POGINUO STROJOVOĐA

FOTO Direktor HŽ-a: Pruga je prekontrolirana jučer popodne i nije bilo nepravilnosti. Za nesreću je kriv odron!

 Tea Cimaš/Cropix

ZAGREB - Intenzivno se radi na uklanjanju kompozicije vlaka s pruge na mjestu sinoćnje željezničke nesreće kod Zalesine , u kojoj je poginuo strojovođa, a njegov je pomoćnik ozlijeđen. Očekuje se da će pruga kasno navečer ili sutra ujutro biti osposobljena za siguran promet, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HŽ-a .

Vlakovi neće voziti po toj pruzi prije nego što se provedu sve zaštitne mjere, sanacija pruge, područja u tunelu i samog odrona, istaknuo je šef Uprave HŽ Infrastrukture Branimir Jerneić rekavši da je dosad uklonjeno 13 vagona.

Jerneić je istaknuo kako se provode godišnje kontrole kritičnih mjesta i redovite dnevne ophodnje kao zaštita od mogućih nesreća. Jučer oko 14 sati obavljena je kontrola na tom dijelu pruge i nisu uočene nepravilnosti koje bi ugrožavale sigurnost prometa, istaknuo je. Kapitalni remont tog dijela pruge bio je u srpnju 2009.

Na upit događaju li se takve nesreće zbog smanjivanja sredstava za održavanje pruga, kako tvrde neki sindikati, Jerneić je rekao kako se ta sredstva nisu znatno smanjivala u odnosu na prethodne godine. Dodao je kako je za održavanje željezničke infrastrukture izdvojeno 125 milijuna kuna, te dodatnih 100 do 110 milijuna kuna za materijale potrebne za održavanje pruga.

Promet na dionici Delnice-Skrad zasad se odvija autobusima, izvijestio je Jerneić, ispričavši se putnicima zbog kašnjenja od 15 do 30 minuta.

Predsjednik Uprave HŽ Holdinga Zlatko Rogožar rekao je da je uzrok nesreće odron kamena, no kako će se za konačni zaključak pričekati izvješće HŽ-ova Povjerenstva kojemu, ustvrdio je, nije prioritet kazati tko je kriv, nego utvrditi činjenično stanje i spriječiti slične događaje.

Rogožar je izvijestio da je pomoćnik poginulog strojovođe, kojemu je slomljena jagodična kost, izvan životne opasnosti.

Direktor HŽ Vuče vlakova Oliver Krilić je izvijestio da je HŽ osigurao financijska sredstva za obitelj stradalog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 09:28