u Mariji Bistrici predvodit će Bozanić

 Zvonimir Barisin / CROPIX

Blagdan je Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije i državni blagdan. Tradicionalno se svečano slavi u hrvatskim marijanskim svetištima Mariji Bistrici, Aljmašu, Sinju, Ilači, na riječkom Trsatu, Krasnom, Splitu, u zagrebačkoj prvostolnici i zagrebačkim Rematama, javlja HRT.

Deseci tisuća hodočasnika i ove se godine očekuju u nacionalnome marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, gdje će središnje proštenjarsko misno slavlje na prostoru crkve Bl. Alojzija Stepinca na otvorenome od 11 sati predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

I u ostalih oko 1160 hrvatskih marijinskih svetišta i crkava očekuje se mnoštvo vjernika i hodočasnika.

Vjerovanje u Marijino uznesenje na nebo prisutno je u narodu od prvih kršćanskih vremena, a u Katoličkoj crkvi dogmom ga je proglasio Papa Pio XII. 1950. godine, te potvrdio Drugi vatikanski koncil. Kao Majku Božju kršćani Mariju slave od petog stoljeća, nakon Koncila u Efezu 431. godine koji ju je proglasio Bogorodicom.

Prvi spomen Marijina štovanja među Hrvatima zabilježen je na crkvenoslavenskom jeziku u molitvi u Kijevskim listićima iz 10. st., druga najstarija je Šibenska molitva iz 14. st., a o razmjerama odanosti Hrvata Majci Božjoj govore stotine marijanskih svetišta sačuvanih do današnjih dana.

U aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta središnje misno slavlje u prijepodnevnim satima predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a u svetištu Gospe Ilačke u Ilači đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić.

U Sinju, u najvećemu marijanskom svetištu na jugu Hrvatske, u kojemu se Gospa posebno štuje kao zaštitnica grada, tradicionalnu procesiju gradskim ulicama sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske te svečanu misu u prijepodnevnim satima na trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Najveći katolički blagdan posvećen Majci Božjoj tradicionalno se slavi i u Splitu, u zavjetnom marijanskom svetištu Gospe od Pojišana. Svečana procesija sa slikom Gospe od Pojišana kreće poslijepodne od splitske katedrale Sv. Dujma gradskim ulicama do svetišta Gospe od Pojišana, ispred kojega će misu na otvorenom predvoditi mons. Marin Barišić.

U svetištu Majke Božje Trsatske svečano euharistijsko slavlje s procesijom u poslijepodnevnim satima predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić. Koncelebriranu misu u prijepodnevnim satima na otvorenom, u dolini ispod svetišta u Krasnom, predvodi gospićko-senjski biskup Mile Bogović, a misu će izravno prenositi Hrvatska televizija.

Središnje misno slavlje u prijepodnevnim satima u zagrebačkoj katedrali predvodi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, a tradicionalno svečano proštenjarsko misno slavlje kod karmelićana u župnoj crkvi - svetištu Majke Božje Remetske u Remetama predvodit će kardinal Bozanić.

HAK poziva vozače na oprez kod marijanskih svetišta

Hrvatski autoklub poziva vozače da danas budu oprezni na prilaznim cestama marijanskim svetištima u Mariji Bistrici, na Trsatu, u Pleternici, Sinju, Krasnom, Aljmašu i drugima zbog mnoštva hodočasnika pješaka.

Od 8,45 sati autocesta A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je za sve skupine vozila.

Na Krčkome mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama (I.skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali od Bakra do Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II.skupinu vozila).

Na autocesti A1 od vijadukta Božići do tunela Bristovac, brzina vožnje ograničena je na 40km/h.

Promet je pojačan na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb od Zagreba prema Karlovcu te na A2 Zagreb- Macelj u smjeru Zagreba.

Zabrana prometa za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će danas, na blagdan Velike Gospe od 14 do 23 sata, na važnijim državnim cestama. Na autocestama niti na državnoj cesti d1 nema zabrana.

Ulazak osobnih vozila pojačan je povremeno na GP Rupa, a izlazak na Staroj Gradiški.

Trajekti plove prema redu plovidbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:32