SVEČANO PRIMANJE

FOTO: DANI OTVORENIH VRATA U UREDU PREDSJEDNICE Na Pantovčaku predstavnici 30-ak udruga: 'Trud, rad i ljubav svih vas nemjerljivo su vrijedni'

 Tomislav Kristo / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u subotu u svom uredu predstavnike tridesetak udruga posvećenih brizi o osobama s invaliditetom, te brojne volontere koji rade "korak više prema boljem svijetu" i pomažu im da se lakše uklope u svakodnevni život i društvo.

Povod za današnje Dane otvorenih vrata u Uredu predsjednice, u prigodi došašća, obilježavanje je Međunarodnog dana osoba s invaliditetom te Međunarodnog dana volontera. 

"Trud, rad i ljubav svih vas koji ste zauzeti u radu s osobama s invaliditetom nemjerljivo je vrijedan, a brojni volonteri čiji ćemo svjetski dan obilježiti za dva dana, potvrđuju da su humanost i težnja za pomaganjem drugima i dalje prisutni među našim ljudima, bez obzira na ubrzan način života, tako često usmjeravan individualizmom i hedonizmom", poručila je Grabar-Kitarović okupljenima. 

Onima koji "djeluju često tiho i nezamjetno, ali predano i svrhovito" zahvalila je što nisu samo "promatrači i jalovi kritičari", nego su prepoznali kolika je vrijednost činiti dobro bližnjemu, "posebno onima kojima je iz raznih razloga otežano u punoj mjeri živjeti svoje težnje i potencijale". 

Podsjetivši da je Sveti Otac ovu godinu proglasio izvanrednom Svetom godinom božjeg milosrđa ne bi li potaknuo ljude da se milosrđem odupru klimi ravnodušnosti, predsjednica je ustvrdila kako su upravo ravnodušnost, samodostatnost i izostanak empatije razarači modernog društva.

"Važno je što smo i koliko smo uložili u svoj život, ali još je važnije za koje smo vrijednosti uložili svoj život", istaknula je, dodavši da volonteri svojim primjerima pokazuju da su bližnji najveća vrijednost kojoj možemo posvetiti život te da usmjerenošću na druge obogaćujemo i vlastite živote. 

Grabar-Kitarović drži kako osobe s invaliditetom, uz potporu sviju nas, mogu nadvladati mnoga ograničenja i razviti svoje pune sposobnosti na opću dobrobit. "Uz potporu i razumijevanje obitelji, obrazovnog sustava i društva u cjelini možemo i moramo osobama s invaliditetom omogućitii najveću moguću samostalnost i neovisnost, kako bili sposobni pridonijeti dobrobiti svoje obitelji i društva", istaknula je. 

Po njezinim riječima, Međunarodni dan osoba s invaliditetom ne podsjeća samo na to koliko je važno poštovanje i prihvaćanje različitosti te poticanje razvoja svake osobe, već i na to kako se treba usmjeriti prema stvaranju društva solidarnosti i jednakih mogućnosti.  

"Tek društvo koje dostigne takve vrijednosti može se smatrati društvom visokih civilizacijskih dosega. Posebice državne institucije i mediji imaju iznimnu odgovornost kao bismo stvarali okolnosti u kojima će baš svakom pojedincu biti omogućeno ostvariti se u društvu", poručila je. 

Predsjednica smatra kako bi svjesnost o potrebama drugih, djelovanje kroz humanitarne akcije, solidarnost, volontiranje i pomaganje potrebitima trebali biti naša svakodnevnica, a iako takve akcije najviše do izražaja dolaze u predblagdansko vrijeme, važno ih je uvijek upotpunjavati. 

Među tridesetak udruga koje su se susrele s predsjednicom i u njezinom uredu imale priliku predstaviti svoj rad bile su Humanitarna udruga "Fra Mladen Hrkać", Centar za rehabilitaciju Silver, Udruga osoba s invaliditetom "Bubamara", Udruga osoba s cerebralnom paralizom "Srce" iz Splita, humanitarna organizacija Dora, Hrvatski crveni križ, Caritas, Centar za palijativnu medicinu, Zaklada Ana Rukavina, udruga "Sve za nju", Udruga Krijesnice, Hrvatski savez slijepih, Hrvatski savez udruga invalida rada, Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida, Skauti iz Rijeke, Zaklada "Vaša pošta", te predstavnici volonterskog programa "72 sata bez kompromisa" i druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:35