LINIĆ: 'BOGATAŠI PLAĆAJU LAŽNE VIJESTI'

FOTO Kreće porez na imovinu, prva rješenja na kućne adrese stižu na jesen iduće godine!

Procjena je Ministarstva financija da će nam trebati tri mjeseca da popravimo štetu, kazao je Linić
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Porez na imovinu najvjerojatnije kreće 1. travnja, a njegova primjena na jesen.

IZMJENE ZAKONA Svećenici će morati prijaviti planira li netko kazneno djelo

Potvrdili su nam danas to u Vladi, u kojoj kao o ciljanom datumu novog zakona o porezu na imovinu govore o 1. travnja, dok bi prva rješenja na kućne adrese vlasnika nekretnina trebala početi stizati na jesen.

O uvođenju poreza na imovinu danas su govorili i ministar Slavko Linić, kao i njegov šef, premijer Zoran Milanović.

Naime, uoči današnje sjednice Vlade, Linić se obrušio na medije, koji su posljednjih dana javljali da je Vlada odustala od uvođenja poreza na imovinu u sljedećoj godini . Za to je optužio bogataše, koji se opiru uvođenju novog poreza.

"Cijelu ovu godinu interesne grupacije pišu laži, bave se neistinitim procjenama pa je ocjena da nam treba tri mjeseca javne rasprave, komunikacije s građanima da im probamo objasniti koliko bogati ljudi imaju novca da plaćaju reklame, novine i lažne vijesti. Tri mjeseca nam trebaju da popravimo štetu koju su nam nanijeli svi koji se bore protiv poreza na imovinu, u borbi protiv onih koji su širili laži", rekao je Linić označivši 1. travnja kao datum najvjerojatnijeg uvođenja novog poreza.

Premijer Milanović je, pak, na sjednici Vlade ocijenio da je hrvatski porezni sustav u nekim segmentima zastario. Ipak, upozorio je da se u izmjene poreznog sustava ne ide preko noći, te da treba vidjeti što će porez na imovinu donijeti svakoj pojedinoj kategoriji građana.

"Želimo izbjeći povećanje poreznog opterećenja, posebno udar na srednji sloj. Ovih dana započinjemo s konzultacijama oko izmjena u poreznom sustavu, pa i uvođenja poreza na imovinu", porucio je Milanović.

'Cijeli sustav pokazuje da se zaista loše upravljalo imovinom'

Na pitanje kakvi su prvi pokazatelji tzv. "clean starta" u državnim tijelima i tvrtkama, Linić je rekao da će Vlada o tome vjerojatno raspravljati, ali da "cijeli sustav u Republici Hrvatskoj, kroz institucije nadležnih ministarstava, organizacija i trgovačkih društava, pokazuje da se zaista loše upravljalo imovinom i da je itekakav posao da se sve reorganizira i dovede u red".

"Očito je problem lošeg statusa s investicijama to što promjene koje moramo učiniti u sustavu traže vremena i sredstava i to je razlog da se bavimo sobom, a ne gradnjom i stvaranjem", ocijenio je Linić. Komentirajući napise o navodnoj prodaji još 19 posto dionica Ine MOL-u, Linić je rekao kako će o tome odlučivati Vlada, ali da će osobno biti "vrlo jasno protiv toga, jer je MOL strateški partner koji nije ulagao". (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:25