SVEČANOST

FOTO: GLAMUR I ELEGANCIJA NA PANTOVČAKU ZA DAN DRŽAVNOSTI Na prijemu kod predsjednice zasjala društvena elita, stigli brojni poznati uzvanici

Ana Rucner, Željka Markić, Marija Pejčinović Burić, Vesna Škare Ožbolt, Dalija Orešković
 Goran Mehkek / Hanza Media

Staviti moć u službu općega dobra najviše je domoljublje, poručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju u obraćanju uzvanicima na prijemu koji je u povodu Dana državnost priredila u svome Uredu na Pantovčaku.

Prijemu su nazočili brojni uglednici iz kulturnog, političkog, gospodarskog, vjerskog i javnog života, među njima predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministri i saborski zastupnici te predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj.

Podsjetivši na značaj 25. lipnja 1991. i donošenja Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, predsjednica je uputila poziv: "Pogledajmo u budućnost, kao što smo gledali i 25. lipnja 1991.".

"Neka nam današnji dan bude nadahnuće, prije svega u tome koliko je važno imati jasne ciljeve i odlučnost u njihovu postizanju. Politička stabilnost u tome je od prvorazredne važnosti. Ona, prije svega, počiva na većinskoj volji zastupnika u Hrvatskome saboru i na odgovornoj suradnji između svih sastavnica državne vlasti, zatim i na otvorenosti državnih tijela za dijalog s oporbom, akademskom zajednicom i svijetom kulture, ali više od svega počiva na sposobnosti politike da prepozna temeljne životne interese hrvatskih državljana i hrvatskoga naroda u cjelini te na sposobnosti da ih artikulira i provede", naglasila je Grabar-Kitarović.

To, kako je istaknula, obvezuje predstavnike iz svih vidika društvenoga života, posebice nazočne, te postavlja najveću odgovornost za izgovorenu riječ i za izvršavanje dužnosti i povjerenih im obveza. Govor predsjednice u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Nekoliko minuta po završetku predsjedničina govora nad Zagrebom je počeo padati jaki pljusak, no to nije prekinulo prijem i druženje koje se s platoa preselilo u unutarnje prostorije Ureda predsjednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:21