KIOWA WARRIOR

FOTO: HRVATSKA JAČA SVOJU VOJNU SILU Ovo su moćni helikopteri koje Amerikanci HV-u daju besplatno, evo što sve mogu!

Stručni tim Glavnog stožera Hrvatske vojske u Sjedinjenim Državama odabrao je 16 helikoptera OH 58 OHD Kiowa Wariror za Ratno zrakoplovstvo. Riječ je o potpuno novim helikopterima proizvedenim 2011. godine. Opremljeni su senzorima za termalno skeniranje, teleoptičkim senzorima, laserskim sustavom za određivanje udaljenosti i označavanje cilja, optičkim ciljničkim sustavom te lanserima za protuoklopne projektile i za projektile zrak - zrak.

Oni će se koristiti za obranu vlastitog teritorija, nadzor granice, ali i za sudjelovanje u međunarodnim operacijama. Planira se da helikopteri budu uvezani s haubicama PzH 2000, brodovima, drugim oružanim platformama i ostalim vozilima. Hrvatska ove helikoptere dobiva potpuno besplatno, a kako doznajemo, osim helikoptera dobiva i rezervne dijelove te simulatore za uvježbavanje pilota.

Prema dostupnim informacijama, Hrvatska bi trebala platiti obuku pilota i rezervne dijelove, što bi stajalo oko 10 milijuna dolara.

Sjedinjene Američke Države ponudile su 200 helikoptera svojim saveznicima, a Hrvatska je prva država čiji su vojni stručnjaci imali priliku odabrati helikoptere. Američki Kongres je još ranije odobrio ovu donaciju Hrvatskoj.

Nakon što su helikopteri odabrani, ministar Ante Kotromanović u najskorije vrijeme mora potpisati pismo kojim Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država obavještava da će Hrvatska uzeti odabrane helikoptere. Ukoliko Amerikanci ne prime taj dokument smatrat će da je Hrvatska odustala od helikoptera. S obzirom da je odluka o helikopterima prošla sve državne instance, ministar može potpisati to pismo bez obzira što je riječ o tehničkoj Vladi. Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora između dva ministarstva, što će s hrvatske strane moći uslijediti tek nakon formiranja nove Vlade i imenovanja ministra obrane.

Prema planu helikopteri bi u Hrvatsku trebali stići sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:12