PROZVALI VLADU

FOTO: 'LJUTITI LINIĆ NAM JE SPUSTIO SLUŠALICU!' Radnici Diokija blokirali križanje Ilice i Frankopanske

Zagreb, 270213.Radnici Diokija i Dina Petrokemije danasnjim prosvjedom traze od Vlade ispunjavanje obecanja o isplati sedam zaostalih placa i otpremnina. Prosvjednici su se okupili na Trgu bana Jelacica, nakon cega su krenuli prema Markovom trgu.Na fotografiji: detalj sa prosvjeda.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

NOVO 16:50 Predstavnici radnika Diokija i Dina Petrokemije dogovorili su na današnjem sastanku u Ministarstvu gospodarstva da će se u roku 24 sata nastojati organizirati sastanak svih zainteresiranih strana kako bi se pronašlo rješenje za teško socijalno stanje radnika Diokija i Dine.

Povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva u Diokiju Srđan Perković izjavio je nakon sastanka sa zamjenicom ministra Tamarom Obradović Mazal da će Ministarstvo gospodarstva pokušati u koordinaciji s kabinetom premijera Zorana Milanovića u roku 24 sata sazvati sastanak predstavnika radnika, ministarstava gospodarstva i financija, Hypo banke, Uprave Dioki grupe i većinskog vlasnika Roberta Ježića kako bi se riješilo očajno socijalno stanje i egzistencija radnika Dine i Diokija.

Tristotinjak radnika tih tvrtki prosvjedovalo je danas u Zagrebu tražeći hitnu isplatu zaostalih plaća i otpremnina, jer više nemaju sredstava za život, a poslodavac im je dužan prosječno 120.000 kuna po radniku.

Predrag Mihaljević iz Sindikata radnika Dina Petrokemije izjavio je kako radnici očekuju da se njihovi zahtjevi riješe do kraja tjedna, inače će se prosvjedi dodatno radikalizirati idućeg tjedna.

Ljudi moraju u idućih nekoliko dana dobiti svoje plaće. Može i preko Croduxa, kojega podržavamo kao investitora i očekujemo konkretnu ponudu njegova vlasnika Ivana Čermaka, te da uplati sredstva za isplatu plaća radnicima. Druga je mogućnost otkup zemljišta za LNG terminal na Krku, pa tražimo da se hitno provede arbitraža koja će utvrditi cijenu zemljišta, a potom da se iz avansa od tih sredstava isplate plaće, rekao je Mihaljević.

Bivši radnik Diokija na Žitnjaku Bojan Kovačić ustvrdio je da nitko ne suosjeća s radnicima Dine i Diokija, pa bi radnici trebali radikalizirati svoje akcije, jer od prosvjeda današnjeg tipa nema koristi. Najavio je da će se radnici Diokija ponovno sastati u petak u pogonu na Žitnjaku, kako bi razmotrili daljnje akcije.

Nakon što su ih njihovi predstavnici ispred sjedišta Ministarstva gospodarstva izvijestili o rezultatima sastanka, prosvjednici su se razišli. Prije toga prosvjedovali su na Markovom trgu, a potom su prosvjed nastavili zagrebačkim ulicama gdje su ometali i blokirali tramvajski promet. Prosvjedovali su i ispred sjedišta SDP-a, HDZ-a, HNS-a i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" da Vlada zasad nema rješenja za problem Diokija i Dina Petrokemije. Pritom je istaknuo kako su "otegotne okolnosti" to što je djelatnost tih tvrtki generalno bila u krizi na svjetskom tržištu, zatim da je riječ o privatnim tvrtkama te, sa stanovišta Ministarstva gospodarstva, "da je dobar dio procesa koji su se trebali odviti preuzelo Ministarstvo financija".

Vlada je u kolovozu prošle godine Zagrebačkoj banci dala državno jamstvo za avansno plaćanje turskog investitora Caliskan za isplatu plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije u iznosi od pet milijuna eura. No, dodao je Vrdoljak, turski je investitor otišao i nije pokrenuo proizvodnju, a radnici su ostali u velikim problemima, i pritom mjesecima čine dobro djelo i čuvaju svoje postrojenje "samo zbog dobre volje i dobre nade".

