16 GODINA OD GENOCIDA

FOTO Josipović na komemoraciji u Potočarima: Da više nikada susjed ne krene na susjeda, komšija na komšiju

Mediji u BiH pišu da je Ivo Josipović održao je najkraći govor na komemoraciji za 613 žrtava genocida u Srebrenici, ali sigurno i jedan od najupečatljivijih
 AFP

SREBRENICA – Hrvatski predsjednik Ivo Josipović održao je najkraći govor na komemoraciji za 613 žrtava genocida u Srebrenici , ali sigurno i jedan od najupečatljivijih, piše bosanskohercegovački portal sarajevo-x.com.

Josipović je pozdravio majke i obitelji žrtava te rekao da je Srebrenica obilježila njihovu generaciju na najteži način i zbog toga se zajednički mora raditi na tome da se takvo nešto više nikada ne dogodi.

"Da nikad ne krene susjed na susjeda, komšija na komšiju. Moramo učiti djecu da vole i poštuju druge bez obzira na vjeru i naciju, da budu pametnija i jača. Moramo stvarati prostor mira gdje ljude mjere po ljudskosti i vrlinama, a ne po imenu", rekao je Josipović te poručio obiteljima žrtava da nisu same.

"Ovdje sam s vama prije svega kao čovjek da u tišini nađemo snagu za budućnost i odamo počast ubijenima u beskrupuloznom zločinu", poručio je Josipović.

"Danas je dan za tišinu i poniznost", rekao je Josipović te istaknuo da je Srebrenica bila užasan i nepojmljiv zločin koji se nije smio dogoditi na tlu civilizirane Europe.

Šesnaest godina od genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru Potočari sahranjeno je 4.524 posmrtnih ostataka žrtava. Danas će, nakon molitve, biti uz vjerske počasti pokopano još 613 identificiranih žrtava srebreničkog genocida.

Najmlađa žrtva je Nesib Muhić koji je, kada je ubijen, imao samo 11 godina.

Osim Josipovića govorili su i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, veleposlanik SAD-a u BiH Patrick Moon, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Sadik Ahmetović, zamjenik premijera Turske Bulent Arinc i predsjednik Organizacijskog odbora Ćamil Duraković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:46