VILA IDOLA

FOTO: DRŽAVA CRKVI POKLANJA BISER ARHITEKTURE U najljepšoj pulskoj vili iz austrougarskog perioda bit će smješteni uredi Porečko-pulske biskupije

 
Arhivska fotografija
 Goran Šebelić / CROPIX

Porečko-pulska biskupija u subotu je od hrvatske Vlade dobila austrougrasku Villu Idolu u Puli s pripadajućom gospodarskom zgradom i zemljištem, sveukupno 5016 četvornih metara, ukupne vrijednosti nešto više od 19,7 milijuna kuna, piše Glas Istre.

Na maratonskoj sjednici Vlade održanoj dan ranije u Kninu, donijeta je odluka kojom se, u konačnici, Villa Idola, kojom sad upravlja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), daruje Porečko-pulskoj biskupiji za smještaj biskupskih ureda.

Formalno, riječ je o davanju prethodne suglasnosti na tu transakciju - odlučeno je da će HZMO prvo bez naknade prenijeti vlasništvo na Republiku Hrvatsku, odnosno Ministarstvo državne imovine, te da će na kraju Hrvatska austrougrasku vilu sa zemljištem i gospodarskom zgradom prenijeti u vlasništvo Porečko-pulske biskupije. Vrijednost poklonjenih nekretnina od 19,7 milijuna kuna procijenjena je po sudskom vještaku, a kako stoji u odluci, uračunat će se u naknadu za oduzeta dobra koja nije moguće vratiti pravnim osobama Katoličke crkve, sukladno Ugovoru zaključenom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima.

Konačnu darovnicu Katoličkoj crkvi potpisat će predsjednik Vlade, a bit će potpisana u Svetvinčentu 23. kolovoza.

Pula,040500
Vila Idola i Valsaline

Foto:G.Sebelic
Goran Šebelić / CROPIX
Arhivska fotografija

Vila je, inače, u zapuštenom stanju te joj je prijetila devastacija. Od razdoblja nakon Drugog svjetskog rata do 2011. funkcionirala je kao Dom za starije osobe, no otada je prazna i nerijetko se nalazila na meti vandala. Najnovijom odlukom Vlade njezina sudbina bit će posve drukčija - prenamijenit će se za pulske urede Porečko-pulske biskupije, navodi Glas Istre.

Nedavno je Regional Express pisao o stanju u kojem se ova vila nalazi te je pritom objavio isječak iz knjige Branka Perovića 'Austrougarske vile i kuće u Puli', u kojoj je ukratko opisana povijest ovog objekta.

- Villa Idola - princeze Eleonore i Alfonsa von Klossa najljepša je pulska vila iz austrougarskog perioda, a izgrađena je na mjestu zabranjenom za gradnju, za koju se dalo posebno dopuštenje Zapovjedništvo Lučkog admiraliteta u Puli. Smještena je na najljepšem i najsunčanijem, gotovo nenaseljenom području Verude.

Pula,000901-pok-
Vila Idola
Foto:Goran Sebelic
Goran Šebelić / CROPIX
Arhivska fotografija

- Po dokumentaciji koju je prikupila Mirjana Bašić, vila je pripadala princezi Eleonori i Alfonsu von Klossu, izgrađena je 1914. neposredno pred početak I. svjetskog rata, a projektirao ju je Puljanin E. Heininger. Princeza Eleonora Maria bila je prva kći austrougarskog admirala i nadvojvode Karla Stephana von Habsburga - Lothringena i supruge Marie Therese, koji su odlučili nastaniti se u Puli. Kćer Eleonora rodila se 1886. u Puli, krštena je u crkvi Gospe od Milosrđa, obred je vodio porečko-pulski biskup Flapp, djetinjstvo provela u gradu pod Arenom. Ova mlada, prpošna, atraktivna i bogata udavača plemenita roda, od brojnih udvarača, svoje je srce poklonila plemiću Alfonsu von Klossu, mladom austrougarskom časniku, tada na službi u Puli. (...) Prekrasna vila, po M. Bašić, tip je ladanjskog objekta-ljetnikovca, jedinog takvog u Puli. O njenoj reprezentativnosti svjedoči mnoštvo neorenesansnih arhitektonskih elemenata koji povezuju zatvoreni i otvoreni prostor (trijemovi, verande, balkoni), ali i kapelica kao statusni simbol obitelji. Sagrađena na mjestu ranije Stanze Cararra, vila Idola okrenuta je u smjeru istok-zapad, imala je visoko prizemlje, suteren, kat i potkrovlje, a u suterenu su bile prostorije za brojnu poslugu. Iz središnje dvorane prizemlja ulazilo se u sve ostale prostorije, stubištem je povezana s katom, potkrovljem i vrtom ispred i iza kuće. Na katu su prostorni rasporedi i komunikacija identični onima u prizemlju. U gradnji vile poštovalo se pravilo da se kupaonica smješta uz spavaću sobu, a zidovi rastvaraju vratima i prozorima, što je prostorije činilo udobnim, dobro osvijetljenim i prozračnim. Posebno se ističe impozantnost zdanja s velikim i hortikulturno uređenim dvorištem i 13 hektara pripadajućeg zemljišta. Prema zapadnoj strani je pogled na more, te se moglo uživati u prekrasnim zalascima sunca, stoji u Perovićevoj knjizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:38