JAKE POLICIJSKE SNAGE

FOTO: NAJVEĆA DELOŽACIJA U HRVATSKOJ Sporan ostao još jedan stan u zgradi: 'Ako vlasnica ne plati, bit će iseljena'

Ponovno nije ispražnjen niti jedan od stanova: od 16 spornih, stanari njih 15 pristali su platiti razliku obitelji Vatavuk, dok još samo jedna obitelj to odbija učiniti
 Mario Todorić / CROPIX

SPLIT - Danas je na splitskim Križinama privremeno završila najveća deložacija u Hrvatskoj , a u petak se očekuje da na doplatu od 200 eura po kvadratu još pristane samo jedna vlasnica stana s obzirom da su svi ostali ili već uplatili razliku u cijeni ili će to napraviti sljedećih dana.

Odvjetnik obitelji Vatavuk, inače vlasnik zemlje na kojoj je izgrađena sporna zgrada na Križinama, Rino Petričić je zadovoljan ishodom i vjeruje kako će do kraja tjedna postići dogovor i sa zadnjom vlasnicom stana na adresi Dinka Šimunovića.

"Za danas je ovrha gotova jer ne možemo provjeriti određene uplate iz inozemstva. Do današnjeg dana spremnost za plaćanje razlike u cijeni su izrazili svi stanari osim jednoga. Dok ne provjerimo tko je sve uplatio u petak bi, kako sada stvari stoje, odradili tek jednu deložaciju stana koji je u vlasništvu ženske osobe. Danas je stan bio prazan i zaključan. Nismo željeli nasilno ulaziti unutra. Vlasnica odbija bilo kakav kontakt s nama. Pričekat ćemo do petka. Ako ne uplati bit će iseljena", rekao je novinarima odvjetnik Petričić napomenuvši da su oni spremni za nagodbu.

Potvrdio je kako su i svi vlasnici poslovnih prostora i garaža pristali na nagodbu, te objasnio kako nagodba znači da se barem potpiše predugovor za spremnost da se situacija riješi. "Traži se barem pola iznosa, a u slučaju da se radi o socijalnim slučajevima može se ići na obročnu otplatu", dodao je Petričić.

Jučer su iseljena dva poslovna prostora Icona, te je postignut dogovor s još šest vlasnika stanova. U međuvremenu su na nagodbu pristali i ostali vlasnici, pa je do jutros ostala tek jedna vlasnica stana od 75 četvornih metara koja se jutros nije nalazila u njemu.

"Ovo je totalna katastrofa sustava i svega što se događalo. Mislim da se nema što više komentirati. Ovo je tragedija od početka do kraja. Nitko nema od nas vlasničke listove i mislim da ih skoro nećemo imati. Ja sam znao za cijelu ovu situaciju prije nego sam 2006. godine kupio stan. Morao sam prihvatiti činjenično stanje takvo kakvo je, ali oni koji su ga kupili prije 2003. godine mislim da nije u redu da plaćaju razliku. Ja sam za svoj mali stančić morao platiti 8000 eura viška. Bio sam svega svjestan i ušao sam u rizik", rekao je Ivo Vuka, vlasnik stana u Ulici Dinka Šimunovića.

Prema presudi Općinskoga suda sporna zgrada u Ulici Dinka Šimunovića na splitskim Križinama izgrađena je na zemljištu obitelji Vatavuk. Riječ je o zgradi koja se počela graditi 1999. godine. Vlasnik zemljišta Mihovil Vatavuk je tada s tvrtkom Incon potpisao ugovor o izgradnji, no u međuvremenu je investitor završio u stečaju. Stanari su stanove platili Inconu koji nije riješio imovinsko-pravne odnose s obitelji Vatavuk, zbog čega su nasljednici sudu tužili investitora tražeći da im se isplati ugovoreni iznos.

Općinski sud je riješio da njima pripada zgrada, zbog čega Vatavuci traže da na već plaćene stanove za koje su novac dali Inconu njima doplate još po 200 eura po četvornom metru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:58