ZATVORENE I PROMETNICE

FOTO: LETE FASADE, NEMA STRUJE, ZATVOREN AUTOPUT, RAZBUKTAO SE I POŽAR Olujna bura divlja na Jadranu i nema se namjeru smiriti tako brzo

Bura u Ražancu i Šibeniku (fotografija skroz desno)
 Jure Mišković / Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

Olujna bura koja puše na zadarskom području, uzrokovala je brojne probleme u prometu. Za sav promet je zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sv. Rok i Posedarje, državna cesta D54 između Maslenice i Zatona Obrovačkog te Paški most.

Na Krčkom mostu izmjeren je udar od čak 216 km/h, a orkanska bura puše i na području Maslenice gdje najjači udari dosežu 180 km/h.

U Senju pak bura puše 137 km/h, iako su udari znatno jači drugdje u podvelebitskom kanalu. U Dalmaciji puše jaka bura s olujnim udarima, a od naseljenih područja, jedino je Šibenik imao udare preko 100 km/h. Najjači udar tamo je iznosio 104 km/h. I Splitu su zabilježeni udari do 76 km/h.

Nešto niže niz obalu, bura na šibenskom području stvara probleme u opskrbi strujom, a sinoć je jaki vjetar lomio komade fasada kuća u centru grada.

Struje, zbog jačine bure koja ponegdje puše orkanskom jačinom, nema od gradske četvrti Meterize do šibenskog mosta gdje je isključen vod. Od sinoć struje nema ni južni Primošten, a od jutros područje Putičana i Tišnjanske Dubrave.

Jure Mišković / Hanza Media
Orkanska bura puše u Ražancu

"Ekipe su na terenu i pokušavamo što prije otkloniti kvarove", kazao je Josip Smolić iz šibenske Elektre.

Zbog svoje snage bura je sinoć zatvorila dio Kalelarge u središtu Šibeniku na koju je bacala dijelove starih fasada pa je postavljen i znak upozorenja na opasnost zbog pada predmeta s visine. Dijelovi fasade padali su i na parkiralištu u bivšoj pekari Krke gdje je oštećen i jedan automobil.

"'Gradski parking' je u najmu toga prostora, a vlasnika smo na to već upozorili i oni su poduzeli radnje kako bi sanirali dio. S obzirom na nove probleme poduzeli smo radnje kako bi korisnici parkinga i njihova vozila bila sigurna", rekao je direktor Gradskog parkinga Goran Bulat.

Za sav promet i dalje je zatvorena državna cesta Gračac-Knin, a pomorski se promet prema šibenskim otocima za sad odvija prema plovnom redu.

Nikolina Vukovic Stipanicev / Hanza Media
Jaka bura u Šibeniku odlomila je komade fasade na zgradama

U Sloveniji zbog orkanske bure teškoće u cestovnom prometu, zatvorena luka Koper

Zbog udara bure, koji u srijedu u nekim dijelovima zapadne Slovenije dosežu brzinu od 160 kilometara na sat, do daljnjega je zatvorena luka Koper, a teškoće su i u cestovnom prometu, te opskrbi električnom energijom.

Zbog siline vjetra zatvorene su primorska autocesta između Kastelca i Kozine prema Ljubljani, te dio brze ceste Nova Gorica-Razdrto u oba smjera, a više krajeva ostalo je bez električne energije zbog pokidanih žica na dalekovodima.

Jure Mišković / Hanza Media
Orkanska bura puše u Ražancu

Jaka bura po očekivanjima meteorologa počet će slabiti tek u četvrtak, a prestat će tek u noći na subotu. Dotad ostaju na snazi i restrikcije u vožnji teretnih vozila s ceradama na više cesta u zapadnom dijelu zemlje.

Ugašen požar na Perunu istočno od Splita, izgorjelo 15 hektara niskog raslinja

Požar koji je buknuo u srijedu ujutro na brdu Perun iznad naselja Strožanac istočno od Splita ugašen je u ranim poslijepodnevnim satima, a izgorjelo je oko 15 hektara uglavnom niskog raslinja, no nije bili veće materijalne štete niti su bile ugrožene kuće u tom naselju, izvijestili su iz Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Split.

Paun Paunović / CROPIX
Prazna splitska riva zbog hladnog vremena

U gašenju ovog požara sudjelovalo je 40 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila, a dio njih je ostao i poslijepodnevnim satima dežurati na požarištu spremnih na intervenciju u slučaju potrebe pošto puše jaka bura koja bi mogla ponovno razbuktati vatru, rekli su u JVP Split.

Dodali su kako vjeruju da ipak neće biti potrebe za ponovnom intervencijom vatrogasaca s obzirom da je u poslijepodnevnim satima na području koje je bilo zahvaćeno požarom počeo padati lagani snijeg koji natapa požarište i umanjuje opasnost od rasplamsavanja vatre.

Ivo Ravlić / Hanza Media
Jaka bura puše na području Makarske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:05