EKSKLUZIVNI GOST

FOTO Dubrovnik: Omanski sultan helikopterom sletio na 156 metara dugu jahtu u Gružu

Dubrovnik, 220412.Omanski sultan Qaboos bin Said Al Said zrakoplovom je sletio u Dubrovacku zracnu luku nakon cega se svojim helikopterom prebacio na svoju jahtu Al Said usidrenu u gruskoj luci. Drugi helikopter sletio je na prateci brod Fulk Al Salamah sa sultanovom pratnjom.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX / Cropix

DUBROVNIK - Nakon što je privatnim zrakoplovom sletio na pistu dubrovačke zračne luke u Čilipima oko 13 sati, 71-godišnji se omanski sultan Qaboos bin Said Al Said helikopterom prebacio do svoje superluksuzne jahte "Al Said" koja je već tri tjedna, zajedno s pratećim brodom za logistiku, jahtom "Fulk Al Salamah", usidrena u dubrovačkoj luci Gruž.

U Čilipima je sultana osobno dočekao dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i zaželjeo mu dobrodošlicu te ugodan boravak u Dubrovniku. Po slijetanju na gornju palubu 156 metara duge jahte sultana su dočekali zapovjednik i najviši časnici. Jahta je kao trenutačno jedna od pet najvećih na svijetu izgrađena 1987. a obnovljena 2007. godine u brodogradilištu Lürsen u Njemačkoj.

Pokreću je dva po 10.996 KS odnosno po 8.200 kW snažna "MTU" diesel-pogonska stroja koji joj omogućuju brzinu od 15 čvorova. Vrijednost jahte koja u utrobi krije superluksuzno opremljene prostore za vlasnika i 60 gostiju te helikopter, spasilačka i ostala manja plovila je 109 milijuna USD. Opremljena je najmodernijim zaštitnim sustavima te dvoranama za sastanke i brojnim pratećim luksuznim sadržajima za ukrašavanje kojih se dnevno, navodno, samo za cvijeće troši po 5.000 USD. Na obje je jahte zaposleno gotovo 400 članova posade.

Na prateću su jahtu helikopterom prebačeni sultanovi ministri od kojih je dio, do dolaska sultana kao apsolutnog vladara Omana, bio smješten u delux-hotelu "Hilton Imperial" dok je dio prijatelja i gostiju smještaj našlo u hotelu "Rixos Libertas".

Kako smo uspjeli doznati, odlazak dvaju jahti je najavljen za 5. svibnja, ali to nije i termin boravka sultana čiji povod dolaska nismo uspjeli doznati iako se priča kako je to moguće ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:25