PODJELA U ZATVORU

FOTO Markač ostao sam na odjelu među optuženim Srbima. Gotovina s Karadžićem

Na trećem odjelu su smještena sva šestorica hrvatskih generala iz Herceg-Bosne
Former Croatian Army Gen. Mladen Markac, left, looks on prior to his verdict in the courtroom of the Yugoslav war crimes tribunal in The Hague, Netherlands, Friday, April 15, 2011. A U.N. court is to issue verdicts Friday in the war crimes case of three Croat generals, Ante Gotovina, Ivan Cermak and Mladen Markac, charged in the murder, mistreatment and deportation of Serbs in a 1995 military blitz known as Operation Storm. (AP Photo/Jerry Lampen, Pool)
 AP

ZAGREB - General Mladen Markač, nakon što je Haaški sud pustio generala Ivana Čermaka na slobodu, ostao je jedini Hrvat u pritvorskom odjelu na kojem potpuno dominiraju Vojislav Šešelj i drugi srpski pritvorenici. General Gotovina je na drugom odjelu, najvjerojatnije s Radovanom Karadžićem, a šestorica hrvatskih generala iz Herceg-Bosne na trećem.

Ne mogu se susresti

- To je točno, Markač nakon odlaska Čermaka ostaje sam sa Šešeljem i drugim optuženim Srbima.

Generalu Markaču to možda neće lako pasti jer više neće imati srodnu dušu na odjelu - kaže Goran Mikuličić, Markačev odvjetnik.

Unutar UN-ovog dijela nizozemskog zatvora u Scheveningenu postoji nekoliko odjela.

Iako se svi odjeli nalaze u istoj zgradi, pritvorenici s jednog odjela ne mogu u dnevnom kretanju susretati pritvorenike s drugog ili trećeg odjela. Mogu ih eventualno sresti kad se služi vjerski obred ili u slučaju da u isto vrijeme imaju posjete pa se sretnu u zajedničkoj prostoriji.

Čim je, u prosincu 2005., doveden u Scheveningen, Gotovina je smješten na odjel na kojem se tada nalazio i Slobodan Milošević. Njihove zatvorske ćelije nalazile su se jedna do druge, a kreveti su u obje bili naslonjeni na isti zid. Na isti odijel nakon uhićenja doveden je Radovan Karadžić.

Na Gotovininom odjelu sada su, kako neslužbeno doznajemo, i dvojica Hrvata optuženih za Herceg Bosnu, Jadranko Prlić i Bruno Stojić. Ostala četvorica bosanskih Hrvata su na trećem odjelu, zajedno sa Srbima optuženima za zločine na Kosovu.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

Markač i Čermak su u pritvor u Scheveningen dovedeni nakon Gotovine i smješteni su na drugi odjel. Na tom je odjelu ranije bio i Mladen Naletilić Tuta, ali on je, nakon pravomoćne presude kojom je kažnjen s 20 godina zatvora, prebačen na odsluživanje kazne u jedan talijanski zatvor. Mediji su pisali kako su Tuta i Šešelj u Scheveningenu postali veliki prijatelji.

To je potvrdila i Jadranka Šešelj koja je, pri čestim posjetama suprugu Vojislavu, primijetila da je Tuta bio najveći šarmer u pritvoru i jedino su njemu stražari dopuštali da slobodno šeta između tri odjela.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:50