Vrdoljak se nada da će se u predstečajnoj nagodbi ili kroz stečaj pojaviti partner koji će osigurati barem dio proizvodnje. "Trudimo se komunicirati okolo, zovemo, pitamo da li je tko zainteresiran, ali to je nezgodno za privatnu tvrtku, netko će mi reći da tražim interes u privatnoj tvrtki", rekao je Vrdoljak.

Na upit je li pravi partner tvrtka Crodux Ivana Čermaka, Vrdoljak je kazao da je dobro rješenje svako koje "daje sigurnost proizvodnje i radnih mjesta". Najavio je da će se nastaviti razgovori s Čermakom, ali je sada presudno Ministarstvo financija "zbog sljedećih koraka, odnosno predstečaja, stečaja itd.", a u idućih desetak dana vidjet će se je li to rješenje.

Nije jednostavno naći čovjeka koji će tamo ući i uložiti oko 18 milijuna kuna za pokretanje proizvodnje, jer ostaje problem s vjerovnicima, istaknuo je Vrdoljak.

Komentirajući to što sindikati za propast posla s turskim investitorom ne krive Caliskan već Vladu, Vrdoljak je kazao kako je pouka tog slučaja da se Vlada zapravo ne bi trebala miješati. "Dođe strani investitor i kupi firmu od privatnog vlasnika, a za neuspjeh tog poslovnog procesa kriva je Vlada jer je pokušala pomoći", rekao je Vrdoljak.

"Da se nismo miješali nikad Caslikan ne bi došao, davno bi bili u stečaju jer su u privatnom vlasništvu i vjerojatno bi ih raskomadale financijske institucije i banke, a kad se umiješaš sa dobrom namjerom, pa slučajno ne krene po dobru onda si ti kriv. To nije dobro, ne treba odmah nekoga razapinjati na križ, posebno ako država nije vlasnik", poručio je Vrdoljak.

15:00 ZAGREB - Radnici Diokija nakon kratkotrajne su blokade prometa na križanju Ilice i Frankopanske ulice u Zagrebu, svoj prosvjed zbog neisplate plaća i otpremnina nastavili prosvjednom šetnjom središtem Zagreba, a naročito su bučno prosvjedovali pred sjedištima SDP-a i HDZ-a.

Tristotinjak radnika Diokija sa Žitnjaka i Dina Petrokemije s Krka prosvjed su započeli u 10,30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, od kuda su otišli pred zgradu Vlade na Trgu sv. Marka, a nakon što su odlučili da će njihovi predstavnici otići na razgovor u Ministarstvo gospodarstva prosvjed su, dok čekaju rezultate tog razgovora, nastavili prosvjednom šetnjom središtem Zagreba.

S Markova trga prosvjednici su se najprije spustili na križanje Ilice i Frankopanske ulice, gdje su kratkotrajno blokirali promet, a potom se u povorci uputili preko Trga bana Josipa Jelačića do križanja Jurišićeve i Draškovićeve ulice, gdje su također "šetnjom" preko pješačkih prijelaza ometali tramvajski promet. Za to se vrijeme tramvajski promet na tom križanju ipak usporeno odvijao, uz pomoć policije.

Bučni prosvjed radnika Diokija i Dina Petrokemije nakon toga se 'preselio' ispred sjedišta SDP-a na Iblerovom trgu, gdje su prozivali tu stranku i sadašnju Vladu za neuspjeh.

Sljedeća postaja prosvjednika bilo je sjedište HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, gdje su radnici Diokija i Dine glasno prosvjedovali i prozvali HDZ za kriminal i lopovluk, a prosvjed je nastavljen povorkom kroz Zvonimirovu ulicu, gdje se nalazi i zagrebački područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Za vrijeme prosvjedne šetnje radnika Diokija i Dina Petrokemije njihovi su predstavnici na razgovoru u Ministarstvu gospodarstva gdje bi, kako je najavljeno, trebali razgovarati sa zamjenicom ministra Tamarom Obradović Mazal te Alenom Leverićem, koji će početkom ožujka preuzeti mjesto zamjenika ministra.

-----------------------------------------------------------

13:19 - Radnici Diokija blokirali su oko 12,30 sati križanje Ilice i Frankopanske ulice u Zagrebu prosvjedujući zbog neisplate plaća i otpremnina.

Tristotinjak radnika Diokija sa Žitnjaka i Dina Petrokemije s Krka spustilo se nakon prosvjeda na Markovu trgu na križanje Ilice i Frankopanske ulice gdje hodajući u krug blokiraju tramvajski i automobilski promet.

