PAO PRVI SNIJEG

FOTO HLADNA FRONTA Snijeg i olujni vjetar otežavaju promet, u Gorskom kotaru vladaju zimski uvjeti!

Delnice, 281012. - Sa promjenom kazaljki sata i zimskim racunanjem vremena pao je i prvi ovosezonski snijeg u Gorskom Kotaru. Gorane ovaj snijeg nije iznenadio, te promet tece normalno, a zivot u Delnicana se nastavlja svojim tokom u zimskim uvjetima snijega, hladnoce i dugih noci.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Željko Šop / CROPIX

NOVO 21:15 - Vodostaj rijeke Save kod Jesenica u 20 sati iznosio je plus 430 centimetara te još nema razloga za proglašenje izvanrednih mjera zaštite od poplava u Zagrebu koje se proglašavaju kada vodostaj rijeke Save dosegne plus 470 centimetara, doznaje se večeras u Centru za obranu od poplava.

Prema podatcima koje su Hini dali dežurni djelatnici toga centra, prognozirani današnji vodostaj Save kod Jesenica bio je 380 centimetara plus/minus 20 centimetara, a izmjereni vodostaj od 430 centimetara trebao bi biti, kako se očekuje, i vrhunac vodenoga vala.

Tako, potvrdili su u Centru za obranu od poplava, trenutačno u Zagrebu nema razloga za proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava.

17:00 Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je dionica autoceste A6 Kikovica-Delnice, u oba smjera, a autocesta A1 Gornja Ploča-Maslenica i cesta D 54 Maslenica-Zaton Obrovački otvorene su za sve skupine vozila, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 16,30 sati.

Zbog jake bure samo osobna vozila smiju voziti dionicama Jadranske magistrale (D8) od Bakra do Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene i Paškim mostom.

Na Krčkom mostu zabranjen je promet za prvu skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na dionici Jadranske magistrale (D 8) od Senja do Karlobaga dodatno još i za dostavna i teretna vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zimski su uvjeti, zabrana za kamione s prikolica i tegljače s poluprikolicama na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Bosiljevo, na D3 Zdihovo- -Kupjak-Delnice-Kikovica, D32 Prezid-Delnice, D42 Stubica-Ogulinski Hreljin, D203 Brod na Kupi-Delnice, D305 Parg-Čabar, D501 Gornje Jelenja-Oštrovica D8-Meja, te na županijskim cestama: Kraljev Jarak-Fužina, Crni Lug-Mrzle Vodice-G.Jelenje (D3), Hreljin-Zlobin-Fužine, Platak-Kamenjak, Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak i Sopač-Mrkopalj-Tuk. Zimski su uvjeti proglašeni i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra i Vrbovskog.

------------------------------------------------------------------------

Iako su meteorolozi još početkom tjedna najavili osjetno zahlađenje i obilne oborine, malo tko je povjerovao da će se ovih dana lopatom razgrtati snijeg. No, uz nagli pad temperature, snijeg je zabijelio diljem Hrvatske.

- Snijeg u listopadu nekima je možda neuobičajen, ali klimatološki podaci na meteorološkoj postaji Zagreb Grič od 1862. godine do 24. listopada zabilježili su barem jedan dan sa snijegom. Posljednji put 2003. godine, a prije toga 1998., 1997., pa 1950. godine - rekao je meteorolog Zoran Vakula iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. - U Gospiću, naravno, snijeg je puno češća pojava, a snježni pokrivač zabilježen je čak i u rujnu - dodao je Vakula.

Od utorka bi se vremenske prilike trebale poboljšavati, a bit će i sunčanih razdoblja. No, jutra će biti hladna, u unutrašnjosti s mrazom.

Za blagdan Svih svetih vremenski će uvjeti biti povoljniji, a i temperatura bi se ponovno trebala dići do prosječne za ovo doba godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:21