STIHIJA

FOTO: BUKNUO POŽAR NAD ŽRNOVNICOM, ŠIRI SE PREMA NASELJU! Vatrogasci se spremaju braniti kuće, vatru razbuktava vjetar

 Božidar Vukičević / CROPIX

>>> NOVO 11:44 Zapovjednik splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivan Kovačević u ponedjeljak je izvijestio da u požaru iznad Žrnovnice, istočno od Splita, kuće trenutno nisu ugrožene, a potvrdio je da je izgorjelo oko deset hektara borove šume i niskog raslinja.

Kako se doznaje u JVP Split, u gašenju požara ne sudjeluju kanaderi budući da, po proceduralnim pravilima, ne lete iznad opožarenih područja koja su minski sumnjiva kao što je to slučaj u ovom požaru.

"Požar je zahvatio područje bivše vojarne JNA u kojem sigurno ima zaostalih mina i u takvim slučajevima kanaderi ne nadlijeću požar zbog opasnosti da bi eksplozije zaostalih mina mogle ugroziti sigurnost kanadera," rekao je Kovačević za Hinu.

Napomenuo je da kanaderi nisu u sastavu vatrogasnih postrojbi već su dio Ministarstva obrane koje ima svoja proceduralna pravila za njihovo polijetanje u slučaju gašenja požara.

Kovačević je potvrdio kako je iznad Žrnovnice na nepristupačnom terenu opožareno oko deset hektara borove šume i niskog raslinja.

"Kuće u Žrnovici i Korešnici trenutačno nisu ugrožene, ali na terenu su raspoređeni vatrgasci i u slučaju potrebe spremni su štiti kuće od vatrene stihije," kazao je Kovačević.

Prema informacijama vatrogasaca na opožarenom području iznad Žrnovnice, nekoliko su se puta čule eksplozije, a vjerojatno se radi o aktiviranju zaostalih mina nakon što ih je zahvatila vatrena buktinja.

----------------------------------

Požar koji je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak buknuo iznad Žrnovnice, istočno od Splita, širi se u pravcu naselja u Žrnovnici i Korešnici, ali vatrogasci na terenu raspoređeni su i spremni štititi kuće od vatrene stihije, bude li to potrebno, doznaje se u DVD Žrnovnica.

Vatrena stihija bukti na nepristupačnom terenu na kojem se nalaze mine zaostale iz Domovinskog rata te se u njeno gašenje ne mogu uključiti kanaderi zbog opasnosti od mina, rekli su žrnovnički vatrogasci.

Opožareno je desetak hektara borove šume i niskog raslinja, ali vjetar razbuktava vatru i širi je u smjeru naselja Žrnovnica i Kamešnica, no vatrogasci su spremni suočiti se se vatrenom stihijom na tim mjestima.

Dojavu o požaru vatrogasci su zaprimili jutros oko dva sata, a trenutačno ih je na obuzdavanju vatrene stihije angažiramo više od 20, s osam vatrogasnih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:24