Radnici su prethodno prosvjedovali na Marakovu trgu gdje su tražili da ih primi netko iz Vlade, međutim njihovo izaslanstvo uspjelo je samo telefonom razgovarati s ministrom financija Slavko Linićem koji im je, kako su kazali, ljutito spustio slušalicu.

Predrag Mihaljević iz omiške Dina Petrokemije rekao je prosvjednicima da je Linić bio jako ljut na njih i spustio mu slušalicu, jer smatra da ga prosvjednici neopravdano optužuju za propast Diokija.

Nakon toga, Mihaljevića je telefonski nazvao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i pozvao predstavnike radnika Diokija na razgovor u Ministarstvo gospodarstva gdje će ih primiti Vrdoljakova zamjenica Tamara Obradović Mazal te Alen Leverić, koji će s početkom ožujka preuzeti mjesto zamjenika ministra.

Prosvjednici su odlučili da će njihovi predstavnici otići na razgovor u Ministarstvo gospodarstva, a kroz to vrijeme ostatak njih će blokirati promet Ilicom i Frankopanskom ulicom.

--------------------------------------------------------

11:39 - Tristotinjak radnika Dioki grupe okupilo se jutros na Trgu bana Jelačića, odakle su krenuli u prosvjed na Markov trg.

Prosvjednici traže da se napokon definira status Diokija i Dina Petrokemije, pokrene proizvodnja gdje je to moguće i otkupi zemljište za LNG terminal na Krku, kako bi se mogle isplatiti zaostale plaće i otpremnine za 720 radnika.

Po riječima Bojana Kovačića, bivšeg radnika Diokijeva pogona na Žitnjaku, radnici prosječno potražuju oko 120.000 kuna po osobi za zaostale plaće i polovinu otpremnina.

„Tražimo da podmire naša potraživanja prije stečaja“, rekao je Kovačić novinarima, podsjetivši da je 300 radnika sa Žitnjaka potpisalo ugovore po kojima su od 1. siječnja na burzi rada. Osim njih, još 120 radnika ostalo je raditi na Žitnjaku, a njima je poslodavac dužan devet plaća.

Diokijevcima sa Žitnjaka priključili su se radnici Dina Petrokemije, čiji je predvodnik Predrag Mihaljević podsjetio da je 50-ak radnika i dalje na svojim radnim mjestima, gdje brinu o 900 tona kemikalija, iako plaće nisu primili već osam mjeseci.

Radnici Dine došli su na prosvjed u Zagreb oboružani transparentima s porukama upućenima Vladi, te ministru financija Slavku Liniću kome su poručili: „Pipl mast trast as“ i „Ako nisam uz vas nek' mi padne zadnja vlas“.

Mihaljević je pozvao ministra Linića da uvede „porez na lažna obećanja“ i ustvrdio da bi takav porez najviše platila upravo Vlada.

Prosvjednici očekuju da ih u Banskim dvorima primi netko iz Vlade, prvenstveno premijer Zoran Milanović, ili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ili ministar financija Slavko Linić.

-------------------------------------

Radnici Diokija prosvjedovat će na Markovom trgu zbog neisplate sedam zaostalih plaća i otpremnina, a prosvjed organizira Sindikat naftnog gospodarstva.

Organizatori prosvjeda očekuju više stotina prosvjednika iz zagrebačkog Diokija i Dina Petrokemije na Krku, koji će tražiti od Vlade ispunjavanje obećanja o isplati sedam zaostalih plaća i otpremnina, te pronalasku strateškog investitora koji bi trebao ponovno pokrenuti proizvodnju u Dioki Grupi.

Prosvjednici se nadaju da će ih na razgovor primiti premijer Zoran Milanović, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar financija Slavko Linić.

Radnici iz zagrebačkog pogona Diokija na Žitnjaku, kojima bi se trebali priključiti radnici omiške Dina Petrokemije, okupit će se u 10,30 sati na Trgu bana Jelačića, odakle će krenuti na Markov trg, gdje bi prosvjed trebao početi u 11 sati.

Nakon povlačenja turskog Caliskana, radnicima Diokija i Dina Petrokemije, kao jedina nada prije odlaska u stečaj ostala je tvrtka Crodux Plin, čiji je vlasnik Ivan Čermak iskazao interes za kupnju tih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 06:58