STIGLO OSVJEŽENJE

FOTO Olujno nevrijeme u Zadru: Golemi valovi očarali turiste

Nakon paklenih temperatura, mjeseci suše i brojnih požara, danas oko 8 sati pale su prve kapi kiše
 Željko Šop / CROPIX

NOVO 17:00 - Olujno nevrijeme sa jakim zapadnim vjetrom zahvatilo je u ranim popodnevnim satima zadarsko područje na radost brojnih turista i Zadrana koji su uživali u prekrasnim prizorima, ali isto tako i na nesreću mnogih nautičara kojima je ovakva oluja stvorila velike probleme.

14:50 - Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije Dina Kozlevca zbog udara groma zabilježeno je nekoliko manjih požara na Učki, zatim u selu Šverki na Umaštini gdje su se zapalile bale sijena i u Rogovićima na Poreštini gdje je grom udario u stablo.

Na potezu od Vodnjana prema Šalveli zbog iskrenja električnog stupa izgorjelo je oko 500 četvornih metara trave. Udar groma izazvao je manji požar u selu Glavica kod Sv. Petra, a u Lindaru je kod nekadašnjeg vojnog kompleksa izgorjelo oko 10 hektara raznog raslinja.

13:30 - Nakon paklenih temperatura, mjeseci bez kapi kiše te brojnih požara, danas oko 8 sati prve kapi kiše pale su na sjeverozapadu Istre, u Umagu i Novigradu.

Kao što je bilo i najavljivano, nebo se zacrnilo, što je bio znak za početak grmljavine, a na moru su se počele pojavljivati i prve pijavice. Sve to pratili su i kratkotrajni pljuskovi s jakim vjetrom.

Tako se dugoočekivana kiša počela pretvarati u veliku neveru, a kiša, koja je popodne počela padati i u Puli, izazvala je pravi prometni kaos.

Nakon dugog perioda i u Opatiji je pala kiša koja je rastjerala mnogobrojne kupače.

Nevrijeme bi trebalo zaobići južne krajeve - srednji i južni Jadran. U Istri i Primorju mjestimice može pasti i više od 30 litara kiše po četvornome metru.

10:26 - Prema najavama meteorologa, nakon dugotrajnih vrućina i suša, poslijepodne možemo očekivati veliki obrat.

Hrvatska je osvježenje osjetila već jutros kada su temperature diljem zemlje bile umjerenije.

Prolazno jače naoblačenje sa zapada uz pljuskove i grmljavinu doći će najprije na sjeverni Jadran i u Gorski kotar, a poslijepodne će se proširiti na ostatak zemlje.

Postupan porast naoblake, zatim i povremena kiša i grmljavina stići će i do hrvatske metropole. Na širem području grada moguće je mjestimice olujno nevrijeme. Puhat će umjeren i jak sjeverac, a najviša dnevna temperatura između 28 i 30°C, poslijepodne u zamjetnom padu.

Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana zadržat će se pretežno sunčano. Puhat će umjeren i jak sjeverac i sjeveroistočnjak, mjestimice s olujnim udarima. Na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, poslijepodne na sjeveru bura koja će jačati i proširiti se i na srednji Jadran.

Najviša dnevna temperatura u Dalmaciji i Slavoniji između 32 i 37, drugdje od 26 do 31°C, u drugome dijelu dana u osjetnom padu.

Ipak, prognostičari predviđaju da će pogoršanje biti samo prolazno.

Od subote do ponedjeljka temperature će drastično pasti diljem zemlje i to za više od deset stupnjeva. Tako će u Osijeku kojeg je ovih dana grijalo 40 stupnjeva temperatura do ponedjeljka pasti na svega 23 stupnja. U Karlovac će biti 24, dok će u Lici će biti najhladnije - Korenicu će grijati tek 17 stupnjeva.

Početkom idućeg tjedna u većini krajeva bit će sunčano s temperaturama nešto nižim od 30 stupnjeva, a kiša bi nas mogla ponovno osvježiti kako se budemo približavali kraju radnog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:24