PODUHVAT VETERANA

FOTO: KULTNI AVION NA PUTU OKO SVIJETA ZASTAO DA SNIMI LJEPOTE ZADRA Veličanstveni doček i ispraćaj priredili mu akrobati iz 'Krila Oluje'

 Jure Mišković / HANZA MEDIA

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) Krila Oluje jutros su dočekali avion Douglas DC-3 i izveli zajednički let iznad zadarskog kanala. Time su pokazali potporu u projekta leta oko svijeta aviona Douglas DC-3 na relaciji Zagreb-Atena. Douglas DC-3 HB-IRJ na put oko svijeta krenuo je 10. ožujka iz Geneve u Švicarskoj.

Zrakoplov se nakratko zadržao iznad Zadra kako bi posada sa 600 metara visine zabilježila zadivljujuće vizure zadarskog arhipelaga.

Ekipa hrvatskih zračnih snaga smještena u Zemuniku u svojim je Pilatusima dočekala i ispratila kultni zrakoplov kojeg je u filmu vozio i James Bond.

Douglas DC-3 je propelerni zrakoplov s dvama motorima izumljen davne 1935. godine, a tijekom svojih ranih godina revolucionarizirao je putovanje zrakom. Pod nadimkom 'zrakoplov za iskrcavanje u Normandiji' proslavio se u lipnju 1944. godine u operaciji Overlord kojom je započeto oslobađanje zapadne Europe od nacista.

Kako javlja Zadarski.hr, na rivi je nebeski show pratila skupina šetača i fotoreportera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:30